Hans J. Wegner

Suunnittelija

Hans J. Wegner

(1914–2007)

Hans J. Wegneria pidetään yhtenä 1900-luvun suurimmista huonekalusuunnittelijoista, ja hän suunnitteli yli 500 tuolia elämänsä aikana.

Merkkipaalut

  • 1950 The Wishbone Chair / Y-tuoli CH24
  • 1950 Flagline Chair
  • 1952 Sawbuck Chair CH29
  • 1963 The Smiling Chair CH07
  • 2005 Elbow Chair CH20 (suunniteltu 1956)

 

Ylhäältä alas:
1. Wegnerin Circle Chair vuodelta 1985 on muotoilultaan ainutlaatuinen. Se osoittaa hänen kykynsä säilyttää luovuutensa ja varma tyylinsä koko pitkän uransa ajan.
2. Y-tuoli on yksi Wegnerin tunnetuimmista teoksista, ja se on nykyään vähintään yhtä suosittu kuin vuonna 1950, kun se suunniteltiin.
3. Sivutuoli, tai The Smiling Chair, kuten sitä joskus kutsutaan, on saanut inspiraationsa simpukankuorista, ja Wegner suunnitteli sen vuonna 1963.

Merkkipaalut

  • 1950 The Wishbone Chair / Y-tuoli CH24
  • 1950 Flagline Chair
  • 1952 Sawbuck Chair CH29
  • 1963 The Smiling Chair CH07
  • 2005 Elbow Chair CH20 (suunniteltu 1956)

Hans J. Wegner oli tanskalainen arkkitehti ja huonekalusuunnittelija. Hän syntyi vuonna 1914 Tønderissä ja valmistui puusepäksi vuonna 1931. 17-vuotiaana hän aloitti oppipoikana puuseppä H. F. Stahlbergin johdolla, ja tänä aikana hän suunnitteli myös ensimmäiset huonekalunsa. Suuri kiinnostus muotoilua kohtaan sai hänet muuttamaan 20-vuotiaana Kööpenhaminaan opiskelemaan Copenhagen School of Arts and Craftsiin. Hän opiskeli siellä vuosina 1936–38, ennen kuin jatkoi opintojaan arkkitehtina.

 

40-luvun alussa Wegner aloitti yhdessä Arne Jacobsenin ja Erik Møllerin kanssa Åhusin kaupungintalon yhteisprojektin – Wegner suunnitteli huonekalut, Jacobsen ja Møller kaupungintalon. Samaan aikaan hän työskenteli  näinä vuosina puuseppämestari Johannes Hansenin palveluksessa, miehen, jolla oli tärkeä rooli modernin muotoilun tuomisessa tanskalaiselle yleisölle. Johannes Hansenin kanssa viettämiensä vuosien jälkeen Wegner perusti oman suunnittelustudion Gentofteen vuonna 1943, ja hänellä oli useita mielenkiintoisia sisustusprojekteja, muun muassa yhdessä Børge Mogensenin kanssa. Omatoimisesti hän suunnitteli ensimmäisen "China Chairinsa" vuonna 1944 –  sarjan, joka on saanut inspiraationsa Kiinan keisarin valtaistuimista.

 

Yksi tämän sarjan tuoleista on "The Wishbone Chair" tai kansankielisesti Y-tuoli, jonka hän suunnitteli vuonna 1949. Yhteistyö huonekalupuuseppä Carl Hansen & Sønin kanssa Y-tuolin lanseerauksen yhteydessä vuonna 1950 antoi kunnon sysäyksen Wegnerin jo lupaavalle uralle huonekalusuunnittelijana. Wegnerin saama luottamus oli Carl Hansen & Sønilta rohkea panostus, mutta jo parin vuoden sisällä kiinnostus Wegnerin muotoilua kohtaan oli kasvanut – sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Muita huonekalu-ikoneita ovat "The Smiling Chair" eli CH07 Shell Chair, jonka hän suunnitteli vuonna 1963 ja jota valmistetaan edelleen lukemattomista eri materiaaleista ja eri malleina.

 

Hans J. Wegner kuoli Tanskassa vuonna 2007. 

 

Elämänsä aikana Wegner sai useita palkintoja ja tunnustuksia. Hän on muun muassa The Royal Danish Academy of Fine Artsin kunniajäsen, ja hän on myös Lontoon Royal College of Artsin kunniatohtori. Vuonna 1982 hän sai C. F. Hansen -mitalin. Hänen töitään on esillä useissa suurissa kansainvälisissä museoissa, mukaan lukien Museum of Modern Art (MoMA) New Yorkissa ja Die Neue Sammlung Münchenissä.

 

Hans J. Wegner oli yksi kansainvälisen "Danish Modern" -muotoiluliikkeen liikkeellepanevista voimista. Liike muutti ihmisten näkemyksiä huonekaluista paljon 1950- ja 60-luvuilla. Monet Hans J. Wegnerin huonekaluista ovat saavuttaneet kulttistatuksen, ja niitä pidetään todellisina keräilyesineinä. Hänen suunnittelunsa on yhtä ajankohtaista nykyään, ja hänen yksityiskohtien tajunsa on edelleen jatkuvan ihailun lähde.

 

Nykyään Carl Hansen & Søn on maailman suurin Hans J. Wegnerin suunnittelemien huonekalujen valmistaja, ja he tekevät myös läheistä yhteistyötä Hans J. Wegnerin studion kanssa. Yhteistyö mahdollistaa sen, että Carl Hansen & Søn esittelee ja lanseeraa uudelleen useita Wegnerin menestyneimpiä design-esineitä.

Valikko