Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiraatio

Pontus Djanaieff “Happy to be here”

2.12.2020

Pontus Djanaieff "Happy to be here"

Pontus Djanaieffin maailmassa katsoja kohtaa tarttuvaa leikkisyyttä ja iloa. Värien ja muotojen räjähdysmäinen räjähdys, jossa korkeat ja matalat törmäävät toisiinsa ja luovat uusia muotoja. Sopivat kuvat sekoittuvat kaoottiseksi sekamelskaksi - intensiivisiksi, yksityiskohtaisiksi ja humoristisiksi. Djanaieff itse vertaa teoksiaan nykyaikaisiin luolamaalauksiin, jotka ovat syntyneet tarpeesta havainnollistaa maailmaa, jonka hän näkee ympärillään.

Lapsuuden sarjakuvien hahmot, new age -symbolit ja nykyajan elämäntyylin merkit luovat uusia yhteyksiä merkkien ja kuvien välille. Seinälle kiinnitettävien reliefien, mattojen, tyynyjen, lippiksien, t-paitojen, hupparien, kirjailtujen laastareiden ja kankaalle kiinnitetyn taiteen muodossa osallistumme taiteilijan näkemykseen, joka virtaa ulos Pohjoismaisesta galleriasta. Djanaieffin töissä vain motiivit on lainattu massatuotannon piiristä, kaikki muu on huolellista käsityötä. 30 piccoloa syntyy savimuottien muovivaluista, jotka sitten maalataan takapuolelle. Jokainen piccolo on uniikki teos, joka on saanut inspiraationsa flippereistä, kirkon lasista ja neonkyltistä. Käsityöläistekniikka antaa reliefeille analogisen ilmeen, joka luo mielenkiintoisen jännitteen aiheen ja toteutuksen välille. Kuin Duchampin ready-made, mutta käänteisesti.

Editorial Splash 1 - Pontus Djanaieff “Happy to be here”

Kollaasia ja anastamista on käytetty laajalti koko taidehistoriassa 1900-luvun alusta lähtien, mutta ehkä yleisimmin ne yhdistetään pop-taiteen ja postmodernismin kaltaisiin tyylilajeihin. Nykypäivän verkottuneessa maailmassa Instagramin ja TikTokin kaltaiset mediat edustavat äärimmäistä fragmentaatiota, jossa kuvien suunnittelematon virtaus synnyttää odottamattomia kohtaamisia ja uusia todellisuuksia. Käyttämällä olemassa olevia kuvia keskitytään siihen, miten kaikella taiteessa näkemällämme on historiallinen edeltäjä; kopion ja alkuperäisen välinen ero on menettänyt merkityksensä. Populaarikulttuurin arkeologin tavoin Djanaieff paljastaa nykyajan kulutuskulttuurin kuvien monikerroksisuutta, jossa motiivit ja mediat sulautuvat saumattomasti toisiinsa. Mainonnan, muodin ja sarjakuvien heterogeenisen ikonografian avulla taiteilijan luova ulostulo toteutetaan aina erittäin eheästi, reaktiona siihen kuvien runsauteen, jolla meitä pommitetaan päivittäin, ennennäkemättömään visuaalisten vaikutelmien määrään.

Editorial Splash 2 - Pontus Djanaieff “Happy to be here”

Pontus Djanaieff (1967-) asuu Tukholmassa ja on opiskellut Beckmans College of Designissa. Djanaieffin käytäntö liikkuu taiteen, muotoilun, sisustuksen ja viihteen eri osa-alueilla.

Näyttely on esillä Nordiska Gallerietissa 18. tammikuuta 2021 asti.

Samankaltaisia artikkeleita

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Muotoilun ikonit - löydä ajattomia sohvia

Muotoilun ikoni ei ole vain kaunis huonekalu, vaan se edustaa myös keskeistä lukua muotoilun historiassa. Erilaisia sohvia, jotka ovat uraauurtavien innovaatioiden ja tarkkaan harkittujen esteettisten valintojen tulosta. Muotoiluikoneita tutkimalla saamme hyvän käsityksen suunnittelijoiden näkemyksistä, mutta myös laajemman käsityksen siitä ajanjaksosta, jolloin ne on luotu. Sen lisäksi, että ne ovat historiallisia artefakteja, ne ovat myös inspiraation lähteitä nykysuunnittelijoille, jotka jatkavat ajatonta perintöä.

Artikkeliin

22.3.2024

De mjuka formernas revolution

Pehmeiden muotojen vallankumous

On kuin vallankumous olisi vyörynyt sisään ja vallannut kotimme. Sama liike on iskenyt myös julkisiin tiloihin eikä vähiten Instagram-syötteisiimme. Vallankumous tulee pehmeissä muodoissa, joissa on kaarevat ääriviivat, ja on kuin kaikki suorat linjat ja terävät kulmat olisi poistettu päinvastaisen hyväksi. Muotojen rinnalla on materiaaleja, jotka tuntuvat yhtä kutsuvilta kuin pehmeä ja lämmin turkki koleana talvipäivänä tai neulottu mohairpusero paljasta ihoa vasten.

Artikkeliin

17.5.2021

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist ja fiktiivinen todellisuus

Missä unelmista tulee todellisuutta tai päinvastoin. Helena Blomqvist (s. 1975) on valokuvaaja ja taiteilija, joka luo omaleimaisella tyylillään visuaalisia kertomuksia, jotka ovat sekä mielikuvituksellisia että todellisuutta pohtivia.

Artikkeliin

19.10.2021

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansenin ikoniset tuolit – tanskalaista muotoilua parhaimmillaan

Fritz Hansen on tanskalainen tuotemerkki, jonka samanniminen puuseppä perusti vuonna 1872 ja joka on synonyymi ajattomalle eleganssille ja uraauurtavalle huonekalusuunnittelulle.

Artikkeliin

3.5.2024