Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Ohjeet

Till dig som letar efter ljusets källa

19.10.2021

Ryhdy valaistuksen asiantuntijaksi

Lamppu ei ole lamppu ilman valoa. Useimmat meistä käyttävät kuitenkin paljon aikaa ja ajatuksia täydellisen valaisimen löytämiseen kotiimme, mutta eivät ajattele valaisimen olemassaolon tarkoitusta: valonlähdettä. Tässä on siis kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää LEDistä, lumenista, kelvinistä, RA:sta ja paljon muuta, mikä auttaa tekemään kodistasi valoisamman ja mukavamman paikan.

Ei ole väliä, onko valaisimesi valmistettu puusta vai teräksestä, kankaasta vai alumiinista, kuparista vai messingistä. Valonlähde on ylivoimaisesti tärkein osa, jotta valaisin koetaan kotona oikealla tavalla. Ilman oikeaa värilämpötilaa ja värintoistoa valaisimesta ei tule haluamaasi upeaa sisustuskappaletta; sen sijaan, että se parantaisi kotiasi, se voi pilata koko kokemuksen.
Oscar Nyström, yksi maailman johtavista valaistussuunnittelijoista, työskentelee tällä hetkellä omassa start-up-yrityksessään Art of Lightissa, joka auttaa hotelleja, ravintoloita, museoita ja yksityishenkilöitä kaikkialla maailmassa valaistussuunnittelussa. Grand Hotel Stockholms Vinterträgård, ylellinen Grand Hotel Chateau de Versailles, Royal Manssour, La Mamounia Marokossa ovat esimerkkejä niistä, jotka ovat saaneet apua valaistussuunnittelussa Oscarilta ja Art of Lightilta.

- Oikean valonlähteen valinta on monimutkaisempaa kuin miltä se ensin näyttää. LEDien tulon jälkeen siitä on tullut vieläkin monimutkaisempaa. Ja opastusta on vaikea löytää. Neuvoni on, että opettele perusasiat itse, jotta voit tehdä tietoon perustuvan kuluttajapäätöksen. Useimmilla lamppujen jälleenmyyjillä ei nykyään yksinkertaisesti ole riittävästi tietoa auttaakseen sinua.

Tässä eksklusiivisessa oppaassa käännymme Oscarin puoleen saadaksemme syvällisempää tietoa valon monista lähteistä.

Editorial Splash 1 - Till dig som letar efter ljusets källa

Valonlähteen historian ymmärtäminen

Muutama vuosi sitten siirryimme hehkulampuista ja halogeeneista LED-valoihin, ja sen myötä ruotsalaiset kodit muuttuivat tottuneesta lämpimästä ja kutsuvasta valosta paljon viileämmäksi. Tavallisen hehkulampun lämmin hehku on 2700 kelviniä (johon palaamme vielä). LED-lamppu antoi meille kylmää 3000-4000 kelviniä. Nykyään on vaikea erottaa hyvän LED-lampun ja hehkulampun hehkua toisistaan. Ja lähes kaikki valonlähteet ovat ja tulevat olemaan LED-malleja.

Silti monilla ihmisillä on edelleen vanha tapa tarkastella valonlähdettä; menet kauppaan ja ostat lampun tehon mukaan watteina (W) etkä valovirran lumenina (lm). Tämä on kuitenkin liian yksinkertaista.


Valitse LED

LED eli Light Emitting Diode koostuu pienistä voimakkaista LED-valonlähteistä hehkulankojen sijasta. Hehkulankojen etuna on, että ne lämpenevät himmennettäessä. Ne tuottavat kuitenkin myös paljon energiaa hehkuvalon ja lämmön muodossa. Ja ne palavat nopeasti 2000-3000 tunnissa. LED-lamppu kestää 30-50 000 tuntia, se ei tuota käytännössä lainkaan lämpöä ja kuluttaa viisi kertaa vähemmän energiaa. Ja se tuntuu nyt samalta kuin hehku- tai halogeenilamppu.


Unohda Watt ja keskity Lumeniin

Yksinkertaisesti sanottuna watti (W) tarkoittaa tehoa, ja se mittaa lampun energiankulutusta. Tämä käsite ei päde LED-lamppuihin (7 W:n LED voi valaista yhtä hyvin kuin 40 W:n hehkulamppu). Siksi lumen (lm) on nykyinen kirkkauden mittari ja mittari, jota kannattaa tarkastella valaisimen oikean valovirran löytämiseksi. Voidaan sanoa, että koristevalaistuksen lm-luvun pitäisi olla melko alhainen, yleisvalaistuksen hieman korkeampi ja työvalaistuksen korkein.

Editorial Splash 2 - Till dig som letar efter ljusets källa

Valitse oikea värilämpötila

Kelvin (k) mittaa värilämpötilaa, ja se on uskomattoman tärkeä arvo, kun valaistaan kotia. Täysi kelvin on 10 000 K ja vastaa kirkkaan sinistä taivasta, 6500 K on päivänvaloa. Kynttilän lämpötila on noin 1800 K, joten mitä pienempi kelvin-arvo on, sitä lämpimämpi valo on. Osta aina lamppu, jonka lämpötila on alle 3000 K. Kotiin suositellaan 2700 K:n lämpötilaa.


Ja oikea värintoisto

RA eli CRI (värintoistoindeksi) tarkoittaa värintoistoa. Auringonvalon, kynttilänvalon ja halogeenivalon RA-arvo on 100, mikä tarkoittaa, että niiden värintoisto on 100-prosenttinen; kaikki värit näkyvät aidosti niiden valossa. Useimpien kaupoista löytyvien LED-valojen värintoistoluokka on 85-90, mikä on hyvä. On kuitenkin parasta löytää LED-valaisin, jonka RA-arvo on 95-98.


Himmennä lämpimämpään valoon

Himmennystä lämpimäksi tai lämminhimmennystä on ehkä tärkein ominaisuus, johon nykypäivän LED-valaisimissa on syytä keskittyä. Me ihmiset olemme satojen vuosien ajan tottuneet hehkulamppuvalaistukseen, joka himmennettäessä muuttuu automaattisesti lämpimämmäksi 3000k-1800k:n välillä. Tavalliset ledit eivät kuitenkaan toimi näin; jos himmennät staattisen esimerkin 3000K:n värilämpötilaa, valo näyttää harmaalta. Osta siis aina niin sanottu jälkiasennettava LED-valaisin, jossa on Dim-to-warm- tai warm-dim-efekti. Se käyttäytyy kuin hehkulamppu ja muuttuu siten lämpimämmäksi, kun sitä himmennetään.

Editorial Splash 3 - Till dig som letar efter ljusets källa

Hieman sisäänrakennetuista valonlähteistä ja viritettävästä valkoisesta väristä

Monissa valaisimissa on nykyään integroituja valonlähteitä. Kun valonlähteen ominaisuuksia ei voi itse säätää, on erityisen tärkeää tarkistaa edellä mainitut seikat ennen uuden lampun ostamista. Todella nörtit pyytävät Tunable White -valoa. Kyseessä on integroitu valonlähde, jossa on erillinen ohjain, jonka avulla voit helposti säätää kirkkautta ja värilämpötilaa ylös ja alas Kelvin-asteikolla ja saada samasta valonlähteestä täysin erilaisia vaikutelmia.


Vältä hehkulamppujen/halogeenien ja ledien sekoittamista

Vaihdamme usein yhden valonlähteen kerrallaan. Tämä tarkoittaa, että monissa kodeissa on terve sekoitus vanhoja hehkulamppuja, satunnaisia halogeenilamppuja ja muutamia erilaisia LED-versioita. Tämä luo sekavan ulkoasun, jonka voimakkuus, värintoisto ja lämpö vaihtelevat.

Varmista, että samassa huoneessa on vähintään samantyyppisiä valonlähteitä. Ja jos sinulla on kristallikruunu tai jokin muu, jossa on monia pieniä valaisimia, älä vaihda yhtä niistä varmistamatta, että se antaa samaa valoa kuin muutkin.


Lyhyt opas

Paina mieleen, jotta sinulla on aina valonlähdetyökalu mukanasi

  • Valitse aina LED-valaisin.

  • Varmista, että siinä on oikea lumen eli kirkkaus valaisimellesi ja tarpeillesi.

  • Ei koskaan kylmempi kuin 3000 kelviniä.

  • Aina vähintään 90 RA-arvo.

  • Osta jälkiasennettava LED-valaisin, joka on himmennettävissä ja sopii himmenninlaitteeseesi ja jolla on samat ominaisuudet kuin hehku- tai halogeenilampulla.

  • Investoi mieluiten Dim-to-warm 3000 - 1800 Kelviniin.

  • Ole varovainen integroitujen valonlähteiden kanssa, joissa et voi säätää valoa.

Editorial Splash 4 - Till dig som letar efter ljusets källa

Samankaltaisia artikkeleita

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Ulkotilan muuttaminen harmoniseksi keidakoksi

Talvihuoneen sisustaminen on loistava tapa hyödyntää koko asuintilaa ja luoda paikka, jossa voit nauttia luonnosta - vuodenajasta riippumatta. Paikka, jossa on luonnonvaloa ja näkymät ulkoilmaan ja joka samalla suojaa sinua hyönteisiltä, säältä ja tuulelta. Suunnittelemalla ulkotilasi huolellisesti voit luoda rentoutumispaikan ja kokoontumispaikan perheelle ja ystäville.

Artikkeliin

16.4.2024

Bond från Fogia

Joukkovelkakirjalaina Fogia

Skandinaviassa olemme tottuneet siihen, että tarjolla on useita joustavia hyllyjärjestelmiä ja säilytysratkaisuja, joiden eri osista voidaan räätälöidä jotain, joka kattaa kaikki päivittäiset tarpeet. Monet ihmiset ovat kasvaneet Stringin tai Elfan kaltaisten hyllyjärjestelmien parissa, jotka ovat saavuttaneet suosionsa erittäin harkitun suunnittelun, hyvän valikoiman ja suhteellisen helpon kokoonpanon ansiosta. Sitäkin vaikeampaa on kuitenkin saada kaikille sopivaa hyllyjärjestelmää eri tyylien osalta, joten kilpailulle jää paljon tilaa.

Artikkeliin

1.12.2022

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Miten saat ulkokalusteesi kestämään pidempään

Ulkokalusteet ovat investointi, joka ansaitsee erityistä huolenpitoa ja huomiota. Koska huonekalut ovat alttiina sääolosuhteille, on erityisen tärkeää huoltaa niitä, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa vuosien ajan. Säännöllinen puhdistus pidentää huonekalujen käyttöikää ja säilyttää niiden kauneuden. Annamme vinkkejä siihen, miten pidät ulkokalusteesi huippukunnossa vuodesta toiseen.

Artikkeliin

16.4.2024

Häng lampan rätt

Ripusta lamppu oikein

Uuteen kotiin muuttaminen voi olla sekä hauskaa että täynnä odotusta. Etenkin huonekalujen osalta: mahtuuko ruokapöytä keittiöön? Entä olohuoneen matto? Annamme vinkkejä siihen, miten voit miettiä investoimista kodin uusiin valaisimiin.

Artikkeliin

10.9.2021