FOKUS | NICLAS HOFLIN

PÄÄSIMME JUTUTTAMAAN NICLAS HOFLINIA, MAINEIKKAAN RUBN-VALAISINMERKIN PERUSTAJAA JA PÄÄMUOTOILIJAA.

          

 

– Mitä sana ”valo” merkitsee sinulle?

Filosofisesti ajateltuna tarkoittaa valon puute myös elämän puuttumista. Arkipäiväisesti ajattelen, että valo on ratkaiseva elementti toimivassa kodissa. Se vaikuttaa niin viihtyvyyteen kuin toiminnallisuuteen. Se vaikuttaa alitajuisesti siihen millainen tunnelma kodissa on ja käytännössä se mahdollistaa kaikenlaisen tekemisen. Kirjan lukeminen, sipulin pilkkominen tai läksyjen tekeminen ovat kaikki mahdollisia vain hyvässä valaistuksessa.

 

– Valo on kodeissamme erittäin tärkeä sisustuselementti. Kuinka monta erillistä valonlähdettä kodissa pitäisi sinun mielestäsi olla?

Tätä minulta ei ole kysytty pitkään aikaan. Yleensä kaikki vain puhuvat näkemistään cooleista lampuista, joista yleensä ei edes kunnolla tule valoa.

Mutta ehdottomasti tärkeintä ovat heijastavat pinnat. Valkoinen väri heijastaa takaisin 90% valosta ja musta väri vain 10%. Jotta löytää tasapainon toiminnallisuuden ja kodikkuuden välillä on vain kokeiltava erilaisia ratkaisuja. Mutta yleensä 3–5 lamppua per huone on sopiva määrä.

 

– Oikeanlaisen lampun valitseminen valaisimeen voi olla vaikeaa. Onko sinulla vinkkejä valonlähteen valintaan?

Ensimmäinen asia on katsoa kelvin-lukemaa, eli valita kaikkiin valonlähteisiin sama värilämpötila. Jos osa valonlähteistä on kylmiä ja osa lämpiä, lopputulos on todella kummallinen. Vanhanaikaisen hehkulampun kelvin lukema on 2700 K mutta muualla Euroopassa käytetään yleensä 3000 K -valonlähteitä.

 

Kaikkein tärkeintä on varmistaa, että valonlähteen pystyy vaihtamaan, kun se on palanut loppuun. Kaikki lamput lakkaavat toimimasta ennemmin tai myöhemmin ja markkinoilla on runsaasti valaisimia, joihin on mahdotonta vaihtaa uutta lamppua palaneen tilalle. Se on luonnollisesti huono asia niin ympäristön kuin taloudenkin kannalta.

        

 

– Kuka tai mikä inspiroi sinua?

Tänä päivänä kaikki on niin moneen kertaan tehty, kalusteista ja valaisimista on jo vaikea tietää mikä on originaali ja mikä kopio.

Mutta jos nimeän yhden asian, joka on inspiroinut minua, niin se on Bauhaus. Sen vaikutus on kantanut yli sukupolvien ja maailman ympäri. Ruotsalaisista minua on inspiroinut arkkitehti Gunnar Asplund. Yleisesti ottaen hyvä arkkitehtuuri inspiroi, sellainen jonka takana on kantava idea ja ajatus. Ajatus siitä, että elämä on parempaa, kun estetiikka ja toiminnallisuus on otettu huomioon. Ja sitten tietysti luonto, jossa kaikella on ollut tarkoituksensa ja paikkansa jo miljoonien vuosien ajan.

 

 

– Johdat omaa valaisinfirmaasi RUBNia. Miten kuvailisit tuotteitanne?

Meidän fokuksemme on omassa tuotantolaitoksessa, jonka avulla voimme tuottaa maailman parasta laatua. Se on ollut tavoitteena siitä lähtien kun aloitimme, 10 vuotta sitten.

 

Voimme tarjota tuotteissamme parhaan mahdollisen rakenteen, korkealuokkaisista materiaaleista valmistettuna. Voimme tarjota jokaiseen valaisimeen parhaan mahdollisen valonlähteen, jotta valo ja sen luoma tunnelma vastaa täydellisesti asiakkaan tarvetta. Se on tärkeintä ja paras palkkio tästä työstä.

 

 

– Mikä on oma suosikkisi RUBN-kokoelmasta?

Uusi Angel-sarjamme. Samanlaisia lamppuja löytyy, on löytynyt jo usean vuoden ajan, mutta mielestäni olemme nostaneet tämän konseptin kokonaan uudelle tasolle. Valaisimet ovat kauniita kuin korut mutta samalla täydellisiä toiminnallisuuden suhteen.

 

– Kerro vielä lopuksi, miltä tulevaisuuden valaisimet tulevat näyttämään?

Voi kuulostaa tylsältä, mutta ne tulevat näyttämään siltä kuin nytkin. Ehkä vielä hieman enemmän integroituja ratkaisuja, niin että valaisimet ovat osa kaappia, kattoa tai kalustetta mutta muuten ei suurempia muutoksia.

Tuli keksittiin 50 000 vuotta sitten, tai niin ainakin uskomme. Ja sen jälkeen tuli hieman erilaisia vaiheita, kuten kaasu ja hiili. Luulen että valaistuksen kanssa on sama tilanne. Me kaikki tarvitsemme valoa ja voimme paremmin, kun valon määrä vaihtelee ja siinä on kontrasteja. Vaikka meillä on systeemejä, joissa valoja voi sytyttää ja sammuttaa puhelimen applikaatiolla, tulee itse valon tarve olemaan muuttumaton.

 

 

NICLAS HOFLIN

Raskaan elämänvaiheen jälkeen tuli Niclas Hoflin 30-vuotiaana käännekohtaan elämässään. Tuolloin hän tutustui tanskalaiseen muotoilijaan Ole Palsbyn ja tästä käynnistynyt ystävyys ja mentorointi muovasivat Niclaksen suunnittelufilosofiaa. Näin muodostuivat hänen ajatuksensa siitä millainen hyvän lampun pitäisi olla ja hänen töissään korostuukin balanssi muodon, toiminnallisuuden ja luovuuden välillä. Tällä tyylillä hän on luonut useita suosittuja valaisimia, kuten Long John, Arkipelag, Lord, Astoria ja Vox.

 

Lue lisää Niclas Hoflinista ja tutustu hänen tuotteisiinsa tästä. 

 

 

   

NICLAS HOFLININ MUOTOILEMAA

    

   

Tässä alapuolella näet valikoiman Niclas Hoflinin muotoilemia valaisimia. Hänen työnsä saa inspiraationsa perinteisestä ruotsalaisesta ja tanskalaisesta designista, mutta tuotteiden muodot ja toiminnallisuus on sovitettu nykypäivän tarpeisiin. Mennyttä kunnioittaen, mutta nykypäivään täydellisesti istuen.

Valikko