Ilse Crawford

Suunnittelija

Ilse Crawford

 

Ilse Crawford on brittiläinen suunnittelija ja lontoolaisen designstudion Studioilsen perustaja ja luova johtaja. Hän näkee  tehtäväkseen asettaa ihmisten tarpeet ja toiveet etusijalle, ja tuloksena on miljöitä, joissa ihmiset tuntevat olonsa kotoisaksi.  Ilse Crawford on myös kirjailija, ja hän on kirjoittanut useita kirjoja.

Merkkipaalut

  • 1989 Päätoimittaja Elle Decon lanseerauksessa
  • 1998 Vice President Home Product, Donna Karan, New York
  • 2001 Perusti Studioilsen Lontooseen
  • 2003 Suunnitteli sisustuksen SoHo Houseen New Yorkiin

 

Ylhäältä alas:
1. Palkittu pöytävalaisin Studioilse W084F Wästbergille
2. Kaunis ja täyteläinen Ilse Vase Georg Jensenille. Saatavana myös isompana versiona Mama Vase.
3. Esimerkki Ilse Crawfordin suunnittelemista huonekaluista – osa The Seating for Eating -kokoelmasta

Merkkipaalut

  • 1989 Päätoimittaja Elle Decon lanseerauksessa
  • 1998 Vice President Home Product, Donna Karan, New York
  • 2001 Perusti Studioilsen Lontooseen
  • 2003 Suunnitteli sisustuksen SoHo Houseen New Yorkiin

Ilse Crawford syntyi Lontoossa vuonna 1962. Hänen äitinsä oli tanskalainen taiteilija ja pianisti Jill Rendall, hänen isänsä Malcom Crawford oli brittiläinen taloustoimittaja The Sunday Timesissa. Hän varttui Notting Hillissä lähellä Portobello Roadia ja kävi julkista koulua. Seitsemänvuotiaana hän muutti isovanhempiensa luo, kun hänen äitinsä sai kolmoset Ilsen ja hänen veljensä lisäksi ja taakka kävi liian suureksi. Kun hänen vanhempansa muuttivat Crookham Hilliin Kentiin suureen, rappeutuneeseen pappilaan, Ilse muutti takaisin kotiin. Talolla oli myöhemmin suuri vaikutus hänen inspiraationsa lähteeseen, mikä näkyy esimerkiksi SoHo Housessa New Yorkissa.

 

11-vuotiaana Ilse voitti paikan tyttökoulussa Tunbridge Wellsissä. Liian pitkä matka johti siihen, että hän muutti koulupaikkakunnalle. Koulupäivän jälkeen hän opiskeli kirjastossa ja luki Vogueta. 18-vuotiaana hän joutui äitinsä kuoleman vuoksi jättämään opinnot Yorkin yliopistossa ja aloitti sen sijaan opinnot Bedford Collegessa. Syynä oli, että häntä tarvittiin kotona auttamaan sisarusten kanssa. Ilseä repi suru hänen äitinsä kuolemasta samanaikaisesti, kun hänen tapaamansa ihmiset täyttivät hänet elämällä ja ilolla.

 

Valmistuttuaan historian opinnoistaan Bedford Collegessa hän työskenteli useita vuosia arkkitehtitoimistossa ja Architects Journal -lehdessä, ennen kuin hänet nimitettiin päätoimittajaksi, kun Elle Decoration lanseerattiin vuonna 1989. Hän oli myös lyhytikäisen Bare Magazinen päätoimittaja, ennen kuin hän yllättäen lähti Isosta-Britanniasta New Yorkiin Donna Karanin kodinsisustuksen johtajaksi. Samaan aikaan hän aloitti työskentelyn avatakseen oman studion, ja vuonna 2001 hän perusti Studioilsen Lontooseen.

 

Muutamaa vuotta myöhemmin hänet pyydettiin sisustamaan SoHo House New Yorkissa, johon hän sai suuren osan inspiraatiostaan kasvaessaan suuressa Crookham Hillin pappilassa.

 

Ilse Crawfordin mielestä hänen tehtävänsä on asettaa ihmisten tarpeet ja toiveet etusijalle. Yhdessä osaavan tiiminsä kanssa Ilse luo ympäristöjä, joissa ihmiset tuntevat olonsa rentoutuneeksi ja tyytyväiseksi. Hän saa julkiset ympäristöt tuntumaan kodilta ja luo koteja, jotka ovat merkityksellisiä ja muuntautuvia.

 

Osana intohimoaan ihmislähtöiseen muotoiluun hän on perustanut Eindhovenin Design Academyyn Hollannissa Man and Wellbeing -osaston. Ajatuksena on opettaa uusi opiskelijasukupolvi pohtimaan aina, miksi ja miten heidän työnsä parantaa todellista elämää.

 

Ilse Crawford on myös kirjailija, ja hän on kirjoittanut useita kirjoja: Sensual Home: Liberate Your Senses and Change Your Life (1997), Home is Where the Heart is? (2009) ja A Frame for Life: The Designs of StudioIlse (2014).

Valikko