Achille Castiglioni

Suunnittelija

Achille Castiglioni

(1918–2002)

Achille Castiglioni syntyi Milanossa ja opiskeli arkkitehtuuria Politecnico di Milanon yliopistossa. Hän perusti suunnittelutoimiston vuonna 1944 kahden veljensä Livio Castiglionin ja Pier Giacomo Castiglionin kanssa.

Merkkipaalut

  • 1962 Flos esitteli Taccia-pöytävalaisimen sekä Arco- ja Toio-lattiavalaisimet.
  • 1967 Suunnitteli Snoopy-pöytävalaisimen ja Vellela-kattovalaisimen .
  • 1970 Oli vieraileva luennoitsija Torinon teknillisen yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnassa, jossa hän opetti vuoteen 1977 asti.

 

Ylhäältä alas:
1. Arco-lattiavalaisimen piirustukset, epäilemättä yksi teollisen muotoilun tunnetuimmista ja menestyneimmistä tuotteista. Ajaton valaisin on suunniteltu 60-luvulla.
2. Achille studiossaan istumassa Sanluca-nojatuolissa Arco-lampun alla ja Rocchetto-pöydän vieressä.
3. Achille suunnitteli Taccia-pöytävalaisimen Flosille yhdessä veljensä Pier Giacomo Castiglionin kanssa vuonna 1958, mutta se tuli tuotantoon vasta vuonna 1962.

Merkkipaalut

  • 1962 Flos esitteli Taccia-pöytävalaisimen sekä Arco- ja Toio-lattiavalaisimet.
  • 1967 Suunnitteli Snoopy-pöytävalaisimen ja Vellela-kattovalaisimen .
  • 1970 Oli vieraileva luennoitsija Torinon teknillisen yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnassa, jossa hän opetti vuoteen 1977 asti.

"Castiglionin veljeksiksi" kutsutusta ammatillisesta kumppanuudesta tuli yksi nokkelimmista, eleganteimmista ja innovatiivisimmista nykyaikaisen muotoilun suunnittelukonstellaatioista. Castiglionin veljekset keskittyivät pääasiassa kaupunkisuunnitteluun, arkkitehtuuriin ja muotoiluun. He tekivät analyyseja ja kokeiluja uusilla muodoilla, tekniikoilla ja materiaaleilla tavoitteenaan kehittää eräänlainen "integroitu suunnitteluprosessi". Castiglioni kuvaa tätä prosessia näillä sanoilla: "Aloita alusta, pitäydy terveessä järjessä, ymmärrä tavoitteesi ja keinosi..."

 

Achille oli hyvin teollisuusorientoitunut ja erittäin inspiroitunut arjen esineistä. Hän käytti usein yksinkertaisia ja yleisiä materiaaleja ja halusi myös käyttää mahdollisimman vähän materiaaleja luodakseen mahdollisimman tehokkaita muotoja. Hänen suunnittelussaan näkyy sekoitus yksinkertaisuutta, ironiaa ja iloa, mutta myös hänen kiinnostuksensa sekä valmistusprosessia että uusia materiaaleja kohtaan. 

 

Muotoilijauran lisäksi hän opetti teollisen muotoilun kursseja professorina Torinon arkkitehtuurin tiedekunnassa ja Milanon teknillisessä yliopistossa, jossa hän itse oli aiemmin ollut opiskelija. 

 

1950-luvulla veljekset vahvistivat julkisesti sitoutumisensa käyttöesineiden uudelleensuunnitteluun suunnittelemalla muun muassa Mezzadro-tuolin, jonka lähtökohtana on traktorin peltipenkki. Tai Selle-tuolin, jakkaran, jonka istuimena on polkupyörän satula. Achillen kerrotaan sanoneen: "Kun käytän puhelinkoppia, liikun mielelläni ympäriinsä, mutta haluaisin myös istua, mutta en täysin." 

 

Castiglionin veljekset olivat erittäin tuotteliaita 1950- ja 1960-luvuilla ja suunnittelivat erilaisia tuotteita, kuten Spalter-pölynimurin, Luminator-valaisimen ja Bulbin. 

 

Vuonna 1962 veljekset suunnittelivat Flosille ikonisen "Arco"-lattiavalaisimen, jonka pitkä, kaareva varsi ulottuu hieman yli kaksi metriä marmorijalustasta ja jonka siirtämiseen tarvitaan kaksi ihmistä. Yhdessä veljiensä kanssa Achille suunnitteli Flosille erilaisia valaisimia, mukaan lukien Fucsia ja Taccia. Heidän vuoden 1967 Snoopy-lamppunsa sai inspiraationsa samannimisestä sarjakuvahahmosta. Snoopylla oli myös marmorijalusta, joka stabiloi munanmuotoisen metalli- ja lasikuvun. 

 

Castiglionit suunnittelivat myös "RR126":n vuonna 1965, stereon, jonka ajatuksena oli olla "musikaalinen lemmikkieläin". Painikkeet ja nupit muodostivat kasvojen muodon ja kaiuttimet korvat. Brionvegan stereot olivat vapaasti seisovat, mutta pyörillä, jotta niitä voi liikuttaa. Kaiuttimet voitiin kääntää ylös, mikä teki rakenteesta kompaktimman. 

 

Achille suunnitteli myös muiden merkkien toimeksiannoista, muun muassa Alessille aterinsarjan "Dry" vuonna 1982, joka oli Alessin ensimmäinen ruokailuvälinesarja. 

 

Achille Castiglioni kuoli 2. joulukuuta 2002. 

 

Milanon triennaali on esitellyt Achille Castiglionin töitä vuodesta 1947, ja hän sai elämänsä aikana kokonaista seitsemän Compasso d'Oro -palkintoa. Achille on myös voittanut lukemattomia muotoilupalkintoja. 

 

Suurin osa Castiglionin tuotteista on nykyään moderneja design-klassikoita, ja niitä valmistetaan edelleen lisenssillä. MoMAlla on eräitä hänen tärkeimpiä töitään pysyvässä kokoelmassaan. 

Valikko