Björn Hultén

Suunnittelija

Björn Hultén

(1928–2008)

Sisustussuunnittelija Björn Hultén ehti uransa aikana sisustaa noin neljäkymmentä suurlähetystöä eri puolilla maailmaa, muun muassa Moskovassa, Washingtonissa ja Kairossa.

Merkkipaalut

  • Länna Möbler on tiiviissä yhteistyössä Skargaardenin kanssa elvyttänyt Kryssin. Kryss-tuolia ja -pöytää myydään yksinomaan Länna Möblerissä.

 

Ylhäältä alas:
1. Yksi harvoista Björn Hulténista saatavilla olevista valokuvista.
2. Safarituoli Kryss, joka suunniteltiin Ruotsin Kairon-suurlähetystöön vuonna 1957.
3. H55-aurinkotuoli on ehkä Björnin tunnetuin. Tuoli sai nimensä suuren näyttelyn yhteydessä Helsingborgissa vuonna 1955.

Merkkipaalut

  • Länna Möbler on tiiviissä yhteistyössä Skargaardenin kanssa elvyttänyt Kryssin. Kryss-tuolia ja -pöytää myydään yksinomaan Länna Möblerissä.

Huonekalusuunnittelijana hän voi ylpeillä yli 200 tuolilla, joista tunnetuimpana voidaan pitää H55-lepotuolia. Tuoli esiteltiin kuningas Kustaa VI Adolfille näyttelyssä Slöjdföreningens Skolassa Göteborgissa keväällä 1955. Tuolin nimi oli alun perin "Kuninkaan tuoli", mutta myöhemmin samana vuonna Helsingborgin suuren näyttelyn aikana nimi muutettiin H55:ksi. 

 

Vuonna 1960 Björn Hultén matkusti kuningas Kustaa VI Adolfin stipendin ansiosta Kairoon katsomaan Kansallismuseon  huonekalukokoelmaa, joka on peräisin Tutankhamonin haudasta. Erittäin vahvan vaikutuksen häneen tekivät faaraon seremonialliset eebenpuusta ja seetristä valmistetut tuolit ja jakkarat norsunluusta ja kullasta tehtyine koristeineen. Taittuvien tuolien eri muunnelmat olivat levinneet kreikkalaisten ja roomalaisten kautta Eurooppaan. Siirtomaakaudella englantilaiset palauttivat oman safarivaikutteisen muunnelmansa tuolista Egyptiin. 

 

Vuonna 1975 Björn Hultén sai tehtäväkseen kalustaa Ruotsin Kairon-suurlähetystön. Hän asetteli terassille useita kokoontaitettavia tuoleja – 15 vuotta aiemmin tehdystä matkasta alkanut ympyrä sulkeutui. Nimi Tuttan määritteli alkuperän välttäen samalla yhdistämisen Englannin aikakauteen. Tuolin jatkuva matka ja kehitys ajassa ja tilassa johti lopulliseen nimeen – På Kryss – Björn Hulténille tyypilliseen sanaleikkiin.

 

Björn Hulténin ensimmäinen tuote huonekalupuusepänliike Gärsnäsille Österlenissä oli punapyökkinen tuoli Ruotsin Brasilian-suurlähetystön toimistorakennukseen. Vuosi oli 1973, ja siitä alkoi kolmekymmentä vuotta kestänyt yhteistyö. Tuoli sai nimen Barbro Björnin vaimon mukaan. Björn Hultén käytti modernia tekniikkaa ja synteettisiä materiaaleja vaalien samalla puusepänperinteitä. Puiset yksityiskohdat ja huonekalut ilmensivät korkeinta laatua niin muodoltaan kuin toimivuudeltaan. 

 

Björn Hultén koettiin toisinaan tinkimättömäksi, mutta hänellä oli kyky kuunnella ja hyväksyä sekä teknisiä, toiminnallisia että esteettisiä argumentteja. Hän asetti etusijalle klassisen ja ajattoman ennen trendejä ja muotisuuntauksia. 

 

Björn Hultén oli myös idealisti ja hyvä pedagogi. Hänen vahva halunsa välittää tietoa tuleville arkkitehtien ja huonekalusuunnittelijoiden sukupolville johti hänet opettajan ammattiin. Toimittuaan kymmenen vuotta Slöjdföreningens Skolassa / Konstindustriskolanissa Göteborgissa Björn Hultén nimitettiin HDK:n, Högskolan för Design och Konsthantverkin, professoriksi hänen saavutettuaan eläkeiän. 

Valikko