FOKUS | ANDREAS ENGESVIK

PÄÄSIMME HAASTATTELEMAAN NORJALAISTA MUOTOILIJAA ANDREAS ENGESVIKIÄ. KYSYIMME MITEN HÄN LÄHESTYY PROJEKTEJAAN, MITÄ ON KESTÄVÄ DESIGN JA MIKÄ HÄNTÄ INSPIROI.

    

         

 

– Mikä on kotisi tärkein huone? 

Suosikkihuone vaihtelee aina tilanteen mukaan. Keittiö ja ruokailutila ovat tärkeitä arkipäivässä, se että syödään ja seurustellaan yhdessä. Asuntomme makuuhuone on myös upea ja minä sitä paitsi pidän nukkumisesta.

 

– Mitä värit merkitsevät sinulle? Palaatko johonkin tiettyyn väriin trendeistä riippumatta?

Värit ovat tärkeitä. Kotimme värit ovat valoisat ja neutraalit, mutta meillä on suunnitelmissa maalata osittain hieman tummemmilla väreillä. Sen lisäksi värikkyyttä kodissamme löytyy taiteesta, sekä sisutusesineistä. Kodissamme on myös paljon esineiden luonnollisia värejä kuten tammea, nahkaa, kiveä ja metallia. Pidän materiaalien omista väreistä, niiden ominaisuuksista, tunteesta ja fiiliksestä.

 

– Miten materiaalivalinnat vaikuttavat sinuun ja muotoiluprosessiisi?

Viime vuosina olen työskennellyt ainoastaan sellaisten materiaalien parissa, joiden uskon olevan hyviä ja aikaa kestäviä. On myös tärkeää, että muutamme käyttäytymistämme ja tapaamme kuluttaa. Meidän pitää ostaa vähemmän mutta parempia huonekaluja ja meidän pitää olla valmiita maksamaan niistä enemmän. 

 

– Mikä tai kuka inspiroi sinua?

Hyvinkin monet asiat. Minulla on sekä passiivinen että aktiivinen suhde ympärilläni oleviin asioihin. Tallennan paljon asioita mieleeni ja inspiroidun kiinnostavista ihmisistä. Ingmar Bergmania lainaten: ”Luovan olotilan saavuttamisen edellytykset ovat rauha, järjestys ja ystävällisyys.”

 

– Mitkä asiat määrittelevät suunnittelutyötäsi?

Tähän kysymykseen ei ole helppoa vastausta. Mielestäni suunnitteluni on pohjimmiltaan erittäin skandinaavista mutta siinä on mukana paljon kansainvälisiä vaikutteita.

 

– Mistä suunnittelemastasi tuotteesta olet ylpein ja miksi?

Olen erittäin ylpeä Tiki-sohvasta. Siinä tiivistyy paljolti oma designfilosofiani: sillä on luonnetta ja erottautumiskykyä, se on mukava ja kaunis. Se puhuttelee sekä suurta yleisöä että hieman tiedostavampaa kohderyhmää.

 

– Länna Möbler arvostaa yli kaiken käsityötä, hyviä materiaaleja ja kestävää designia. Mitä kestävä design sinulle merkitsee?

Se on äärimmäisen tärkeää! Meidän täytyy lopettaa halpatuotteiden ostaminen. Maailma ei kestä enempää huonolaatuisia kulutustuotteita. Meidän kaikkien on kannettavana vastuuta tästä. Hyvä laatu maksaa ja hyvälaatuiset tuotteet ovat tulevaisuutta.

 

— 

 

ANDREAS ENGESVIK

Andreas Engesvik on eräs Norjan tunnetuimpia muotoilijoita. Viimeisten 15 vuoden aikana hän on omalta tärkeältä osaltaan ollut luomassa uutta norjalaista designia. Designia, joka on saanut runsaasti huomiota niin Norjassa kuin kansainvälisestikin. Hänen perusajatuksensa on ammattitaidon harjoittaminen ja siihen ei kuulu massatuotanto. Studio ANDREAS ENGESVIK, OSLO on luonut huonekaluja ja sisutustuotteita mm. Fogialle, Iittalalle, Ire Möbelille ja Muutolle. Monet näistä tuotteista ovat jo nyt klassikon asemassa.

 

Voit lukea lisää ja tutustua Andreaksen tuotteisiin täällä. 

Valikko