ILMAISUVOIMAA CARL MALMSTENILTA

”HUONEKALUN TULEE ILMAISTA JOTAIN – TUNNETTA TAI OMINAISUUTTA. KUN KÄYTTÄÄ HIEMAN MIELIKUVITUSTA VOI TULKITA CARL MALMSTENIN HUONEKALUJA JA YMMÄRTÄÄ NIIDEN SANOMAA. NIITÄ VOI TULKITA LÄHES SAMAAN TAPAAN KUIN RUNOJA.”

     

 

O. H. Sjögren perustettiin vuonna 1902 Tranåsissa ja perustaja oli Oskar Herbert Sjögren. Sjögrenin perhe on johtanut yritystä siitä lähtien ja nyt vuorossa on jo neljäs sukupolvi – lapsenlapsenlapset Håkan ja Jakob Sjögren. Nykyäänkin kalusteiden valmistus tapahtuu parhaiden käsityöperinteiden mukaan ja tavoitteena on edelleenkin tuottaa pelkästään korkealuokkaisia kalusteita.

 

CARL MALMSTENIN JA O.H. SJÖGRENIN TARINA

Carl Malmsten (1888–1972) on yksi Ruotsin tunnetuimmista muotoilijoista. Hän teki läpimurtonsa 28-vuotiaana, kun hän voitti Tukholman kaupungintalon sisustuskilpailun. Jo 1950-luvulla hänestä tuli menestyvä huonekalumuotoilija. Aluksi Malmstenin huonekaluja valmistettiin pienissä sarjoissa, pienissä työpajoissa Tukholmassa. Tämä johti siihen, että tuotteista tuli kalliita ja siksi monella halukkaalla ostajalla ei ollut mahdollisuutta hankkia niitä. Saadakseen tuotteensa useamman ihmisen ulottuville hän päätti itse valita valmistajia, jotka saisivat tehdä hänen huonekalujaan suurempina erinä. Näin suuremmat tuotannot oli mahdollista toteuttaa tinkimättä korkeasta laadusta. Tällä ajatuksella Malmsten lähti kiertämään ympäri Ruotsia ja tutustumaan huonekaluverstaisiin, tehtaisiin ja pajoihin.

 

Tranåsissa Malmsten tapasi O.H. Sjögrenin ja hänen pienestä pajastaan tuli yksi niistä, jotka Malmsten valitsi. Yhteensä 13 tuottajaa täytti hänen korkeat laatuvaatimuksensa. Yhteistyö käynnistyi vuonna 1956 näyttelyllä, joka järjestettiin Röhsska museetissa Göteborgissa. Samalla kun näyttelyssä esiteltiin uusia tuotteita, saivat myös valituiksi tulleet tuottajat näkyvyyttä. Aina tästä lähtien on O.H. Sjögren valmistanut Carl Malmstenin ne huonekalut, joissa on pehmusteita. Yhdessä he loivat uusia huonekaluja, välillä työpajassa, välillä piirtopöydän ääressä. Ajan kuluessa Carl Malmstenin huonekalujen tuotannosta tuli O.H. Sjögrenin suurin työllistäjä.

       

 

TILAUKSESTA VALMIISEEN HUONEKALUUN

O.H. Sjögren on tuottanut huonekaluja yli sadan vuoden ajan. Taito ja kokemus luoda uniikkeja huonekaluja on periytynyt sukupolvelta toiselle. Tuotantotavat ovat kehittyneet vuosien kuluessa, mutta ajatus tuottaa korkeinta mahdollista laatua ei ole haalistunut. Tuotanto rakentuu käsityötaidon, ympäristöystävällisten materiaalien ja paikallisten alihankkijoiden varaan. Prosessi tilauksesta valmiiseen huonekaluun onkin ajallisesti pitkä, sillä jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu.

 

Huonekalujen puiset rungot tehdään ruotsalaisesta puusta ja jokainen yksityiskohta on käsin sahattu. Sohvassa voi olla yli 60 erilaista, puista yksityiskohtaa. Tässä vaiheessa kontrolloidaan myös puun laatu ja oksaisia kohtia vältetään kestävyyden takaamiseksi. Kasaaminen tapahtuu liimaamalla ja liitoksilla, jolloin rungosta tulee mahdollisimman kestävä.

     

    

Kun huonekalu on tilattu, aloitetaan sen valmistaminen noutamalla puinen runko, jota aletaan pehmustamaan. Jokainen huonekalu valmistetaan tilauksesta ostajaa varten. Täytteen ja jousien avulla muotoutuu oikeanlainen pehmuste. Istuimen tärkein elementti on nozag-jouset ja monissa malleissa käytetään tuplajousitusta, jolloin mukana on myös spiraalijousia. Pehmeä täyte rakentuu polyeetterista ja kylmävaahdosta, joita kasataan useaan kerrokseen. Täytemateriaalissa eri kerroksilla on erilaisia ominaisuuksia – kovin materiaali tulee alimmaksi ja pehmein ylimmäksi ja näin taataan paras mahdollinen mukavuus. Pehmusteiden laitto tehdään käsin ja ne rakennetaan suoraan tuotteen ympärille. Työ vaatii suurta tarkkuutta ja kokemusta, jotta tuote saa oikeanlaisen muodon ja luonteen.

 

Kun asiakkaan valitsema kangas saapuu tehtaalle, leikataan se tarkasti kalusteen osien mukaan. Kankaan kuviot laitetaan tarkasti kohdalleen, jotta kuvioiden jatkuvuus toimii. Valmiiksi leikatut kappaleet kantataan ja ommellaan yhteen ja langan väri mätsätään kankaaseen. Koska kankaita löytyy useassa eri paksuudessa, leveydessä ja laadussa on kankaan ompeleminen ja muotoileminen oikeaan muotoon käsityötaitoa parhaimmillaan.

         

 

Sitten alkaa varsinainen verhoilu, jossa kangas ”puetaan” pehmustetun tuolinrungon päälle. Tämä työvaihe vie eniten aikaa ja vaatii suurta käsityötaitoa sekä ammatillista osaamista. On äärimmäisen tärkeää, että kangas pingotetaan ja taitellaan oikeista kohdista, jotta syntyvä verhoilu on tasainen, symmetrinen ja kaunis. Joissain kohdissa saumat täytyy ommella käsin, täydellisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Useissa Malmstenin huonekalumalleissa on sisään ommellut napit, jotka muodostavat kuvion tuolin selkämykseen. Napit luovat syvyysefektin ja jokainen nappi sovitetaan kankaan kuvioon.

 

Kun huonekalu on saanut pehmusteensa ja kankaansa, on loppukontrollin aika. Mahdollinen loppuviimeistely tehdään tässä vaiheessa ja samalla verhoilija signeeraa työnsä. Näin on syntynyt kaunis huonekalu – ajaton klassikko, joka hyvin pidettynä kestää sukupolvelta toiselle.

 

Vuosien varrella O.H. Sjögren on tuottanut kalusteita muun muassa Nordiska Kompanietille ja Svenskt Tennille. Viimeisin lisäys heidän kattavassa tuoteportfoliossaan on Dusty Decolle valmistettu Arco Chair.

 

Lisää Carl Malmstenin upeasti muotoilemia ja O.H. Sjögrenin tinkimättömästi valmistamia klassikoita löydät täältä. 

Valikko