Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiraatio

Pernilla Zetterman: Too far away – too close

24.9.2020

Pernilla Zetterman: Too far away – too close

Tukholman Nordiska Gallerietin Too Far Away - Too Close -näyttelyssä on esillä osia Pernilla Zettermanin laajasta teoksesta Close (2001-2017), joka käsittelee kurin, kontrollin, omistautumisen, läheisyyden, etäisyyden ja performanssin kaltaisia teemoja. Zetterman päästää meidät teknisellä tarkkuudella lähelle hevosten kehoja.

Vernissage 30. syyskuuta 2020 klo 17-19 Nybrogatan 11:ssä Tukholmassa.
Näyttely kestää 30. syyskuuta - 4. marraskuuta 2020.

Too Far Away - Too Close -teoksessa Zetterman tarjoaa tilasuunnittelun, jossa eri teemat kietoutuvat toisiinsa kokonaisuudeksi. Untitled No. 11-16 on sarja valokuvia esineistä, joita käytetään hevosten hallintaan ja säätelyyn, ja tällä tavoin Zetterman visualisoi sääntöjärjestelmän, johon hän tuntuu olevan kiinnostunut ja jota hän kaipaa. Hän etsii usein rakenteellisuutta, jotakin, jota seurata ja noudattaa työssään. Sarjasta kehystettyjä esineitä tulee selkeitä symboleja muistoille ja sarjalle tuskallisia jäähyväisiä. Näemme kehystettyjä tupsuja, joissa on piikkejä hevosista, jotka ovat merkinneet Zettermanille jotain erityistä koko hänen elämänsä ajan, kauniissa laatikoissa, joissa on ruskeat puukehykset. Teosten otsikot ovat hänen kadonneiden hevostensa nimiä, mikä tekee teoksista entistäkin voimakkaampia. Teosten esittelyssä näkyy myös tiukka järjestys.

Stay and When -sarjassa Zetterman lähtee liikkeelle vanhoista perhevalokuvista ja muistoista, minkä jälkeen hän rekonstruoi menneisyyden kohtauksia vuorovaikutuksessa nykyisten havaintojen kanssa. Menneisyyden ja nykyisyyden välinen suhde on rinnakkain läsnä lavastuksissa, ja tässä keskipisteessä on ihmiskeho. Jalat, joita emme muuten näe pöydän alla, osoittavat jännitystä ja kädet, jotka kohtaavat, osoittavat ruumiiden läheisyyttä mutta myös ruumiiden etäisyyttä. Monet Zettermanin teoksista kuvaavat vahvaa läheisyyttä, erityisesti taiteilijan suhde hevoseen. Kun eläin puuttuu, kuten näissä kahdessa sarjassa, on usein läsnä etäisyyden tunne. Ehkä etäisyys on pakotettu. Aina on olemassa halu saavuttaa saavuttamaton kontrolli. Jokin sitoo, rajoittaa, eristää.

Editorial Splash 1 - Pernilla Zetterman

Turn Down Centre Line on installaatio, joka koostuu kahdesta mustavalkoisesta videosilmukasta. Toisessa teoksessa kaksi tyttöä suorittaa hevosille tarkoitettua harjoitusta. Toinen ottaa hevosen roolin ja toinen ajaa sitä ruoskalla toistuvasti kävelemään tai hölkkäämään sidottuna ympyrää. Se on leikkiä ja kuitenkin koulutusta suurella vakavuudella oudossa yhdistelmässä. Teoksen toisessa osassa harjoittelu tapahtuu ryhmässä ja harrastehevosten kanssa. Harjoituksen nro 4 lavastuksessa aikuinen nainen on sidottu, jälleen köysi vyötärölle kiinnitettynä. Teemat toistuvat, mutta Zetterman tarjoaa teoksissaan hyvin erilaisia visuaalisia seikkailuja.

Editorial Splash 2 - Pernilla Zetterman

Pernilla Zetterman näyttelystä: "Työskentelen perinnön ja käyttäytymismallien parissa, jotka ovat muokanneet minusta sen, mikä olen - olen juuttunut turvallisuuden kaipuuseen, sukupolvesta toiseen."

Näyttelyn teoksia ovat muun muassa Hatje Cantz Verlagin julkaisemat Zettermanin monografiat Behave (2009), jonka tekstin on kirjoittanut Urs Stahel (Fotomuseum Winterthur), ja Kerber Verlagin vuonna 2017 julkaisema Turn Down Center Line. Turn Down Center Line -teoksen suunnittelusta ja konseptista vastasivat Sandra Praun ja Oscar Guermouche.

Teksti: Linda Bergman

Samankaltaisia artikkeleita

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Muotoilun ikonit - löydä ajattomia sohvia

Muotoilun ikoni ei ole vain kaunis huonekalu, vaan se edustaa myös keskeistä lukua muotoilun historiassa. Erilaisia sohvia, jotka ovat uraauurtavien innovaatioiden ja tarkkaan harkittujen esteettisten valintojen tulosta. Muotoiluikoneita tutkimalla saamme hyvän käsityksen suunnittelijoiden näkemyksistä, mutta myös laajemman käsityksen siitä ajanjaksosta, jolloin ne on luotu. Sen lisäksi, että ne ovat historiallisia artefakteja, ne ovat myös inspiraation lähteitä nykysuunnittelijoille, jotka jatkavat ajatonta perintöä.

Artikkeliin

22.3.2024

De mjuka formernas revolution

Pehmeiden muotojen vallankumous

On kuin vallankumous olisi vyörynyt sisään ja vallannut kotimme. Sama liike on iskenyt myös julkisiin tiloihin eikä vähiten Instagram-syötteisiimme. Vallankumous tulee pehmeissä muodoissa, joissa on kaarevat ääriviivat, ja on kuin kaikki suorat linjat ja terävät kulmat olisi poistettu päinvastaisen hyväksi. Muotojen rinnalla on materiaaleja, jotka tuntuvat yhtä kutsuvilta kuin pehmeä ja lämmin turkki koleana talvipäivänä tai neulottu mohairpusero paljasta ihoa vasten.

Artikkeliin

17.5.2021

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist ja fiktiivinen todellisuus

Missä unelmista tulee todellisuutta tai päinvastoin. Helena Blomqvist (s. 1975) on valokuvaaja ja taiteilija, joka luo omaleimaisella tyylillään visuaalisia kertomuksia, jotka ovat sekä mielikuvituksellisia että todellisuutta pohtivia.

Artikkeliin

19.10.2021

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansenin ikoniset tuolit – tanskalaista muotoilua parhaimmillaan

Fritz Hansen on tanskalainen tuotemerkki, jonka samanniminen puuseppä perusti vuonna 1872 ja joka on synonyymi ajattomalle eleganssille ja uraauurtavalle huonekalusuunnittelulle.

Artikkeliin

3.5.2024