Charles & Ray Eames

Suunnittelija

Charles & Ray Eames

 

Charles Eames ja Ray Kaiser tapasivat vuonna 1940 ja menivät naimisiin seuraavana vuonna. Yhdessä heillä oli erinomainen ura, ja heidän The Eames Housensa on edelleen modernin arkkitehtuurin virstanpylväs. 

Merkkipaalut

  • 1941 Charles ja Ray menivät naimisiin
  • 1945 He suunnittelivat tuolit DCW ja DCM
  • 1949 Eames House, Case Study House #8
  • 1979 Kunnianosoitus Royal Gold Medal

 

Ylhäältä alas:
1. Selvitys Eamesin suunnitteluprosessista, Charles Eamesin luonnos "What is design" -esitykseen Louvressa vuonna 1969.
2. Eamesin pariskunta oli aktiivinen yli 40 vuotta, ja heillä oli toimisto vuosina 1943-1988.
3. Pari suunnitteli The Eames Housen osana taloprojektia – tuloksena oli Case Study House #8. 
4. Lounge-nojatuoli 670 rahilla, suunniteltu Herman Millerille vuonna 1956.
5. Charles & Ray Eames työskentelivät tiiviisti, ja heidän yhteistyönsä tuloksena on syntynyt useita tyyli-ikoneita.
6. Eamesin pariskunta vuoden 1948 Velocette-moottoripyörällä dokumentissa EAMES: The Architect and the Painter.

Merkkipaalut

  • 1941 Charles ja Ray menivät naimisiin
  • 1945 He suunnittelivat tuolit DCW ja DCM
  • 1949 Eames House, Case Study House #8
  • 1979 Kunnianosoitus Royal Gold Medal

CHARLES EAMES (1907–1978) | Charles Eames syntyi 17. kesäkuuta 1907 St. Louisissa, Missourissa, Yhdysvalloissa ja oli arkkitehti William S. Eamesin veljenpoika. 

 

14-vuotiaana Charles opiskeli Yeatman High Schoolissa ja työskenteli osa-aikaisesti Laclede Steel Companyssa, jossa hän tutustui teknologiaan, piirtämiseen ja arkkitehtuuriin. Hän opiskeli kaksi vuotta Washingtonin yliopistossa arkkitehtuuristipendillä, ennen kuin hänet erotettiin johtuen hänen suuresta kiinnostuksestaan modernia arkkitehtuuria kohtaan. 

 

Charles tapasi ensimmäisen vaimonsa Catharinan yliopistossa, ja he menivät naimisiin vuonna 1929. Seuraavana vuonna he saivat Lucia-tyttären. Samana vuonna Charles avasi arkkitehtitoimiston Charles Grayn ja Walter Pauleyn kanssa.

 

Charles Eamesiin vaikutti vahvasti suomalainen arkkitehti Eliel Saarinen. Saarisen kehotuksesta Charles muutti vuonna 1938 perheineen Michiganiin jatkamaan opintojaan Cranbrook Academy of Artissa. Myöhemmin hänestä tuli sekä opettaja että teollisen muotoilun osaston johtaja.  

 

Yhdessä Eliel Saarisen pojan Eeron kanssa kaksikko suunnitteli palkittuja huonekaluja MoMA:n "Organic Design" -suunnittelukilpailuun. Heidän työnsä esittelivät uutta puun taivutustekniikkaa. Kaksikko käytti alun perin Alvar Aallon kehittämää tekniikkaa erilaisissa vanerituotteissa – tuoleissa ja muissa huonekaluissa sekä Yhdysvaltain laivastolle tekemissään lastoissa ja paareissa toisen maailmansodan aikana.  

 

Erottuaan vaimostaan vuonna 1941 Charles meni naimisiin Cranbrook-kollegansa Ray Kaiserin kanssa. He muuttivat Los Angelesiin, Kaliforniaan, missä he työskentelivät ja asuivat yhdessä kuolemaansa asti. 

 

Charles Eames kuoli sydänkohtaukseen konsultointimatkalla 21. elokuuta 1978, ja hänet on haudattu Calvaryn hautausmaalle St. Louisissa. Hän sai kuolemansa jälkeen kunnianosoituksena Walk of Fame -tähden St. Louisiin. 

 

RAY EAMES (1912–1988) | Ray-Bernice Alexandra Kaiser Eames syntyi 15. joulukuuta 1912 Sacramentossa, Kaliforniassa. Muutettuaan usein ja asuttuaan lapsena eri kaupungeissa hän valmistui vuonna 1933 Bennett Women's Collegesta Millbrookissa, New Yorkissa. 

 

Hän jatkoi opintojaan New Yorkissa, nyt abstraktissa ekspressionistisessa taiteessa Hans Hofmannin johdolla. Hän perusti American Abstract Artists -ryhmän vuonna 1936, ja vuotta myöhemmin hän piti ensimmäisen näyttelynsä Riverside Museum of American Artissa.

 

Syyskuussa 1940 hän muutti Michiganiin ja aloitti opinnot Cranbrook Academy of Artissa Bloomfield Hillsissä. Siellä hän tapasi Charles Eamesin heidän valmistautuessaan MoMAn suureen suunnittelukilpailun "Organic Design". He menivät naimisiin seuraavana vuonna ja asettuivat Los Angelesiin. 

 

1940-luvun lopulla Ray suunnitteli paljon kangaskuvioita. Hänen kankaidensa alkuperäisiä printtejä löytyy useista museoista ympäri maailmaa. Maharam on tuonut markkinoille useita hänen kankaitaan osana Textiles of the Twentieth Century -kokoelmaansa.

 

Ray Eames kuoli Los Angelesissa vuonna 1988, täsmälleen Charlesin kuoleman kymmenvuotispäivänä, ja hänet on haudattu miehensä viereen Calvaryn hautausmaalle.

 

SUUNNITTELU | 1940-luvun lopulla pariskunta suunnitteli ja rakensi uraauurtavan The Eames House – Case Study House # 8:n. Talo on rakennettu kokonaan teollisuusrakentamiseen tarkoitetuista esivalmistetuista teräsosista, ja se sijaitsee kalliolla, josta on näkymät Tyynellemerelle, ja se on edelleen virstanpylväs modernissa arkkitehtuurissa. 

 

1950-luvulla heidän työnsä arkkitehtuurin ja modernin suunnittelun parissa jatkui. He jatkoivat myös uusien valmistusmenetelmien ja materiaalien kokeilua, mukaan lukien Herman Millerin Wire Mesh Chair. Aluksi suunnittelijana mainittiin vain Charles, mutta hänen ilmoitettuaan vastalauseena, että Ray oli vähintään yhtä paljon mukana prosessissa, molempien nimet otettiin mukaan. 

 

Charles & Ray Eamesilla oli erinomainen ura suunnittelussa ja arkkitehtuurissa. He suunnittelivat myös useita suuria näyttelyitä uransa aikana, kuten IBM:n näyttelyn "Mathematica: A World of Numbers... and Beyond" (1961). Niiden neljän vuosikymmenen aikana, joina he olivat aktiivisia, he tekivät yhteistyötä monien arvostettujen suunnittelijoiden, muun muassa Henry Beerin ja Richard Foyn kanssa. 

 

Heidän merkittävimpiin töihinsä kuuluvat heidän vuonna 1945 suunnittelemansa valetut vanerituolit – DCW (Dining Chair Wood) ja DCM (Dining Chair Metal vaneri-istuimella). Muita merkittäviä töitä ovat Eames Lounge Chair (1956), Aluminium Group (1958) ja Eames Chaise (1968).

 

Vuonna 1979 pariskunta sai Royal Institute of British Architectsilta Royal Gold Medal -mitalin.

Valikko