HITAUDEN HARMONIA

EMMA OLBERS ON YKSI RUOTSIN MERKITTÄVIMMISTÄ NYKYMUOTOILIJOISTA JA HÄNEN TÖISSÄÄN ON AINA MUKANA YMPÄRISTÖNÄKÖKULMA. HÄN ON SUUNNITELLUT MUUN MUASSA LANDALA-SARJAN TRE SEKELILLE, MATTOJA ASPLUNDILLE, MALJAKKOJA SKULTUNALLE JA TAKKAVÄLINESARJAN ELDVARMILLE SEKÄ ULKOKALUSTESARJA PINON STOLABILLE.

 

Valokuvaaja | Erik Lefvander    Creative Director | Therese Sennerholt Teksti | Hanna Nova Beatrice

      

 

Muotoilija Emma Olbers luo huonekaluja, joista on helppo pitää. Ne ovat yksinkertaisia ja itsestään selviä, luotu kestämään sukupolvelta toiselle. Materiaali ja tuotantotapa valitaan aina ympäristönäkökohdat huomioon ottaen.

”Minulle on aina ollut itsestään selvää luoda huonekaluja, jotka voi jättää perinnöksi”, Emma kertoo. Tapaamme hänet perheen vapaa-ajan asunnolla Tukholman pohjoisessa saaristossa. ”Kasvoin maatilalla Göteborgin ulkopuolella. Vanhempani opettivat minulle kestävän kehityksen tärkeyttä, he maalasivat pellavaöljymaaleilla ja suosivat perinteisiä työtapoja. Sen perinnön olen saanut vahvasti heiltä.”

 

ARVIDIN JA SELMAN TALO

Emman asenne kestävään kehitykseen on näkyvissä yhtä lailla hänen työssään designerina kuin paikan päällä vapaa-ajan asunnolla. Täällä, Arholmassa, Tukholman saariston pohjoisosassa on autoilu kielletty. Saaristolaiskulttuuri on säilynyt täällä lähes muuttumattomana. Saaren laivalaiturin ja kaupan luota lähtee mutkaisia tietä eri puolille saarta. Peltojen, niittyjen, metsäpalstojen ja kalliorantojen ohi kulkevat tiet vievät pyöräilijän noin kymmenessä minuutissa Emman talolle. Talon rakensivat aikoinaan saaren asukkaat Arvid ja Selma vuonna 1898. Talon vieressä olevasta lahdesta löytyy myös venevaja. Emma ja hänen miehensä olivat etsineet sopivaa taloa jo kolme vuotta, kunnes tämä osui kohdalle. Tässä talossa useimmat heidän toiveistaan toteutuivat, mutta tärkeintä kaikesta oli talon charmi. Ja se ettei sitä oltu remontoitu pilalle.

 

”Halusimme myös paikan, jossa on asukkaita ympäri vuoden, kauppa ja ravintola” Emma kertoo. ”Ne tuntuivat tärkeiltä asioilta, koska haluamme viettää paikassa paljon aikaa.” Kiinteistöön kuuluu myös neljä hehtaaria maata, vierasmökki ja pari latoa. ”Talo oli aika kamalassa kunnossa, kun ostimme sen. Ei juoksevaa vettä, sähköt piti vetää uudestaan ja portaat piti siirtää. Myös keittiö ja vessa piti rakentaa kokonaan alusta”

 

Kaikkein akuuteimmat korjauskohteet hoidettiin kuntoon nopeasti, jotta perhe pääsi muuttamaan taloon. Mutta muut asiat ovat saaneet ottaa oman aikansa. Emma on maalannut julkisivua aina kesäisin. Jokainen ikkuna on raaputettu puhtaaksi vanhasta maalista ja maalattu uudelleen, sen sijaan että ne korvattaisiin uusilla. Varovaisuus ja kunnioitus ovat olleet avainasemassa, kun tätä taloa on kunnostettu. Aikaa on kulunut myös siinä, että perhe on tutustunut taloon. Mutta suurin syy on se, että sellaista ei kannata vaihtaa, minkä voi korjata. Siksi myös lähes kaikki vanhat yksityiskohdat ovat jäljellä, mukaan lukien alkuperäiset tapetit.

 

”Vanhoja taloja ostetaan niiden charmin vuoksi. Se huokuu seinistä ja näkyy materiaalien pinnoilla, kun ne ikääntyvät kauniisti. Sitä tunnetta ei ole tarkoitus remontoida pois. On edettävä varovaisesti ja kunnioittavasti.”

          

    

YMPÄRISTÖAJATTELUA PIENESTÄ PITÄEN

Emma on käytännöllinen ihminen ja ei pelkää käydä töihin käsiksi. Hän osaa kuljettaa traktoria ja raivata metsää. Hän tietää kuinka kauan metsällä kestää kasvaa ja hän pitää ulkoilmasta. Hän siivoaa lähimetsästä vieläkin Alfrida-myrskyn kolme vuotta sitten jättämiä jälkiä. Hän aikoo myös raivata vesakon, joka on vallannut aiemmin talon ja rannan välissä olleen niityn. Niitylle hän aikoo istuttaa ruotsalaisia villiyrttejä. ”Rantaniitty on tärkeä luonnon moninaisuudelle, se auttaa luonnon omaa tasapainoa.”

 

Ympäristöajattelu on ollut Emmalla mukana jo lapsesta asti. Se on myös ajattelutapa, jonka hän haluaa periytyvän teini-ikäisille pojilleen. ”Maatila, jolla itse kasvoin on ollut asutettu jo viiden sukupolven ajan. Useat kotimme huonekalut olivat yli sata vuotta vanhoja.” kertoo Emma. ”Mutta isä oli myös erittäin kiinnostunut nykymuotoilusta, kävi messuilla ja investoi, erityisesti Børge Mogensenin huonekaluihin.”

 

Hänen lapsensa viettävät käytännössä kaiken vapaa-aikansa saarella. ”Lapset tietävät, että saarella on myös tylsää. Joka kesä matkustamme veneellä lähistöllä olevaan pienempään saareen ja elämme siellä kokonaan ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Se on hyväksi meille kaikille”, Emma uskoo.

         

 

IDEOIDEN TESTAUSTA PAIKAN PÄÄLLÄ

Emma Olbers on yksi nykypäivän tunnetuimpia muotoilijoita Ruotsissa. Hän on suunnitellut huonekaluja lukuisille tuottajille, aina ympäristöajattelu keskiössä. Hänet on myös moneen kertaan palkittu suunnittelustaan. Äskettäin hänet valittiin vuoden designeriksi Elle Decoration -lehden gaalassa. Viimeiset vuodet hän on työstänyt Nationalmuseumin vanhan kirjaston sisustusta. Keväällä lanseerataan myös hänen ensimmäinen yhteistyönsä ruotsalaisen huonekaluvalmistajan Stolabin kanssa.

 

”He halusivat tehdä ulkokalustesarjan ruotsalaisesta männystä ja kun he ottivat yhteyttä viime keväänä, olin juuri muuttanut tänne Arholmaan”, Emma kertoo. ”Ajoitus ei olisi voinut olla parempi. Lapset kävivät kotikoulua, oli kevät ja halu olla ulkona oli suuri. Pystyin testaamaan kaikki ideani heti paikan päällä ja miettimään tarkasti, mitä itse arvostan ulkokalusteissa.”

 

Lopputuloksena on tasapainoinen pöytä ja penkki, joiden ympärille on mukava kerääntyä. Pöytä ei kaipaa pöytäliinaa, sillä mänty on erinomaisen kaunis itsessään ja kaunistuu ajan kuluessa. Ja kun talvi tulee, on pöytä helppo taittaa kasaan ja viedä talvisäilytykseen”, Emma toteaa.

       

 

UUDENVUODENLUPAUS – OLLA ENEMMÄN AKTIVISTI

Emma matkustaa jatkuvasti kahden paikan väliä. Södermalmilla Tukholmassa sijaitsee hänen studionsa ja perheen asunto. Täällä pyörii arki, on pyörinyt jo 22 vuotta. Mutta aina kun tulee pidempi viikonloppu, loma tai kesä, matkustaa koko perhe Arholmaan vapaa-ajan kotiin.

 

Viimeisen vuoden aikana koko perhe on pyrkinyt vähentämään hiilidioksidipäästöjään. Kaikki ulkomaanmatkat on tehty junalla Eurooppaan. Viimeisin matka suuntautui Ranskan Atlantin puoleiselle rannikolle, jossa he lomailivat monta viikkoa. Samalla reissulla he ehtivät myös käymään tehtaassa, joka valmistaa Emman Eldvarmille suunnittelemaa takkavälinesarjaa.

 

”Uudenvuodenlupaukseni on tulla entistä enemmän aktivistiksi. En halua kannustaa ihmisiä ajattelemattomaan kuluttamiseen. Haluan lisätä tietoisuutta siitä, miten tärkeää on ostaa järkevästi ja hyvälaatuisia tuotteita, silloin kun ostaa.”

 

Yksi osa Emma työtä on muuttaa huonekaluteollisuuden asenne pois kertakäyttöisyydestä. ”Jos ostaa uutta, kannattaa valita materiaali, joka on uusiutuvaa tai kierrätysmateriaalia. Kun huonekaluja huoltaa, ne säilyvät pitkään. Ja jos korjaaminen ei ole mahdollista täytyy materiaalin olla helposti kierrätettävää.”

 

Emma uskoo, että pandemian mukanaan tuomat kokemukset ja muutokset vaikuttavat myös asenteeseemme. ”Se on opettanut meille, mikä elämässä on tärkeää ja se on saanut meidät arvioimaan uudelleen ajankäyttöämme. Mitään asiaa ei voi pitää itsestään selvänä ja miten tärkeää onkaan voida seurustella läheisten ihmisten kanssa”, Emma toteaa.

 

”Luulen että annamme nyt enemmän arvoa aidoille asioille. Tulemme pitämään parempaa huolta itsestämme, ympäristöstämme ja tavaroistamme”, Emma arvioi.

   

  

FAKTA

Nimi | Emma Olbers, 48 vuotta.

Tekee | Yksi nykypäivän tunnetuimpia muotoilijoita Ruotsissa, fokus aina ympäristöajattelussa. Suunnitellut Landala-sarjan Tre Sekelille, mattoja Asplundille, maljakoita Skultunalle ja takkavälinesarjan Eldwarmille.

Ajankohtaista | Uusi ulkokalustesarja Pino, ruotsalaisesta männystä. Tuotteet valmistaa Dahlén Snickeri Värmlandissa, tilaaja Stolab.

VALIKOITUJA TUOTTEITA | EMMA OLBERS

 

Emma Olbersin visiona on luoda kaikin tavoin hyviä tuotteita – myös ympäristön kannalta. Hän uskoo vahvasti, että meidän kaikkien tulee tehdä oma osuutemme. Designerin näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että tuotteilla olisi mahdollisimman pieni hiilijalanjälki, suunnitellut tuotteet sopivat kiertotalouteen ja niiden pintakäsittely on sellainen, jota on helppo ylläpitää.

 

Tästä löydät valikoituja Emman suunnittelemia tuotteita sekä kuvia kesäpaikasta Arholmasta. 

Valikko