Christian Dell

Suunnittelija

Christian Dell

(1893–1974)

Christian Dell syntyi 1800-luvun lopulla ja opiskeli hopean työstöä ja käsityötä eri oppilaitoksissa, ennen kuin hän alkoi suunnitella valaisimia Gebr. Kaiser & Co:lle.

Merkkipaalut

  • 1922 Työskenteli työnjohtajana metallipajassa Bauhaus-koulussa Weimarissa.  
  • 1926 Alkoi piirtää valaisimia Gebr. Kaiser & Co:lle
  • 1936 Modell 6631 Luxury -valaisin lanseerattiin Gebr. Kaiser & Co:n ensimmäisessä luettelossa

 

Ylhäältä alas:
1. Kaiser Idell -valaisimien mainos vuodelta 1935.
2. Vuonna 1936 julkaistiin ensimmäinen luettelo, jossa pöytävalaisin Modell 6631 Luxus ilmestyi ensimmäistä kertaa. Tästä lampusta tuli myöhemmin Kaiser Idell -sarjan ankkuri.

Merkkipaalut

  • 1922 Työskenteli työnjohtajana metallipajassa Bauhaus-koulussa Weimarissa.  
  • 1926 Alkoi piirtää valaisimia Gebr. Kaiser & Co:lle
  • 1936 Modell 6631 Luxury -valaisin lanseerattiin Gebr. Kaiser & Co:n ensimmäisessä luettelossa

Christian Dell syntyi 24. helmikuuta 1893 Hessenissä, Saksassa. Hän opiskeli hopean työstämistä ja käsityötä vuosina 1907–1913, muun muassa Saxon College of Arts and Craftsissa Weimarissa.

 

1920-luvulla hänestä tuli työnjohtaja Weimarin Bauhausin metallipajassa, jossa hän sai nopeasti tunnustusta innovatiivisesta ja uraauurtavasta tyylistään. Bauhaus-kaudella on erityinen paikka 1900-luvun kulttuurihistoriassa, ja se käsittää arkkitehtuurin, muotoilun, taiteen ja uuden median. Yhtenä ensimmäisistä suunnittelun ja arkkitehtuurin kouluista Bauhausista tuli sen ajan innovatiivisten arkkitehtien ja taiteilijoiden kokoontumispaikka. 

 

Opiskellessaan Christian aloitti valaisimien suunnittelun vuonna 1926. Varhaisena teollisena suunnittelijana ja muovirakentamisen edelläkävijänä hän käytti materiaaleina bakeliittia ja aminomuovia.

 

Christian Dell vaihtoi koulua Frankfurtin Städelschuleen, mutta joutui lähtemään vuonna 1933 natsipuolueen painostuksen seurauksena. Walter Gropius tarjosi hänelle työtä Yhdysvalloissa, mutta Christian päätti jäädä Saksaan. 

 

Christian Dell toteutti töitä uuteen Frankfurt-projektiin, mutta myös Gebr. Kaiser & Co -lampputehtaalle. Kun yritys julkaisi ensimmäisen kuvastonsa vuonna 1936, oli pöytävalaisin Modell 6631 Luxus ensimmäistä kertaa mukana. Tämän jälkeen valaisimesta tuli  Kaiser Idell™ -sarjan ankkuri ja myös saksalaisen muotoilun symboli erinomaisen materiaalivalinnan ja tarkan tekniikan ansiosta. Nimi "Idell" tulee sanasta idea ja Christianin sukunimestä Dell. "Kaiser" viittaa alkuperäiseen valmistajaan. 

 

Toisen maailmansodan jälkeen Dell aloitti hopeaesineiden valmistuksen ja avasi koruliikkeen Wiesbadeniin. Hän johti yritystä vuoteen 1955 asti.

 

Christian Dell kuoli 18. heinäkuuta 1974 Wiesbadenissa.

 

Me  Länna Möblerissä olemme tiiviissä yhteistyössä Fritz Hansenin kanssa kehittäneet suunnittelija Christian Dellin Kaiser Idell -pöytävalaisimelle ainutlaatuisen värin. Tyylikästä oxfordinsinistä valaisinta  myydään yksinoikeudella Länna Möblerissä

Valikko