Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Ohjeet

Hemmets huvudperson – taklampan

13.10.2022

Kodin päähenkilö - kattovalaisin

Kattovalaisin vie usein eniten tilaa ja levittää eniten valoa kotiisi. Tässä oppaassa haluamme avata toisenlaisen tavan tarkastella kattovalaisinta; osana suurempaa kokonaisuutta, ja ehkäpä jopa parhaiten sammutettuna?

Editorial Splash 1 - Hemmets huvudperson – taklampan

Valittavana on tuhansia ja taas tuhansia kattovalaisimia. Mistä aloittaa?

- Ensimmäiseksi kannattaa miettiä kattovalaisinta laajemmasta näkökulmasta; koti on kokonaisuus, kodin valaistus osa tätä kokonaisuutta ja kattovalaisin osa valontarpeesi, sanoo Anna Art of Lightista.

Kattovalaisin ei koskaan ole perusvalonlähde, joka antaa kodin yleisvalon. Muiden valonlähteiden pitäisi hoitaa tämä tehtävä. Sen sijaan kattovalaisin pitäisi nähdä osana sisustusta, joka tuo sisustukseen sitä pientä ekstraa, koristeellisuutta. Loppujen lopuksi se istuu usein huoneen keskellä ja näkyy kaikista kulmista. Siksi huoneen kokonaisuuden pitäisi määrittää, mikä valaisin lopulta saa oikean paikkansa katossa. Pysähdy siis hetkeksi ja tarkastele huonetta. Katso huoneen kokoa, tekstiilejä, huonekaluja, arkkitehtuuria ja kattokorkeutta. Nyt voit alkaa miettiä, mikä kattovalaisin olisi sopiva. Ja käytä tätä opasta apuna, jotta löydät tiesi mallien viidakosta.

Älä koskaan aloita kattovalaisimesta

Kodin valaiseminen on vähän kuin hahmon valaminen. Kattovalaisimella on usein päärooli, mutta se ei voi tulla toimeen ilman muita valaistushahmoja, jotta huoneen kokonaisvaikutelma olisi mahdollisimman hyvä. Aloita siis aina yksityiskohdista: lattiavalaisimesta, ikkunavalaisimesta, seinävalaisimesta, kirjahyllyyn integroidusta valaisimesta jne. Ne lisäävät eri kerroksia, jotka tekevät huoneesta elävän. Kun ne ovat paikoillaan, voit täydentää niitä kattovalaisimella, jolla on pikemminkin koristeellinen kuin valaistustehtävä.

Valitse ensin valovirta

Normaalisti saatat aloittaa valaisimesta, sitten ostaa sopivan valonlähteen, ja ulos virtaa valoa kotiisi. Aloita miettimällä, miten haluat valon virtaavan. Yksinkertaisesti sanottuna valon tarpeesi. Haluatko 360 asteen valon, joka valaisee koko huoneen, alaspäin suunnatun valon, ylöspäin suunnatun valon vai keskittyä tiettyyn seinään?

Editorial Splash 3 - Hemmets huvudperson – taklampan

Tekninen valaisin

Kun olet selvittänyt valontarpeen, on aika miettiä, miten haluttu valo saadaan aikaan. On itse valonlähteen aika. Osta aina valonlähde, jonka RA-arvo (värintoistoarvo) on mahdollisimman korkea. Ota huomioon myös Kelvin-arvo, eli kuinka kylmää tai lämmintä haluat valon olevan. Sijoita valonlähteeseen, jossa on himmentävä lämpenemistoiminto, joka tekee valosta lämpimämmän, kun sitä himmentää. Näin saat parhaan valon sekä päivänvaloon että iltahämärään. Monet kattovalaisimet myydään nykyään sisäänrakennetulla valonlähteellä. Koska et voi valita ominaisuuksia itse, on tärkeää todella selvittää, miten kyseinen valaisin valaisee kotisi, tai investoida integroituun valonlähteeseen, jossa on Tunable White -toiminto, jolla voit säätää värintoistoa ja värilämpötilaa tarpeen mukaan.

Ja viimeisenä (mutta ei vähäisimpänä) koristeellinen valaisin.

Kun olet päättänyt valaistustarpeesi ja sopivan valonlähteen, on aika valita muotoilu. Nyt sinulla on helpommin hallittavissa oleva valikoima, josta valita ja tiedät, että valaisin valaisee kotisi parhaalla mahdollisella tavalla. Henkilökohtainen maku on tietysti tässä avainasemassa. Pitäisikö sen sopia yhteen arkkitehtuurin ja sisustuksen kanssa vai pitäisikö sen irrottautua ja olla kodin kapinallinen?

Editorial Splash 4 - Hemmets huvudperson – taklampan

Valoa alaspäin, mutta myös ylöspäin

Kattovalaisimen perusajatuksena on, että sen pitäisi loistaa alaspäin. Huoneen keskellä olevan kattovalaisimen on kuitenkin annettava epäsuoraa valoa myös ylöspäin, mikä heijastuu kirkkaasta katosta ja saa huoneen näyttämään suuremmalta. Kuten niin usein valon kanssa, voit hakea inspiraatiota ulkoilmasta; taivas on aina kirkkaampi kuin maa, ja sisätiloihin halutaan saada mahdollisimman luonnollinen valon tunne.

Älä häikäise


Monissa kattovalaisimissa on nykyään paljaita valonlähteitä, kuten valopalloja tai valaisimia, joissa on valonheittimiä tai alasvaloja. Jos valitset kattoosi tällaisen valaisimen, sinun on harkittava tarkkaan. Jos sytytät paljaan valonlähteen täyteen valoon tai suuntaat valonheittimen väärään suuntaan, häikäiset kaikki kodissasi olevat ja aiheutat epämiellyttävän tunteen. Kaikkien huoneen valonlähteiden on oltava suuremmassa roolissa, ja kattovalaisimen on loistettava oikealla voimakkuudella.

Pidä kulkuväylät ja näköyhteydet vapaina

Kattovalaisin vie paljon visuaalista tilaa huoneessa. Siksi sen on oltava linjassa huoneen muiden elementtien kanssa harmonian luomiseksi. Linjaa se oviaukon tai muiden kattovalaisimien kanssa. Ja pidä näköyhteydet selkeinä. Kun istut sohvalla, et halua valaisimen peittävän huoneen toisella puolella olevaa maalausta. Jos istut ruokapöydässä, haluat nähdä vastapäätä istuvan henkilön. Etkä missään nimessä halua kävellä liian matalaan riipukseen.

Editorial Splash 5 - Hemmets huvudperson – taklampan

Ajattele ympäristöä sen sijaan, että ajattelet huoneita.

On vakiintuneita uskomuksia siitä, mitkä valaisimet sopivat mihinkin huoneeseen: eteisen plafond, olohuoneen kattokruunu ja keittiön ruokapöydän yläpuolella oleva riippuvalaisin ovat esimerkkejä. Sen sijaan, että jäisit kiinni huoneen nimeen, mieti ympäristöä ja tarpeitasi, niin lopputulos on parempi ja mielenkiintoisempi.Koska valkoinen väri heijastaa 95 % valosta ja musta väri imee 95 %, pimeässä huoneessa tarvitaan kaksi kertaa enemmän valaistusta. Tämä on usein makuuhuone, mutta ei aina. Pieni huone tarvitsee pienen valaisimen, joka valaisee seinät ja saa huoneen tuntumaan suuremmalta. Huone, jossa peilaat itseäsi, tarvitsee aina täydentävän valonlähteen suoraan peilistä. Tämä voi olla kylpyhuone, mutta ei aina. Huoneessa, jossa seurustellaan, suositellaan usein riippuvalaisinta viihtyisän tunnelman luomiseksi. Se voi olla keittiössä, mutta ei aina.

Äläkä saa kattoa päähäsi.

Suuressa huoneessa, jossa on korkea katto, todella suuri kattovalaisin voi olla voimakas. Mutta on tärkeää, ettet kiinnitä sitä vain valaisimen koukkuun, vaan hanki apua rakentamiseen niin, että katto kestää. On nimittäin käynyt niin, että valaisimet ovat vieneet koko katon mukanaan alas.

Samankaltaisia artikkeleita

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Ulkotilan muuttaminen harmoniseksi keidakoksi

Talvihuoneen sisustaminen on loistava tapa hyödyntää koko asuintilaa ja luoda paikka, jossa voit nauttia luonnosta - vuodenajasta riippumatta. Paikka, jossa on luonnonvaloa ja näkymät ulkoilmaan ja joka samalla suojaa sinua hyönteisiltä, säältä ja tuulelta. Suunnittelemalla ulkotilasi huolellisesti voit luoda rentoutumispaikan ja kokoontumispaikan perheelle ja ystäville.

Artikkeliin

16.4.2024

Bond från Fogia

Joukkovelkakirjalaina Fogia

Skandinaviassa olemme tottuneet siihen, että tarjolla on useita joustavia hyllyjärjestelmiä ja säilytysratkaisuja, joiden eri osista voidaan räätälöidä jotain, joka kattaa kaikki päivittäiset tarpeet. Monet ihmiset ovat kasvaneet Stringin tai Elfan kaltaisten hyllyjärjestelmien parissa, jotka ovat saavuttaneet suosionsa erittäin harkitun suunnittelun, hyvän valikoiman ja suhteellisen helpon kokoonpanon ansiosta. Sitäkin vaikeampaa on kuitenkin saada kaikille sopivaa hyllyjärjestelmää eri tyylien osalta, joten kilpailulle jää paljon tilaa.

Artikkeliin

1.12.2022

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Miten saat ulkokalusteesi kestämään pidempään

Ulkokalusteet ovat investointi, joka ansaitsee erityistä huolenpitoa ja huomiota. Koska huonekalut ovat alttiina sääolosuhteille, on erityisen tärkeää huoltaa niitä, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa vuosien ajan. Säännöllinen puhdistus pidentää huonekalujen käyttöikää ja säilyttää niiden kauneuden. Annamme vinkkejä siihen, miten pidät ulkokalusteesi huippukunnossa vuodesta toiseen.

Artikkeliin

16.4.2024

Häng lampan rätt

Ripusta lamppu oikein

Uuteen kotiin muuttaminen voi olla sekä hauskaa että täynnä odotusta. Etenkin huonekalujen osalta: mahtuuko ruokapöytä keittiöön? Entä olohuoneen matto? Annamme vinkkejä siihen, miten voit miettiä investoimista kodin uusiin valaisimiin.

Artikkeliin

10.9.2021