TYÖLÄISJUGENDIA JA KAUNISTA TAIDETTA

CHARMIKKAASSA ASUNNOSSA BIRKASTANISSA ASUU ARKKITEHTIPARISKUNTA RAKEL JA ANDERS. ASUNTO ON VUODELTA 1908 JA SUURI HUONEKORKEUS SEKÄ VALOISUUS TEKEVÄT ASUNNOSTA ILMAVAN TUNTUISEN. SISUSTUS RAKENTUU AJATTOMAN DESIGNIN JA KAUNIIDEN TAIDE-ESINEIDEN VARAAN. TAPAAMISESSAMME HE KERTOVAT SUHTEESTAAN TAITEESEEN JA ARKKITEHTUURIIN SEKÄ SIITÄ, MITEN KORISTELEVAT KOTINSA LÄHESTYVÄN JOULUN KUNNIAKSI.

 

Valokuvaaja | Erik Lefvander Creative Director | Therese Sennerholt Stylistit | Ellen Ehrensky & Simon Nilsson

Vuodelta 1908 peräisin oleva asunto on palautettu alkuperäiseen pohjaratkaisuun. Kun kipsiseinän sisältä löytyi vielä alkuperäinen ovi, toi se takaisin asunnon alkuperäisen, ilmavan tunteen.

FAKTA

Nimi | Rakel Östlund & Anders Stenholm

Ammatti | Molemmat arkkitehtejä

Asuu | Birkastanissa Tukholmassa

Joulupöydän suosikki | Brysselinkaali ja mantelisimpukat

 

––

 

KAUNIITA ALKUPERÄISIÄ YKSITYISKOHTIA

Rakel ja Anders asuvat kerrostalossa Rörstrandsgatanilla Birkastanissa, Tukholman keskustan alueella. Talo on vuodelta 1908, tyyli on niin kutsuttua työläisjugendia ja asuntojen huonekorkeus on suuri, puulattiat ovat kauniit ja valo peilautuu kauniisti asuntoihin. Kun pariskunta osti asunnon, oli asunnon pohja alkuperäisessä asussa ja se olikin tärkeää ostopäätöstä tehdessä. Ne osiot, jotka oli muutettu aiempien asukkaiden toimesta, on pariskunta pyrkinyt palauttamaan täysin alkuperäisen, arkkitehdin vision mukaiseksi. Sen lisäksi että kaikki pinnat on remontoitu, päättivät he tehdä uuden oven, jotta huoneistossa liikkuminen olisi helppoa. Juuri tämä idea ovesta paljastuikin alkuperäisen ajatuksen mukaiseksi: kipsiseinän takaa löytyi sinne aikoinaan piilotettu ovi. Nyt asunnossa on taas helppo kulkea ympäriinsä.

Asunto on täynnä ajatonta designia ja kauniita taide-esineitä. Veistokset ovat Rakelin isoisän tekemiä ja öljymaalaukset puolestaan Rakelin isän, Michel Östlundin maalaamia.  

ELÄVÄÄ TAIDETTA

Koti on sisustettu ajattomalla designilla ja kauniilla taide-esineillä, joilla jokaisella on oma tarinansa. Rakelin isoisä oli kuvanveistäjä ja hän työskenteli monilla metodeilla ja kokeili useita materiaaleja.

– Meillä kotona on kipsi-, puu- ja kupariveistoksia. Rakelin isä Michel Östlund on taitelija ja häneltä saamamme työt ovat suuria öljymaalauksia. Sen lisäksi meillä arkkitehtuurimalleja, koristamassa kotiamme, kertoo Anders.

Sekä Rakel että Anders ovat arkkitehtejä, ammatti, jota he pitävät erittäin inspiroivana. Arkkitehtuurin perustehtävä on sama kuin designin, luoda upea näyttämö ihmisten elämälle. Kun arkkitehtuuriin vielä sisältyy monia osa-alueita ja suunnittelu on monitahoista, muuttuu se entistä mielenkiintoisemmaksi. Taide, tekniikka, muoto ja toiminnallisuus kietoutuvat yhteen muodostaakseen lopputuloksena jotain konkreettista. Haasteet ovat samanlaisia olipa kyseessä sitten esine, huonekalu tai rakennus.

Pariskunnan esikuvia ovat muun muassa Peter Märkli, John Kandell ja Gunnar Asplund, muotoilijoita ja arkkitehtejä, joilla kaikilla on kattava ymmärrys kompositioista, mittasuhteista ja materiaaleista.

– He ovat uskaliaita kokeiluissaan, mutta onnistuvat samalla aina luomaan harmonisen kokonaisuuden. Se on taidetta, Anders miettii.

Sisustustyyli on klassinen ja säteilee lämpöä. Luonnonläheiset värit ja persoonalliset esineet kuten taulut ja veistokset luovat kodikasta tunnelmaa. 

HYVIN SUUNNITELTU

Rakel ja Anders ympäröivät itsensä asioilla, joista he aidosti pitävät. Kotona ei saa olla yksityiskohtia, jotka harmittavat asukkaita. Kannattaa muistaa, että pienillä yksityiskohdilla on suuri merkitys. Ja kannattaa olla varautunut kokeilemaan monta kertaa, mihin tavarat ja huonekalut parhaiten istuvat. Kun vaihtaa tavaroiden järjestystä, antaa samalla tilaa uusille ajatuksille ja ideoille.

– Uusi järjestys kotona voi auttaa aloittamaan alusta muullakin tavoin. Sohvan siirtäminen voi antaa samanlaisen uuden alun tunteen kuin vaikkapa lapsena kouluun meneminen kesäloman jälkeen, uskoo Rakel.

He uskovat, että hyvä valaistus ja oikeanlainen valo ovat tärkeitä tunnelman ja harmonian luomisessa. Joskus oikean valaistuksen löytäminen voi olla vaikeaa. Pariskunnan neuvo onkin käyttää useita erilaisia valonlähteitä, kaikkea kynttilästä LED-lamppuihin ja niin isoja kuin pieniäkin valaisimia. Se on yksinkertainen ja tehokas keino löytää tilaan sopiva, oikeanlainen valaistus.

Asunnossa ei ole montaa huonetta ja siksi olohuoneesta onkin tullut luonnollinen hengailupaikka koko perheelle. Täällä tehdään kaikkea: piirretään, ommellaan, syödään ja kehitellään uusia juttuja. Tämä huone sopii sekä työskentelyyn että rentoutumiseen. Mutta vaikka olohuone ehkä onkin asunnon tärkein huone, kuluu suurin osa ajasta kuitenkin keittiössä.

Joulua kohti mentäessä on olohuoneen nurkasta, kaakeliuunin vierestä löytynyt paikka joulukuuselle. Talvitunnelmaa vahvistavat myös kynttilät, kauniit joulutähdet ja upeat joulukasvit. 

TALVITUNNELMAA

On tärkeää, että koti säteilee tervetulleeksi toivottavaa harmoniaa. Lähestyvän joulun edellä Rakel ja Anders keskittyvät paljon erilaisiin sisustuksen yksityiskohtiin, luodakseen oikeanlaisen tunnelman. Runsaasti kynttilöitä, kauniita joulutähtiä ja upeita talvikasveja, niistä syntyy aito ja kotoisa tunnelma. Jouluun kuuluu myös luonnollisesti joulukuusi, joka sijoitetaan olohuoneen yhteen nurkkaan kaakeliuunin ja isoisän upean, ajan patinoiman kupariveistoksen viereen. Joulukuusi koristellaan sekä vanhoilla että uusilla koristeilla, kaikkea aina pikkulinnuista olkikoristeisiin. Kodikas, paikalla rakennettu keittiö täyttyy klassisista herkuista ja porisevista padoista, joiden tuoksu leviää ympäri koko asuntoa. Olohuoneeseen katetaan jouluateria, kauniilta lautasilta nautittavaksi. Yhdessä läheisten kanssa vietettävä joulu on viimein valmis alkamaan.

 

Klassisista herkuista ja porisevista padoista leviää upea tuoksu ympäri koko asuntoa. Olohuoneeseen katetaan jouluateria, kauniilta lautasilta nautittavaksi. Ruoan ja kattauksen suunnittelu Shalony van Stralendorff.

KÄSINPOIMITTUA

Tämä vuonna 1908 valmistunut asunto, on muuttunut Rakelin ja Andersin käsittelyssä tunnelmaltaan rauhalliseksi keitaaksi, jossa ajaton design kohtaa kauniit taide-esineet. Olemme listanneet tähän reportaasissa esiteltyjä tuotteita. Ja lisää löydät täältä. 

Ylhäältä vasemmalta: CH23, Carl Hansen & Søn | December 4, Konsthantverk | Calcio Cushion Cover, Linum | Balloon Vase 04, Lousie Roe | Moravia Star Chain, Herrnhuter | WNG Chair Sheepskin, Mazo | Butterfly Stool, Vitra | Wing Angels, Ferm Living | Avant Candelabra, Ferm Living | Nelson Bench, Vitra | Christmas Tree Foot, Ferm Living | Bernadotte Red Wine, Georg Jensen | Fores Nut Box, Ferm Living

Valikko