MAISTUVAA JOULUA

LÄHESTYVÄÄ JOULUA ODOTELLESSA TARJOAA SHALONY VAN STRALENDORFF, TOINEN BONNIBONNEN PERUSTAJISTA, HYVÄLTÄ TUOKSUVIA KLASSIKOITA, JOTKA LÄMMITTÄVÄT NIIN RUUMISTA KUIN SIELUAKIN KYLMINÄ TALVIPÄIVINÄ.

 

Valokuvaaja | Erik Lefvander Creative Director | Therese Sennerholt Stylistit | Shalony van Stralendorff & Emelie Ivarsson

 

 

HYVÄ, LÄMMITTÄVÄ TUOKSU

Birkastanissa sijaitsevassa kauniissa asunnossa on tarjolla pientä, hyvältä tuoksuvaa purtavaa, joka levittää lämpöä kylmiin talvipäiviin. Vuodelta 1908 peräisin oleva arkkitehtuuri ja kaunis kattaus todella kutsuvat nauttimaan. Muotoilija ja designer Shalony van Stralendorff tekee mielellään kattauksia, joissa on kynttilöitä, lämpimiä värisävyjä ja luonnonmateriaaleja, jotka vahvistavat jouluun liittyvää perinteistä tunnelmaa. Shalony on yhdessä Emelie Ivarssonin kanssa ruotsalaisen designduon BonniBonnen perustaja. Hän on aina rakastanut luontoa, mikä näkyy niin hänen ruoanlaitossaan kuin designissaan.

 

Alla voit tutustua tarkemmin tarjoiltuihin maukkaisiin juomiin ja makeisiin syötäviin – lämmittävä glögi, maukkaat päärynät ja klassinen, pehmeä piparkakku.

Lämmin glögi maistuu aina, olitpa tulossa sitten talviselta kävelyltä, pulkkamäestä tai haluat vain mukillisen jotain hyvää takkatulen loimussa. Tämä resepti on rakennettu omenamehun pohjalle. 

OMENAGLÖGI

 

Ainesosat

• 3 l makeuttamatonta omenamehua

• 1 vaniljatanko

• 3 kanelitankoa

• 1 rkl kardemummansiemeniä

• appelsiini, kuivattu (viipaloitu yhdestä appelsiinistä)

• 2 tähtianista

• ½ maustemitallista mustapippuria

• 1 chili, siemenet poistettuna

• hunajaa (jos haluat makeamman glögin)

• 1 dl rommia (jos haluat terästää glögiä)

 

Tarjoiluun

Manteleita ja rusinoita

 

Tee näin

Päivä 1

Kaada omenamehu kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja poista siemenet. Lisää sekä siemenet että vaniljatanko omenamehuun. Sekoita mukaan kaikki muut ainekset paitsi rommi. Kiehauta ja anna maustua seuraavaan päivään saakka.

 

Päivä 2

Lämmitä ja koemaista glögiä. Siivilöi ja lisää halutessasi rommia. Tarjoile manteleiden ja rusinoiden kanssa.

 

– –

Keitetyt päärynät vispikerman tai vaniljajäätelön kera on todellinen klassikko, joka toimii vuoden ympäri.

INKIVÄÄRISSÄ HAUDUTETUT PÄÄRYNÄT

 

Ainesosat

• 1 l vettä

• 1 vaniljatanko

• 8 dl kidesokeria

• 10 cm kuorittua, viipaloitua inkivääriä

• ½ rkl vasta puristettua sitruunamehua

• 1 kg pieniä kiinteitä päärynöitä

 

Tarjoiluun

Vaniljajäätelöä tai vispikermaa

 

Tee näin

1. Halkaise vaniljatanko ja poista siemenet. Lisää sekä siemenet että vaniljatanko kattilaan veden, sokerin, inkiväärin ja sitruunamehun kanssa. Anna kiehua.

2. Kuori päärynät, pilko ja lisää ne keitokseen. Keitä kunnes päärynät ovat hieman pehmenneet.

3. Nostele päärynät hyvin puhdistettuun lasipurkkiin ja kaada nestettä purkkiin niin että päärynät peittyvät kokonaan. Laita kansi paikoilleen ja anna jäähtyä. Säilytä kylmässä. Keitetyt päärynät sokeriliemessä säilyvät 4–6 kuukautta, jos purkkia ei avata. Avaamisen jälkeen päärynät ovat hyviä 1–2 viikkoa.

4. Tarjoile mielellään vaniljajäätelön tai vispikerman kanssa.

 

– –

 

Ruoan päälle maistuu kahvi ja pehmeä piparkakku, perinteisine tykötarpeineen. Taustalla näkyy lasipurkki, jossa inkiväärissä haudutettuja päärynöitä. 

PEHMEÄ PIPARKAKKU eli piparinmakuinen kuivakakku

 

Ainesosat

• 1 ½ dl kermaviiliä

• 100 g voita

• 2 kananmunaa

• 2 dl kidesokeria

• 1 ½ tl jauhettua inkivääriä

• 1 ½ tl jauhettua mausteneilikkaa

• 2 tl jauhettua kanelia

• 3 dl vehnäjauhoja

• 1 tl ruokasoodaa

 

Tarjoiluun

• ½ rl tomusokeria

• 1 dl puolukkaa

• 2 dl kermaa

 

Tee näin

1. Aseta uuni 175 asteeseen.

2. Sulata voi, kaada se kulhoon ja lisää kermaviili. Anna jäähtyä.

3. Vispaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada voisula kananmunien joukkoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne taikinaan.

4. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan. Paista piparkakkua uunin alaosassa noin 45 min. Anna jäähtyä.

5. Siivilöi kakun päälle tomusokeria. Paloittele kakku ja tarjoile vispikerman ja puolukoiden kera.          

 

– –

Valikko