villa prenker – bruno mathsson 1953

Länna-lehden tämänvuotinen numero keskittyy Villa Prenkeriin, jonka arkkitehti Bruno Mathsson suunnittelu vuonna 1953. Tässä numerossa Mathssonin hyvin säilynyt perintö solahtaa tasapainoisesti muiden Skandinaavisten ja muun maalaisten ajattomien suunnittelijoiden joukkoon.

 

Valokuvat | Pierre BjörkLänna Magazine 2022 | Tutustu täällä

Lanna_Mag_22_1

 

 

Bruno Mathsson suunnitteli Villa Prenkerin, joka rakennettiin Kungsöriin vuonna 1953. Tuolloin huonekalufirmaa johtanut Helge Prenker tarvitsi yksityisasuntoa, johon yhdistettäisiin näyttelytila, ja kun tuli aika tehdä konseptista totta, toimeksianto annettiin legendaariselle arkkitehdille.

Lanna_Mag_22_2

 

 

Mathsson oli inspiroitunut amerikkalaisista Case Study -taloista muutamaa vuotta aiemmin opintomatkoillaan Yhdysvalloissa, ja tämä inspiraatio jätti selvästi jälkensä hankkeeseen. Rakennukseen tehtiin 17 metriä pitkä lasiseinä, jonka ansiosta toimisto- ja näyttelytilat ovat kadulle päin, ja varsinainen asunto on piilotettu huonetilojen taakse. Sodanjälkeistä modernistista arkkitehtuuria, jonka ilmeisin tunnusmerkki ovat suuret lasijulkisivut, oli prosessin aikana mukautettava pohjoismaiseen ilmastoon sopivaksi.

Lanna_Mag_22_3

  

 

Lehdessä, Bruno Mathssonin hyvin säilynyt kulttuuriperintö on sopusoinnussa muiden Skandinaviasta ja muualta maailmasta peräisin olevien ajattomien mallien kanssa. Alvar Aallon ja Jean Prouvén kaltaisten tunnettujen suunnittelijoiden ikonisimmat huonekalut löytävät paikkansa uudempien designbrändien, kuten Hayn, New Worksin, Magnibergin ja Dusty Decon rinnalla.

 

Löydä Länna Magazine täältä.

Lanna_Mag_22_4

Valikko