AJATONTA DESIGNIA

AIKA ON PERUSTAVANLAATUINEN TEKIJÄ ELÄMÄSSÄMME JA SEN AVULLA ON ESIMERKIKSI MAHDOLLISTA KUVATA TAPAHTUMIA YMMÄRRETTÄVÄSTI. AIKA VOIDAAN ESITTÄÄ MONELLA TAVALLA – ANALOGISESTI, DIGITAALISESTI TAI TEKSTINÄ.

           

 

PYSY AJASSA

Menipä aika sitten liian hitaasti tai liian nopeasti, aika kiehtoo aina. Kauniit seinäkellot ja klassiset pöytäkellot auttavat pysymään ajassa ja luovat huoneeseen eläväisen tunnelman, hälytyksellä tai ilman. Perinteikkäät Henning Koppelin (1918–1981) suunnittelemat Georg Jensen -kellot ovat elegantteja, minimalistisia ja samalla klassisia. Muita kovasti pidettyjä kelloja ovat George Nelsonin Vitralle suunnittelemat mielikuvitukselliset kellot, Arne Jacobsenin pöytä- ja seinäkellot Rosendahl Timepiecesin valikoimasta, riisuttu Marble Wall Watch Menun kokoelmasta ja Biegert & Funksin typografian käytölle perustuva seinäkello Qlocktwo. 

KELLO JA AJANLASKU

Ajanlaskun historia on yhtä pitkä kuin ihmiskunnan historia. Tuhansien vuosien ajan ihmiset ovat käyttäneet kelloja, kalentereita ja erilaisia teknisiä apuvälineitä ajanlaskun helpottamiseksi. Ajanlaskun alussa oli tärkeää tietää, milloin tulee pimeä, suunnitella kylvön ja sadonkorjuun aikataulua sekä pystyä navigoimaan.

Ensimmäiset kellot olivat aurinkokelloja ja sen jälkeen, 200-luvulla, tulivat veden avulla toimivat kellot. Elohopeakelloja valmistettiin 900-luvulla ja 1000-luvulla tulivat ensimmäiset kellot, joiden toiminta perustui hammasrattaisiin ja painoihin. Seuraavien 600 vuoden aikana keksittiin mekaaninen kello ja hammasrattaista siirryttiin jousella varustettuihin kelloihin, heilurikelloihin ja lopulta taskukelloihin. Vasta 1900-luvulla kehitettiin kvartsioskillaattori ja atomikello. Kvartsioskillaattori pysyi ajassa ja sen valmistuskustannukset eivät olleet suuret, joten siitä tuli suosittu rannekelloissa. Atomikello oli ja on edelleen kaikkein tarkin ajanmittausväline ja sitä käytetäänkin muiden kellojen kalibroimiseen.

Nykyään ajan määrittävät kansainvälisen atomiajan (TAI) eri puolilla maailmaa aikalaboratorioissa sijaitsevat äärimmäisen tarkat atomikellot. TAI:ta puolestaan käytetään kaikkialla maailmassa sen standardisoidun version UTC:n eli koordinoidun yleisajan pohjana. Esimerkiksi aikavyöhykkeet perustuvat UTC:hen.

 

Jos siis haluat pysyä mukana ajassa, katso kellovalikoimamme tästä.

Valikko