PINO | RUOTSALAINEN ULKOKALUSTE

STOLAB OLI SUUNNITELLUT JO USEAMMAN VUODEN AJAN ULKOKALUSTEIDEN SARJAA. SELVENTÄÄKSEEN AJATUSTAAN RUOTSALAISESTA ULKOKALUSTEESTA KIRJOITTI STOLABIN TOIMITUSJOHTAJA MARTIN JOHANSSON MANIFESTIN. KUN MANIFESTI OLI VALMIS, OLI MYÖS SEURAAVA ASKEL JO VALMIIKSI MIETITTYNÄ – STOLAB OTTI YHTEYTTÄ EMMA OLBERSIIN JA LOPPUTULOS SAI NIMEN PINO.

    

  

Ruotsalainen ulkokaluste – millainen se on?

Stolabin uutta ulkokalustesarjaa varten kirjoitettiin manifesti, jonka avulla tarpeet ja vaatimukset saatiin kirjattua ymmärrettävään muotoon. Lopputuloksena on yksinkertainen ja joustava kalustesarja, joka rakentuu pöydästä ja tuolista. Materiaalina on oksaton mänty ja tuotteet on suunniteltu siten että ne voi helposti laittaa kasaan ja siirtää talvisäilytykseen.

Sarjan nimeksi tuli Pino.

 

 

MANIFESTI

Stolab oli suunnitellut jo useamman vuoden ajan ulkokalusteiden sarjaa, mutta ei ollut löytänyt omaa näkökulmaansa siihen. Selventääkseen ajatustaan ruotsalaisesta ulkokalusteesta he kirjoittivat manifestin. Toiveitä siitä, miten ulkokalusteita käytetään ja vaatimuksia siitä, mitä niiden tulee Ruotsissa kestää.

 

Missä ne ovat?

Mistä materiaalista ne on valmistettu?

Kuinka niitä huolletaan?

Vai tarvitseeko niitä huoltaa?

Ketkä niissä istuvat?

Mitä ihmiset tekevät istuessaan niissä?

Missä niitä pidetään talvella?

 

Manifestin pohjalta heidän oli helppo kirjoittaa toimeksianto Emma Olbersille keväällä 2020. Emman valinta muotoilijaksi oli Stolabille helppo, sillä he olivat jo pitkään toivoneet yhteistyötä tämän ruotsalaisen tekijän kanssa. Stolabin ja Emman yhtenevä ajatusmaailma ympäristön ja kestävän kehityksen suhteen edesauttoi myös yhteistyötä. Näin he saivat luotua ulkokalusteen, joka täytti kaikki manifestin vaatimukset.

 

     

PINO | MÄNTY ITALIAKSI

Pino on joustava ja yksinkertainen kalusteryhmä, joka sopii moneen tarkoitukseen, niin terassille kuin nurmikollekin. Suuri, kutsuva pöytä ja käytännöllinen penkki, oksattomasta männystä valmistettuna. Vuosien kuluessa mäntyyn syntyy vieläpä upeita hopean sävyjä. Magnus Dahlén on puuseppä, joka Kilissä Värmlandissa valmistaa tuotteet. Emman kehittämän nerokkaan rakenteen ansiosta voi pöydän helposti taitella kasaan ja siirtää talvisäilytykseen.

        

 

KESTÄVÄ VALINTA

Tämä kalustesarja ei ehkä muuta maailmaa, mutta pienilläkin valinnoilla on suuri vaikutus. Pino valmistetaan Ruotsissa, maassa, jossa on hiilidioksidivero ja tiukat rajat vesistö- ja ilmastopäästöille. Tuotteet valmistetaan ruotsalaisesta männystä, jonka hiilijalanjälki on erittäin pieni ja oikein hoidettuna kalusteet kestävät kauemmin kuin mitä uuden männyn kasvaminen taimesta täyteen mittaan vie. Se on kiertotalousajattelua parhaimmillaan. Kaikki tämä yhdessä tekee Stolabin ulkokalusteista kestävän valinnan.

 

 

 

STOLAB

Stolfabriksaktiebolaget perustettiin jo vuonna 1907 Smålandsstenarissa. Nykyään, yli sata vuotta myöhemmin on yritys yhä samalla paikalla ja toimii samalla liikeidealla, nimi tosin on lyhentynyt muotoon Stolab. Yhtiön pitkä historia ja sen aikana kertynyt osaaminen sävyttävät kaikkea sen toimintaa. Rakkaus puuhun ja siitä luotaviin huonekaluihin on tänään yhtä voimakas kuin sata vuotta sitten. Tämä rakkaus ei haalistu ajan myötä.

 

Kaikkien tuotteiden muotoilu, valmistus ja kasaaminen tapahtuu edelleen Smålandsstenarissa. Tämän vuoksi on mahdollista pitää yllä korkeaa laatua ja ottaa vastuuta ympäristöstä – molemmat asioita, jotka yhdistyvät luontevasti Stolabiin. Näin myös kaikki tuntevat olevansa osallisia samassa prosessissa ja kantavat vastuunsa. Ylpeys 110-vuotisesta historiasta on luonnollista, mutta kehitys ja kasvu tulevat halusta vastata juuri tämän ajan haasteisiin.

 

Tutustu kaikkiin Stolabin tuotteisiin tästä.

 

 

 

 

EMMA OLBERS

Emma Olbers on yksi Ruotsin johtavista muotoilijoista ja ympäristön huomioon ottaminen on erittäin tärkeää hänen töissään. Hän uskoo, että meidän kaikkien tulee tehdä oma pieni osamme ympäristön hyväksi. Hänen tavoitteenaan onkin luoda kaikin tavoin hyviä tuotteita, myös ympäristön kannalta. Designerille tämä tarkoittaa sellaisten tuotteiden luomista, joissa oikeanlainen materiaalivalinta yhdistyy kiertotalousajatteluun.

 

Emma on suunnitellut muun muassa kalusteita Tre Sekelille, mattoja Asplundille, maljakkoja Skultunalle ja takkavälinesarjan Eldvarmille. Viimeisin työ on ulkokalustesarja Pino, joka on luotu yhteistyössä Stolabin kanssa. Dahlén Snickeri Värmlandissa vastaa tuotteiden valmistuksesta.

 

Lue lisää Emma Olbersista täältä.

Valikko