FOKUS | EMMA OLBERS

HAASTATTELIMME RUOTSALAISTA MUOTOILIJAA EMMA OLBERSIA JA KYSYIMME MIKÄ HÄNEN SUHTEENSA ON SUUNNITTELUTYÖHÖN, KESTÄVÄÄN DESIGNIIN JA MIKÄ HÄNTÄ INSPIROI.

      

 

– Mikä on kotisi tärkein huone?

Olohuone, jossa on suuri sohva, suuri pöytä ja reilusti tilaa useammalle vieraalle.

 

– Mitä värit merkitsevät sinulle ja onko joku väri, johon aina palaat trendeistä riippumatta?

Väri on tärkeä osa sisustusta ja värien avulla voi luoda esimerkiksi rauhallisuutta. Pelkkä värisävy ei kuitenkaan yksinään luo harmoniaa ja luonnollisuutta, vaikutusta on myös sillä, minkä tyyppisen värin valitsee. Väri, jossa on luonnollisia pigmenttejä, ikääntyy kauniisti kuten vaikkapa emulsioväri Farrow & Ball -tuotemerkiltä. Tällaisen värin avulla huoneen sävystä tulee syvempi ja vaikuttavampi. Se on myös ympäristöterveellinen vaihtoehto. Mutta vastauksena kysymykseen, olen aina pitänyt tummanvihreästä. Sellainen väri löytyy esimerkiksi Eldvarm-polttopuukorista.

 

– Mitä ajattelet materiaalivalinnoissasi ja millainen merkitys niillä on omassa suunnittelutyössäsi?

Minulle materiaali on ehdottomasti kaikkein tärkein asia, sillä materiaalista muodostuu noin 40–50 % huonekalun hiilidioksidikuormasta. Hiilidioksidipäästöt ovat asia, jolla on eniten merkitystä, mikäli haluamme pysyä asetetussa ympäristötavoitteessa, että lämpötila nousee maksimissaan kaksi astetta. Siksi valitsen mieluiten puulajeja, joilla on pieni hiilidioksidikuorma ja niissä tapauksissa kuin mahdollista valitsen jonkin nopeasti kasvavan materiaalin kuten bambu tai meriheinä. Nämä lajit ovat jopa hiilidioksidipositiivisia, ne siis sitovat enemmän hiilidioksidia kuin tuottavat.

 

– Mikä tai kuka inspiroi sinua?

Parley for the Ocean. Yritys, joka kerää muovia merestä ja tekee siitä uutta muovia. Minulla on tältä merkiltä esimerkiksi juoksukengät. Tuntuu hyvältä käyttää tuotteita, jotka tekevät hyvää.

 

– Mitkä ovat johtoajatuksiasi oman suunnittelusi suhteen?

Pienet hiilidioksidipäästöt, kauniisti kuluvat materiaalit, mahdollisuus korjata tuotetta ja helppo kierrätettävyys. Haluan luoda tuotteita, jotka ovat hyviä myös ympäristölle.

 

– Mikä omasta tuotannostasi on suosikkisi ja miksi?

Vaikea kysymys, suunnittelemani tuotteet ovat vähän kuin omia lapsia, ei niistä voi valita yhtä suosikkia. Mutta esimerkiksi Rejoin-sohva, jonka suunnittelin Ire Möbelille. Sen hienous on vaihdettava päällinen, joka yhdistyy moduulisohvan muunneltavuuteen.

Landala-pöytä, jonka suunnittelin Tre Sekelille, koska se on helppohoitoinen ja lähes kokonaan puusta valmistettu. Vain siipimutterit eivät ole puuta, mutta niiden ansiosta pöytä on helposti purettavissa ja uudelleen koottavissa.

Eldvarmille tekemäni takkavälinesarja sen toiminnallisuuden ja kierrätettävyyden takia. Kaikki osat ovat tarvittaessa irrotettavissa ja vaihdettavissa.

Skultunalle suunnittelemani kynäteline, sillä se valmistetaan 100 % kierrätysmateriaalista ja se on uudelleen kierrätettävissä. Sen pinta on myös käsittelemätön, joten se ikääntyy todella kauniisti.

Ja viimeisenä voisin mainita uuden maton nimeltä Biblioteket. Suunnittelin sen Nationalmuseumille ja Asplundile. Se on valmistettu 50 % Tencelistä, mikä on nopeasti kasvava luonnonmateriaali.

 

– Me Länna Möblerilla arvostamme käsityön lisäksi kestävää kehitystä ja hyvää designia. Mitä kestävä design tarkoittaa sinulle?

Että tuotteilla on koko elinkaarensa ajan niin pieni hiilidioksidikuorma kuin mahdollista. Tarkoittaa käytännössä seuraavanlaisia tuotteita: korkealuokkainen materiaali ja design, vanhenee kauniisti, on mahdollista korjata ja kun aika koittaa myös mahdollista kierrättää. Koska materiaalilla on niin suuri merkitys, etsin koko ajan materiaaleja, jotka voisivat olla hiilidioksiidipositiivisia tai kierrätettäviä.

 

– Mitä otat huomioon, kun ostat uusia huonekaluja?

Joka kerta kun ostamme teemme valintoja ja joka kerta voimme tehdä ympäristön kannalta parhaan valinnan. Meillä on suuri valta ja jos käytämme sitä oikein voimme pysyä kahden asteen tavoitteessa.

 

 

EMMA OLBERS

Emma Olbers on ruotsalainen designer ja luova johtaja. Hänen tavoitteenaan on luoda kaikin tavoin hyviä tuotteita, myös ympäristön kannalta. Hän uskoo, että meidän kaikkien tulee tehdä oma pieni osamme ympäristön hyväksi. Designerille tämä tarkoittaa sellaisten tuotteiden luomista, joissa oikeanlainen materiaalivalinta yhdistyy ajatuksia herättävään tuotteeseen.

 

Lue lisää Emma Olbersista ja hänen tuotteistaan täältä.

 

 

Valikko