ULKOKÄYTTÖÖN

BYARUMS BRUKILLA OLLAAN YLPEITÄ SIITÄ, ETTÄ VALAMINEN JA KÄSITYÖTAITO OVAT PITÄNEET YRITYKSEN ELINVOIMAISENA NÄIN PITKÄÄN. BYARUMS BRUKIN KARUN KAUNIIT RUUKUT JA KALUSTEET OVATKIN TÄSSÄ AJASSA KUIN KOTONAAN.

       

 

KÄYTTÖKELPOISUUTTA ALUMIINISTA

Smoolantilainen Byarums Bruk valmistaa ajattomia istutusruukkuja sekä puisto- ja puutarhakalusteita. Kaikki tuotteet valmistetaan edelleenkin valimolla Byarumissa ja valumateriaali on perinteiseen tapaan raakahiekkavalettua. Tuotevalikoima on sekoitus uudelleen tuotantoon otettuja klassikoita sekä kokonaan uusia tuotteita. Byarums Bruk valmistaa tuotteita neljältä eri vuosisadalta – vanhin yhä tuotannossa oleva malli on peräisin vuodelta 1780.

Byarums Bruk oli alunperin työpajakomponenttien valmistaja mutta firmasta muovautui myöhemmin kalustevalimo. Tämä muutos oli Hans Pruthin ansiota, joka tuli firman johtoon vuonna 1974. Mutta Byarums Brukin tarina alkaa jo paljon kauempaa.

Raudan valamisen metodi kehitettiin Kiinassa jo ennen ajanlaskun alkua. Vasta paljon myöhemmin tämä taito kulkeutui Eurooppaan ja 1700-luvun jälkipuoliskolla Englannista tuli raudanvalun suurvalta. 1800-luvulla puolestaan Ruotsi kehittyi nopeasti johtavaksi raudanvalamiseen erikoistuneeksi maaksi. Kun kaikki muut keskittyivät raudanvalamiseen, päättivät Bokingen veljekset tehdä toisin – ja valitsivat materiaaliksi alumiinin. Byarums Bruk perustettiin vuonna 1947 ja tuolloin tätä valintaa pidettiin innovatiivisena mutta myös hieman hulluna. Ajan myötä valinta osoittautui oikeaksi ja nykyään Byarums Bruk vie ylpeästi perinteitä eteenpäin. Yritys tekee yhteistyötä useiden eri nykysuunnittelijoiden kanssa, jotka ovat erikoistuneet puisto- ja puutarhakalusteisiin.

    

Tutustu ruotsalaiseen designhistoriaan ja Byarums Brukin kauniisiin alumiiniesineisiin tästä.

 

 

PÄIVÄ VALIMOSSA

On sekä äärettömän yksinkertaista että todella vaikeaa tehdä metallin palasta uusi tuote. Työvaiheita ei ole montaa ja tarvittava välineistö ei edusta korkeaa teknologiaa. Sen sijaan tarvitaan tarkkuutta ja sormituntumaa siihen, kuinka materiaali käyttäytyy eri tilanteissa.

Byarum Brukin valimo toimii täysin vanhojen käsityöperinteiden mukaisesti ja käyttää valamiseen raakahiekkavalua. Jokaista tuotetta varten tehdään valumuotti luonnonhiekasta, täysin ilman kemiallisia sidosaineita. Muotti täytetään sulalla metallilla ja näin muotoutuu valettu tuote. Siksi myös jokainen tuote on uniikki. Byarums Brukin tuotteet tehdään pelkästään kierrätetystä alumiinista ja näin säästetään sekä energiaa että ympäristöä.

 

Valuprosessin monet vaiheet

Valuntekemisen lähtökohta on aina kaksiosainen valumuotti. Myös muottikehys on kaksiosainen ja se nimensä mukaisesti pitää koossa ja kehystää muottia. Ruukun tai sohvanpäädyn valumuotti sijoitetaan muottikehyksen sisälle. Sen jälkeen valaja täyttää muotin muottihiekalla, joko käsin perinteisillä työkaluilla tai korkeapaineisella muottikoneella. Kun kaksi muottikehystä laitetaan yhteen, muodostuu niiden väliin tyhjä tila, joka täytetään sulalla alumiinilla.

Valmis muoto otetaan varovasti irti muotista ja lansetin avulla valaja tekee hiekkamuottiin pienen reiän, josta sula metalli kaadetaan muotin sisään. Lansettia käytetään myös muodon lopulliseen hienosäätämiseen. Valaja täyttää muotin varovaisesti sulalla metallilla ja kun valettava materiaali on jäähtynyt pari sataa astetta, on muoto jähmettynyt paikalleen. Tällöin muotin voi rikkoa. Tämä on aina jännittävä hetki, sillä vasta nyt pääsee ihailemaan aiempien työvaiheiden tulosta.

Hiekka pudistellaan pois ja kierrätetään valimon käyttöön uudestaan. Valetun tuotteen pinta puhdistetaan ja jos kyseessä on useammasta osasta muodostuva tuote, pääsee hitsari seuraavaksi hommiin. Hitsaajan työssä vaaditaan myös tarkkuutta ja käsityötaitoja ja se on lopputuloksen kannalta vähintään yhtä tärkeää kuin valajan työ.

Valikko