Eero Saarinen

Suunnittelija

Eero Saarinen

(1910–1961)

Eero Saarinen oli merkittävä arkkitehti ja huonekalusuunnittelija. Hänen yhteistyönsä Charles Eamesin ja Florence Knollin kaltaisten tunnettujen suunnittelijoiden kanssa teki hänestä yhden 1900-luvun modernin muotoilun ja arkkitehtuurin suurista mestareista.

Merkkipaalut

1910, syntymävuosi
1940, ensimmäinen palkinto "Organic Design in Home Furnishings" -kilpailussa Charles Eamesin kanssa.
1950 perusti yrityksen Eero Saarinen and Associates.
1956, Knollille suunniteltu Tulip Chair
1962 valmistui Eero Saarisen suunnittelema TWA:n terminaali John F. Kennedyn kansainväliselle lentokentälle New Yorkiin

 

Ylhäältä alaspäin:
1. Charles Eames ja Eero Saarinen, 1939.
2. Saarisen vallankumouksellinen jalustakokoelma, 1958
3. TWA:n terminaali, John F. Kennedy International Airport, New York

Merkkipaalut

1910, syntymävuosi
1940, ensimmäinen palkinto "Organic Design in Home Furnishings" -kilpailussa Charles Eamesin kanssa.
1950 perusti yrityksen Eero Saarinen and Associates.
1956, Knollille suunniteltu Tulip Chair
1962 valmistui Eero Saarisen suunnittelema TWA:n terminaali John F. Kennedyn kansainväliselle lentokentälle New Yorkiin

Eero Saarinen oli suomalais-amerikkalainen arkkitehti ja huonekalusuunnittelija. Hän uskoi, että nimenomaan funktion pitäisi antaa muoto - mutta oli myös tärkeää, että tunneilmaisu kuuluu funktioon. Kun hän esimerkiksi suunnitteli lentokoneterminaaleja, hän ei halunnut ratkaista ainoastaan ihmisten ja matkatavaroiden logistisia ongelmia, vaan myös herättää odotusta ja jännitystä itse lentoa kohtaan.

 

Eeron koko lapsuutta leimasi suunnittelu. Hänen vanhempansa olivat molemmat tunnettuja muotoilualoillaan: hänen isänsä Eliel Saarinen työskenteli arkkitehtina ja kaupunkisuunnittelijana ja hänen äitinsä Loja Saarinen oli kuuluisa kuvanveistäjä ja tekstiilisuunnittelija. 1920-luvun alussa perhe muutti Yhdysvaltoihin.

 

Eero oli jo nuorena kiinnostunut muotoilusta ja arkkitehtuurista, ja teini-ikäisenä hän auttoi isäänsä suunnittelemaan huonekaluja Michiganissa sijaitsevaan Cranbrook Academy of Artiin, jonka isä perusti ja johon hän suunnitteli suurimman osan rakennuksista. Vuonna 1929 Eero lähti Yhdysvalloista opiskelemaan kuvanveistoa Pariisin Académie de la Grande Chaumièreen. Sen jälkeen hän palasi Cranbrookin taideakatemiaan opiskelemaan huonekalusuunnittelua. 1934 hän suoritti arkkitehdin tutkinnon arvostetussa Yalen yliopistossa.

 

Opintojensa jälkeen Saarinen lähti Helsinkiin, jossa hän työskenteli suomalaisen arkkitehdin Jarl Eklundin alaisuudessa. Hänen uransa Yhdysvalloissa lähti käyntiin vuonna 1936, ja Eero muutti takaisin Michiganiin opettamaan Cranbrookissa, työskentelemään huonekalusuunnittelun parissa ja liittymään isänsä yritykseen Bloomfield Hillsissä.

 

Opiskellessaan Cranbrookin taideakatemiassa Eero Saarinen ystävystyi arkkitehtien ja suunnittelijoiden Florence Schust Knollin, Charles Eamesin ja Ray Eamesin kanssa. Charles Eamesista tuli elinikäinen yhteistyökumppani, ja yhdessä he voittivat MoMA:n Organic Design in Home Furnishings -kilpailun vuonna 1940. Heidän mallistonsa sai ensimmäisen palkinnon kaikissa kategorioissa, mikä teki nuorista suunnittelijoista tunnettuja amerikkalaisen modernin huonekaluliikkeen eturivin edustajia.

 

Eliel Saarisen suojatista Florence Schustista tuli nopeasti Saarisen perheen läheinen ystävä. Hän meni naimisiin huonekaluvalmistaja Hans Knollin kanssa, ja kun hänestä itsestään tuli Knollin osakas 1940-luvulla, oli itsestään selvää, että hän kutsui Eeron suunnittelijaksi yritykseen. Seuraavien vuosien aikana Eero Saarinen suunnitteli monia Knollin tunnetuimpia teoksia, kuten Tulip Chairin, Tulip Tablen ja Womb Chairin.

 

Eero Saarinen on yksi 1900-luvun modernin muotoilun ja arkkitehtuurin suurista mestareista. Hän haastoi esteettisiä rajoja ja tutki modernia muotoilua luonnosta saadun inspiraation ja muotojen avulla. Hänen uraauurtavat huonekalunsa ovat yhtä haluttuja ja rakastettuja nykyään kuin silloin. Hänen tunnetuimpiin töihinsä kuuluvat Gateway Arch, John F. Kennedyn kansainvälisen lentokentän TWA-terminaali ja CBS:n pääkonttori New Yorkissa. Hänen Tulip Chair -tuolinsa on voittanut lukuisia palkintoja, ja sitä pidetään todellisena muotoilun klassikkona nykyään.

Valikko