AITOA DESIGNIA VERKILTÄ

UNELMA KOKONAAN RUOTSALAISESTA HUONEKALUTUOTANNOSTA EI OLE ENÄÄ PELKKÄ UNELMA. RUOTSALAINEN VERK ON OSOITTANUT, ETTÄ ON MAHDOLLISTA LUODA HUONEKALUKOKOELMA, TÄYSIN KOTIMAISISTA MATERIAALEISTA JA KÄYTTÄMÄLLÄ VAIN PAIKALLISTA TYÖVOIMAA. MUTTA TIE TÄHÄN ON OLLUT PITKÄ JA MUTKAINEN. KAIKISTA VASTA-ARGUMENTEISTA HUOLIMATTA VERKIN LUOVA JOHTAJA SIMON ANUND ON TYYTYVÄINEN MATKAAN.

 

Teksti | Josefin Uden

          

 

Uuden tuotemerkin ja samalla kokonaisen huonekalusarjan lanseeraus ei ole mikään pikku juttu. Kun vielä asettaa sille seuraavat vaatimukset – paikallisesti tuotettu, kestävä ja aito – on luonut itselleen melkoisen urakan. 

– Kaikki, joille puhuimme, olivat epäileväisiä ja joidenkin mielestä koko idea oli mahdoton toteuttaa. Moni olisi ehkä tässä vaiheessa perääntynyt mutta meissä heräsi näyttämisen halu, kertoo Simon Anund.

 

Jo Verkin ensimmäinen kokoelma on kattava: ruokapöytä, penkki, tuoli, nojatuoli, sohva, sohvapöytä, hylly, villaviltti ja lasimaljakko. Kaikki on valmistettu ruotsalaisista materiaaleista, niin ekologisesti tuotettu nahka kuin sohvan täytteenä oleva texelvilla. Lasi on suupuhallettu Stockholms Glasbruketissa Skansenilla ja viltit kudottu Bollnäsissä Filtmakerietin toimesta, ruotsalaisesta villasta luonnollisesti. Verk on jopa tuottanut oman ruotsalaisesta teräksestä tehdyn ruuvin, hienomekaniikkaan erikoistuneen firman kanssa.

 

Verkin ensimmäisen kokoelman muotoilijat ovat David Ericsson, Linn Fredlund, Mia Cullin, Joacim Wahlström, Nils Ahrenberg ja Gustav Winsth.

– Olemme kiitollisia siitä, että kaikki suunnittelijat joiden kanssa halusimme yhteistyöhön, vastasivat myöntävästi kutsuun. Muotoilijalle voi olla hieman haastavaa lähteä yhteistyöhön tuntemattoman tuotemerkin kanssa. On myös hyvin harvinaista tehdä heti iso kokoelma, kuten me teimme. Meille oli tärkeää löytää näkemyksellisiä suunnittelijoita, jotka kykenevät myös tekemään yhteistyötä ja tarvittaessa kompromisseja. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen.

Aluksi tarkoituksena oli tunnustella ja kartoittaa asiaa. Miten olisi mahdollista tehdä kokonaan ruotsalainen tuotanto, alusta loppuun. Ruotsin huonekalutuotanto ei ole enää parhaiden päiviensä vedossa, mutta silti oli yllättävää miten vähän kotimaisia tuotantolaitoksia löytyy ja miten hankalaa raaka-aineiden hankkiminen on.

           

 

RUOTSALAINEN VALMISTAVA TEOLLISUUS

– Siitä huolimatta, että maamme on 70-prosenttisesti metsän peitossa, me tuomme viljeltyä puuta muun muassa huonekaluteollisuuden tarpeisiin. Meillä ei ole ruotsalaista vanerintuotantoa eikä ole mahdollista ostaa ruotsalaista ruuvia. Ei ole ruotsalaista väriä eikä ruotsalaisia kankaita. Luulin että ainakin pellavalankaa ja pellavaa olisi löytänyt, mutta minulle kerrottiin, ettei niitä ole tuotettu Ruotsissa 50 vuoteen. Juuri kotimaisten tekstiilituotteiden löytäminen oli äärimmäisen vaikeaa.

 

– Mia Cullinsin sohva piti täyttää jollain, mutta vaihtoehtojen löytäminen kylmävaahdolle ja muoville oli vaikeaa. Monen puhelun ja pitkällisen tutkimustyön jälkeen, päädyimme texelvillaan, jota meille myös suositeltiin. Sen ominaisuuksiin kuuluu, että se laajenee itsestään, joten se sopi tarkoitukseen erinomaisesti. Ja miten voi tehdä sohvatyynyjä ilman kangasta? Päädyimme tekemään oma vilttikankaan, 100 % ruotsalaisesta lampaanvillasta. Se on erinomainen vaihtoehto karkeille kangaslaaduille, Simon kertoo.

Verkillä on menossa useampi projekti, joissa pyritään löytämään ja kehittämään kestäviä, luonnollisia materiaaleja. Yhdessä projektissa tavoitteena on lisätä ruotsalaista sahapuun tuotantoa, nimenomaan lehtipuiden osalta. Tämä ruokapöytä V.DE.02 massiivipuusta on David Ericsson suunnittelema.

       

 

TULEVAISUUS                    

Simonin työhön kuuluu nähdä mahdollisuuksia siellä missä muut eivät niitä näe. Hän on mukana useassa eri projektissa, joissa pyritään löytämään ja kehittämään uusia, luonnonmukaisia materiaaleja.

– Yhdessä näistä projekteista Verk yrittää uuttaa väripigmenttejä ruotsalaisesta levästä. Toinen projekti tekee töitä sen parissa, että meillä olisi sahoja, joista olisi mahdollista saada ruotsalaista lehtipuuta. Lisäksemme käymme keskusteluja ruotsalaisen hampputeollisuuden kanssa, josko hampusta voitaisiin valmistaa köyttä, narua ja kankaita. Tutkimme myös mahdollisuutta investoida lankakehräämöön. Meillä on aina menossa monta samanaikaista projektia.

Nykyään ruotsalaisesta valmistavasta teollisuudesta ei ole paljoakaan jäljellä. Ei ole esimerkiksi mahdollista ostaa ruotsalaista ruuvia. Siksi Verk suunnitteli yhdessä hienomekaniikkaan erikoistuneen yrityksen kanssa oman ruuvin, ruotsalaisesta teräksestä.

       

 

Haasteiden täyttämä prosessi ja ei mikään pieni projekti muuttaa totuttuja käytöstapoja ja käytänteitä. Verk haluaakin jatkuvasti kyseenalaistaa sekä itseään että muita alan toimijoita ja miettiä miksi asiat tehdään jollain tietyllä tavalla.

– Ihminen muuttuu ratkaisukeskeisemmäksi iän myötä. Useimmat asiat voi kääntää edukseen, vaikka välillä olisi vaikeaakin. Se tuntuu erikoiselta, mutta kaikista vastoinkäymisistä huolimatta Verkistä on tullut juuri sellainen kuin toivoimme. Valitettavasti Verk on täysin ainutlaatuinen, mutta toivottavasti tulevaisuudessa useampikin firma seuraa esimerkkiämme ja tuottaa aidosti ruotsalaisia huonekaluja. Nyt se on jo vähän helpompaa, kun me olemme tasoittaneet tietä.

 

Me Lännalla olemme ylpeitä voidessamme edustaa Verkiä – tutustu tähän ruotsalaiseen merkkiin tästä.

Valikko