George Nelson

Suunnittelija

George Nelson

(1908–1986)

Amerikkalaista muotoilijaa ja teollista suunnittelijaa George Nelsonia pidetään yhtenä amerikkalaisen modernismin perustajista. Hän on luonut joitakin 1900-luvun ikonisimpia huonekaluja ja kalusteita, ja hänet tunnetaan muun muassa Vitran mielikuvituksellisista seinäkelloista.

Merkkipaalut

  • 1908, syntymävuosi
  • 1928, valmistuu arkkitehdiksi, Yale
  • 1944, suunnittelupäällikkö Herman Millerillä
  • 1947, suunnittelee Bubble Lampin
  • 1957, aloittaa yhteistyön Vitran kanssa

Ylhäältä alaspäin:

1. George Nelson on suunnitellut valtavan määrän upeita kelloja, kuten Nelson Wall Clocks -sarjan Vitralle. Hän suunnitteli kellot vuosina 1948-1960, ja niitä on monenlaisia, muodoltaan ja materiaaleiltaan erilaisia.

2. George Nelsonin vuonna 1955 suunnittelemassa epätavallisessa Coconut Lounge Chair -tuolissa on ajalleen tyypillinen muotoilu.

3. Vitran Nelson-penkissä näkyy selvästi suunnittelija George Nelsonin tausta arkkitehtina. Nelson suunnitteli tämän penkin vuonna 1946.

4. Bubble Lamp vuodelta 1947 on linjoiltaan yksinkertainen, ja sitä on saatavana useina eri malleina ja kokoina.

Merkkipaalut

  • 1908, syntymävuosi
  • 1928, valmistuu arkkitehdiksi, Yale
  • 1944, suunnittelupäällikkö Herman Millerillä
  • 1947, suunnittelee Bubble Lampin
  • 1957, aloittaa yhteistyön Vitran kanssa

George Nelson syntyi 29. toukokuuta 1908 Hartfordissa, Connecticutissa, Yhdysvalloissa, ja valmistui Hartford Public High Schoolista 1924. Hän jatkoi opintojaan Yalen yliopistossa, jossa hän opiskeli arkkitehtuuria, josta hän kiinnostui nähtyään erään näyttelyn yliopistolla. Hän valmistui vuonna 1928 ja työskenteli tuolloin jo arkkitehtitoimisto Adams & Prenticen editorina.

 

George Nelson jatkoi opintojaan Yalessa, jossa hänestä tuli assistentti vuonna 1929 ja valmistui kuvataiteen maisteriksi vuonna 1931. Voitettuaan suunnittelukilpailun hän pääsi jatkamaan arkkitehtuurin opiskelua vuoden mittaisen stipendin turvin ja asumaan palatsissa Roomassa. Roomassa viettämiensä vuosien aikana George käytti tilaisuutta hyväkseen ja matkusti ympäri Eurooppaa. Kaksi vuotta Rooman American Academyssa saivat hänet omaksumaan modernistisen arkkitehtuurin ja nousemaan yhdeksi sen tärkeimmistä puolestapuhujista Yhdysvalloissa. Roomassa ollessaan hän tapasi myös vaimonsa Frances Hollisterin.

 

Vuonna 1944 hänestä tuli arvostetun yhdysvaltalaisen huonekaluyrityksen Herman Millerin suunnittelupäällikkö. Hän pysyi tässä tehtävässä vuoteen 1972 asti ja oli se, joka sai Charles & Ray Eamesin, Isamu Noguchin ja Alexander Girardin työskentelemään myös Herman Millerille.

 

Hänen omista suunnitelmistaan Marshmallow-sohva ja Ball Clock ovat tunnetuimpia tuotteita. George Nelson aloitti yhteistyönsä Vitran kanssa vuonna 1957, ja yritys valmistaa edelleen monia hänen kellojaan ja muita huonekalujaan.

 

George Nelson kuoli 5. maaliskuuta 1986 New Yorkissa, Yhdysvalloissa.

Valikko