KOTINI ON LINNANI

1990-LUVULLA KIINNOSTUS SISUSTUKSEEN JA DESIGNIIN NOUSI VOIMAKKAASTI RUOTSISSA. SUZANNE SANDSTRÖMIN YMMÄRRYS MUOTOILUSTA JA AJATTOMUUDESTA AUTTOI HÄNTÄ TYÖSSÄ, JOSTA ISO OSA OLI YRITTÄÄ MUUTTAA IHMISTEN SUHDETTA DESIGNIIN. NYKYÄÄN HÄN ILOITSEE RUOTSALAISEN DESIGNIN UUDESTA NOUSUSTA JA SIITÄ ETTÄ TUOTTEITA TEHDÄÄN PAIKALLISESTI RUOTSISSA.

 

Valokuvaaja | Erik Lefvander Creative Director | Therese Sennerholt Teksti | Jonna Dagliden Hunt

 

 

SUZANNE SANDSTRÖM

Ikä | 69 vuotta

Asuu | Hammarby Sjöstadissa sekä kesäpaikassa Utössä, Tukholman saaristossa.

Tausta | Työskennellyt sisustuksen parissa 1990-luvulta lähtien. Työpaikkoina muun muassa NK Inredning, oma liike Hamnmagasinetissa Utön saarella, sekä sisustussuunnittelijana ja sisäänostajana Länna Möblerilla vuosien 2005 ja 2016 välillä.

 

 

Viime vuosisadan lopusta lähtien Suzanne Sandström on ollut mukana viemässä sisustusinnostusta eteenpäin Ruotsissa. Kaikki alkoi Nordiska Kompanietin sisustusosastolla, jatkui omassa liikkeessä Hamnmagasinetissa Utön saarella ja viimeisimpänä Länna Möblerilla 15 vuoden ajan, sekä sisustussuunnittelijana että sisäänostajana. Ura Lännalla sai alkunsa, kun Suzanne etsi sopivaa sivupöytää ja tapasi Lännan perustajan Mattias Gustafssonin. He huomasivat pian, että haluaisivat tehdä yhteistyötä ja siitä käynnistyi pitkä yhteinen taival.

– Kun olin jutellut Mattiaksen kanssa hetken, kysyi hän mitä teen nykyisin? Olin tehnyt pientä päivitystä Utön talossa ja remontteja siellä täällä. ”Hieman liian vähän”, vastasin Mattiakselle.

Siitä alkoi hedelmällinen yhteistyö. Mitättömästä liikenneympyrästä Lännassa piti alkaa rakentamaan sisustusmaailmaa, joka vastaisi Tukholman keskustan Hamngatanin ja Nybrogatanin tarjontaa. Me laitoimme myymälän kokonaan uusiksi ja otimme mukaan uusia tuotemerkkejä. Sanoin hieman leikilläni että: ”Tämä on melkoinen haaste”.

– Mutta kaikki sujui hienosti, Suzanne kertoo. Hän jätti sisustusmaailman taakseen vuonna 2016, ainakin ammatillisessa mielessä.

Asunnossa on avoin pohjaratkaisu ja keittiön sekä olohuoneen välistä löytyy kodikas ruokailutila. Täällä pyöreän pöydän ympärillä on Sam Larssonin jännittävästi muotoiltuja tuoleja vuodelta 1974. Huoneen eri käyttöalueet on rajattu matoilla, jotka samalla luovat yhtenäisyyttä samankaltaisella väriskaalallaan.

 

 

Tätä nykyä Suzanne keskittyy lapsenlapsiin, Utön taloon, matkustamiseen ja kaupunkiasuntoonsa Hammarby Sjöstadissa, jonka hän jakaa miehensä Perin kanssa. Kun asunnon kahdelta parvekkeelta katsoo ulos, näkee toiselta Henriksdal-kanavan laivaliikenteen ja toiselta Södelmalmin mahtavan Sofian alueen.

Olohuoneen harsomaiset verhot luovat kotoisan, pehmeän tunnelman, joka on mainio kontrasti suoraviivaiselle arkkitehtuurille. Jos jokin asia määrittää Suzannen sisustusta, on se ehdottomasti ajattomuus. Vanhan sekoittaminen uuteen, klassinen design uudelleen muotoiltuna. Värien suhteen Suzanne pitää vaihtelusta, hieman tummempia sävyjä syksyllä ja pirskahtelevampia keväällä.

– Leikkisyys ja hauskuus ovat erittäin tärkeitä, samoin joukosta erottautuminen, uskoo Suzanne.

Graafinen, perintönä saatu matto Tånga, on kunniapaikalla olohuoneessa. Maton on suunnitellut Märta Måås Fjetterström. Tyylikäs kuvio sopii hyvin yhteen FontanaArten sohvapöydän Tavolo con Ruoten kanssa.

 

 

Suzannelle tärkeintä on ympäröidä itsensä tuotteilla, jotka tekevät hänet iloiseksi. Mikään ei ole tylsempää kuin ihmiset, jotka antavat iän rajoittaa itseään. Tämä pätee niin sisustuksessa kuin muodissakin. Tai että kantaa mukanaan vanhoja tavaroita vain siksi, että on sattunut perimään ne. Ilon pitää tulla näkyväksi niissä asioissa, joilla itsensä ympäröi. ”Kotini on linnani”, Suzanne toteaa ja kuvailee kuinka asuntoon tulviva valo saa hänet löytämään uutta joka päivä.

– Aamulla valo siivilöityi ikkunasta tähän ja kasvien lehdet suorastaan loistivat. Lehdet muuttuivat sametinpunaisiksi, hän kuvailee.

Läpi koko asunnon löytyy muistoja ja tärkeitä esineitä sieltä täältä. Märta Måås Fjetterströmin Tånga-matto on saatu perinnöksi. Jesper Walderstenin suunnittelemat harvinaiset lautaset Suzanne osti Gustavsbergin posliinitehtaan myymälästä.

Täältä löytyy myös Etelä-Afrikan reissulta ostettuja veistoksia. Vitran House Bird on muistuttamassa siitä, kuinka Suzannen tyttärellä oli aikoinaan kesy naakka nimeltään Kaj. Suzanne rakastaa myös Rangthong-kulhoja, jotka on suunnitellut thaimaalais-amerikkalainen Javid Thong.

– Rakastan käsinkosketeltavuutta, luonnonmateriaaleja kuten kiveä, rautaa, hopeaa ja eri metalleja. Kaikki nauravat minulle, kun koskettelen jatkuvasti kaikkea. Haluan todellakin koskea kaikkea, ennen kuin teen päätöksen, Suzanne kertoo.

Tyylikäs yhtenäinen väriskaala auttaa yhdistämään erilaiset suosikkituotteet kokonaisuuksiksi, niin ettei kokonaisuus näytä sekavalta. Montanan modernin säilytysratkaisun päällä on BonniBonnen, Olucen ja Vitran tuotteita sekä uusia ja vanhoja coffee table -kirjoja.

  

 

Kun tapaamme Suzannen on Ruotsi viimein hiljalleen avautumassa, pandemian jäljiltä. Pandemia on myös vaikuttanut melkoisesti tapaamme nähdä ja kokea koti. Suzanne oli Etelä-Afrikassa helmikuussa 2020, ja kotimatkalla oli aikaa miettiä millainen tulevaisuus meitä odottaa. Päällimmäisenä oli ajatus siitä, kuinka sisustustuotteiden ja huonekalujen kaupalle käy.

– Huonekaluvalmistajien myynti on ollut huomattavasti odotuksia suurempaa. Ihmiset ovat selväsi panostaneet kotiin ja sisustamiseen.

Ehkä ihmiset ovat tänä aikana uudelleen arvioineet sitä, mikä on oikeasti tärkeää. Ajattomuus, erilaisten vaikutteiden sekoittaminen ja se, että hankittavat tuotteet ovat sellaisia, joiden kanssa viihtyy pitkään. Hyvän designin ei myöskään tarvitse olla 50 vuotta vanhaa. “Kun katsoo tuotemerkkejä kuten &Tradition, Hay ja Asplund, näkee että ne tuottavat tulevaisuuden klassikoita”, Suzanne toteaa. Hän uskoo myös lähellä tuotettujen tavaroiden arvon nousuun.

– Yleisesti ottaen ympäristöajattelu tulee olemaan tärkeässä asemassa. Ihmiset haluavat tietää, että tuotteet on valmistettu reilulla ja kestävän kehityksen mukaisella tavalla.

Meidän on alettava arvostamaan paikallisesti tuotettua, emme voi tuottaa huonekaluja toisella puolella maapalloa. Siirretään tuotanto edes Eurooppaan: lasia voidaan tuottaa Tšekeissä, puutuotanto on vahvaa Slovakiassa. On myös palattava tuottamaan täysin paikallisesti, meillä Ruotsissa.

Olimme jo kadottamassa puu- ja huonekaluteollisuuden, eikä pelkästään tuotannon vaan myös suuren osan designin tuottamasta arvosta. Jos verrataan vaikka tanskalaiseen designiin, ei ole olemassa sellaista tanskalaista kotia, josta ei löytyisi kotimaisia klassikoita. Mutta uskon että käänne parempaan on jo tapahtunut: nuoret suunnittelijat ovat taas ylpeitä ruotsalaisuudesta ja paikallisesta designperinteestä, Suzanne miettii.

Kauniisti sisustetussa nurkkauksessa yhdistyvät tummanvihreä designikoni CH24, Y-tuoli ja tummasta tammesta valmistettu kirjoituspöytä Tati. Kokonaisuutta täydentää moderni pöytälamppu Tab T ja mukana on sekä persoonallisia sisustustuotteita että taidetta.

  

  

SUZANNE SANDSTRÖMIN VINKIT | KOLME ETURIVIN RUOTSALAISTA

 

Verk

Tekee tuotteita pelkästään ruotsalaisista raaka-aineista ja valmistaa kaikki huonekalunsa Ruotsissa. ”Verk on erinomainen esimerkki siitä, miten upeaa ruotsalainen tuotanto parhaimmillaan on.”

 

Niclas Hoflin

Rubn-yrityksen perustaja, valmistaa lamppuja vanhassa, jo kertaalleen suljetussa tehtaassa. ”Kaikki valmistetaan paikallisesti. Niclas on lyönyt läpi maailmalla isosti ja hänen valaisimiaan löytyy useista ravintoloista ja hotelleista. Hän on onnistunut herättämään henkiin jotain jo kuolleeksi luultua.”

 

Emma Olbers

Designer, joka on vahvasti keskittynyt ympäristöystävälliseen huonekalutuotantoon. Asiakkaina esimerkiksi Stolab ja Tre Sekel. ”Hän on ykkönen ympäristöajattelussa ja hän taistelee väsymättä vihreiden vaihtoehtojen puolesta. Kannattaa tutustua Nationalmuseetin kirjastoon, jonka Emma on suunnitellut.”

Kodikas makuuhuone on sisustettu lämpimillä syksyn väreillä. Ihana sekoitus klassista ja modernia.

KÄSINPOIMITTUA | SUZANNE SANDSTRÖM

Suzanne Sandströmin moderni asunto Hammarby Sjöstadissa, Tukholmassa, huokuu ajattomuutta. Kotoisa ja aito tunnelma syntyy ihanasta uuden ja vanhan sekoituksesta. Suzannelle tärkeintä on, että hän pitää ympärillä olevista huonekaluista ja sisutuksen yksityiskohdista. Jos jokin esine tekee iloiseksi, ei ole väliä onko kyseessä uusi, itse ostettu tuote vai peritty vanha huonekalu. Suzannen ajatukset menevät hyvin yksiin Lännan filosofian kanssa. Kannattaa investoida tavaroihin, joista pitää ja jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Tästä löydät valikoiman tuotteita, jotka löytyvät myös Suzannen kodista.

Valikko