Arne Jacobsen

Suunnittelija

Arne Jacobsen

(1902–1971)

 Arne Jacobsen oli tanskalainen arkkitehti ja suunnittelija, ja häntä pidetään funktionalismin edelläkävijänä. Hänen tunnetuista teoksistaan voidaan mainita Muurahais-tuoli ja Muna-nojatuoli.

Merkkipaalut

 • 1952 Muurahais-tuoli
 • 1955 Seiska-tuoli
 • 1957 Grand Prix -tuoli
 • 1958 Muna-nojatuoli
 • 1958 Joutsen-tuoli
 • 1960 AJ-lamput
 • 1969 Lilja-tuoli

 

Ylhäältä alas:
1. Joutsen-tuoli suunniteltiin SAS Royal -hotellille, ja se on selvä osoitus Arne Jacobsenin halusta luoda kontrastia pehmeän orgaanisen ja pelkistetyn funktionalismin välillä.
2. St Catherine's College Englannissa.
3. Arne Jacobsenin Trapez-kangas on saatavana myös tapettina.
4. Tuoli Muurahainen vuodelta 1958 oli alku elinikäiselle yhteistyölle Fritz Hansenin kanssa.

Merkkipaalut

 • 1952 Muurahais-tuoli
 • 1955 Seiska-tuoli
 • 1957 Grand Prix -tuoli
 • 1958 Muna-nojatuoli
 • 1958 Joutsen-tuoli
 • 1960 AJ-lamput
 • 1969 Lilja-tuoli

Arne Jacobsen syntyi 11. helmikuuta 1902 Kööpenhaminassa ja oli naimisissa tekstiilitaiteilija Jonna Jacobsenin kanssa. Hän tuli porvarillisesta perheestä, jolla oli juutalainen tausta. Jo nuorena hän haaveili asioiden luomisesta ja aloitti varhain kokeiluja muun muassa akvarellimaalauksen parissa. Tästä huolimatta hän aloitti ensin muurarin koulutuksen, mutta lähti sitten opiskelemaan arkkitehtuuria taideakatemian arkkitehtuurikouluun 1924–27 Kay Fiskerin ja Kaj Gottlobin oppilaana Kööpenhaminassa. 

 

Valmistuttuaan vuonna 1927 Arne Jacobsen työskenteli Paul Holsoen arkkitehtitoimistossa. Hänen suuri läpimurtonsa arkkitehtina tuli vuonna 1929, kun hän voitti tulevaisuuden talo -kilpailun. Seuraavana vuonna hän avasi oman toimiston Hellerupiin. Useat tunnetut tanskalaiset arkkitehdit ja suunnittelijat aloittivat ammattiuransa Arne Jacobsenin arkkitehtitoimistossa, mukaan lukien Jørgen Møller, Hans J. Wegner, Peter Karpf ja Jørgen Gammelgaard. Samaan aikaan Arne Jacobsen aloitti myös menestyksekkään yhteistyön Fritz Hansenin kanssa, joka valmistaa edelleen hänen huonekalujaan. 

 

Vuonna 1943 Arne Jacobsen joutui pakenemaan Ruotsiin Öresundin yli Saksan miehittämästä Tanskasta juutalaisen taustansa vuoksi. Hän viipyi Ruotsissa kaksi vuotta ja suunnitteli Ruotsin vuosien aikana pari loma-asuntoa sekä suunnitteli kankaita ja tapetteja. Hän palasi Tanskaan toisen maailmansodan päätyttyä vuonna 1945. 

 

Tanskassa yhteistyö Fritz Hansenin kanssa jatkui, ja vuonna 1952 Jacobsen suunnitteli Muurahainen-tuolin lääkeyhtiö Novo Nordiskin henkilökunnan ruokalaan. Fritz Hansen oli aluksi skeptinen tuolin designin suhteen, mutta Jacobsen uskoi tuoliinsa niin lujasti, että lupasi ostaa takaisin kaikki Muurahais-tuolit, joita ei saataisi myytyä. Jacobsen oli oikeassa, Muurahainen oli menestys, ja se on edelleen design-ikoni ja myyntimenestys.

 

1940- ja 50-luvuilla Arne Jacobsen suunnitteli myös useita rakennuksia, pääasiassa Tanskaan, mutta myös yksittäisiä taloja Englantiin, Saksaan ja Ruotsiin. Kun Arne Jacobsen loi maailman ensimmäisen designhotellin SAS Royal Hotel Copenhagenin vuosina 1958–1960, hän vastasi koko sisustuksesta kalusteet mukaan lukien. Tässä yhteydessä syntyivät useat design-klassikot, kuten Muna, Seiska, Joutsen, 3300-sarja ja AJ-lamput. Hotelli sysäsi Arne Jacobsenin uran vauhdikkaaseen nousuun, ja vähitellen hän sai maailmanlaajuista huomiota suunnittelustaan. 

 

SAS Royal -hotellin lisäksi Arne tunnetaan Klampenborgissa sijaitsevasta Bellavistasta (1930–1934), joka on yksi hänen pääteoksistaan ja osoittaa selvästi, kuinka Arne Jacobsen näki kokonaisuuden suunnittelussaan. Jacobsen suunnitteli paitsi rakennuksen, myös ovenkahvat, istutukset ja kaiken, mikä oli rakennuksen ulkopuolella. Kaikki eri osa-alueet ovat harmoniassa niin, ne muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Tämä näkyy selvästi myös hänen muissa teoksissaan, kuten St. Catherines Collegessa Englannissa ja Århusin kaupungintalossa . 

 

Mutta kaikkien elämänsä aikana suunnittelemiensa huonekalujen ja rakennusten lisäksi Arne Jacobsen tunnetaan myös sisustuselementeistä, kuten muun muassa valaisimista, kelloista ja ruokailuvälineistä. Hän suunnitteli myös kankaita, tapetteja ja fontteja. 

 

Arne Jacobsen kuoli 24. maaliskuuta 1971 Kööpenhaminassa.

 

Arne Jacobsen sai elämänsä aikana useita palkintoja fantastisista esineistään, muun muassa Eckersberg-mitalin vuonna 1936 ja lähes kaksikymmentä vuotta myöhemmin vuonna 1955 C. F. Hansen -mitalin. Vuosina 1956–65 hän oli taideakatemian arkkitehtuurin professori Kööpenhaminassa, ja hänelle myönnettiin Oxfordin yliopiston kunniatohtorin arvo vuonna 1966.

Valikko