Kaare Klint

Suunnittelija

Kaare Klint

(1888–1954)

Kaare Klint oli tunnettu tanskalainen arkkitehti ja huonekalupuuseppä, joka omalla huonekalujen suunnittelullaan ja opetuksillaan vaikutti kokonaiseen tanskalaisten huonekalusuunnittelijoiden sukupolveen.

Merkkipaalut

  • 1924 Aloitti arkkitehtuurin professorina Taideakatemian huonekalukoulussa
  • 1924 Sai Eckers-mitalin
  • 1933 Suunnitteli Safari-tuolin, maailman ensimmäisen "itse koottavan" huonekalun
  • 1940 Grundtvigin kirkko valmistui Kööpenhaminassa
  • 1954 Sai C. F. Hansen -mitalin 

 

 

Ylhäältä alas:
1.  Kaare Klintin suunnittelema Church Chair vuodelta 1936. Tuolia valmistaa nykyään Fritz Hansen.
2.  Messinkinen pöytä-/seinävalaisin 1950-luvulta.
3.  Safari-tuolia pidetään yhtenä Kaare Klintin suurista teoksista. Nykyään sitä valmistaa Carl Hansen & Søn.

Merkkipaalut

  • 1924 Aloitti arkkitehtuurin professorina Taideakatemian huonekalukoulussa
  • 1924 Sai Eckers-mitalin
  • 1933 Suunnitteli Safari-tuolin, maailman ensimmäisen "itse koottavan" huonekalun
  • 1940 Grundtvigin kirkko valmistui Kööpenhaminassa
  • 1954 Sai C. F. Hansen -mitalin 

 

Kaare Jensen Klint syntyi 15. joulukuuta 1888 Frederiksbergissä. Kaare Klintille oli luonnollista löytää tie muotoilun maailmaan. Hän oli kuuluisan tanskalaisen arkkitehdin Peder Vilhelm Jensen-Klintin poika. Kaare Klint oppi isältään ja arkkitehti Carl Peterseniltä arvostamaan klassisten huonekalujen mittasuhteita ja mittoja. Hän on kouluttautunut huonekalujen valmistukseen puuseppämestarilla Kalundborgissa Kööpenhaminassa. Hän opiskeli myös teknillisessä koulussa ja kävi Jens Møller-Jensenin huonekalukoulua. Kaare opiskeli myös maalausta Johan Rohdella.

 

Kaare Klint valmisti jo vuonna 1914 huonekaluja ja kalusteita vasta rakennettuun Fåborgin museoon. Kaare toimi myös Kööpenhaminan Thorvaldsens-museon uudelleenrakennuksen arkkitehtina vuonna 1923. 

 

Vuonna 1924 Kaare Klintistä tuli professori Taideakatemian huonekalutaidekouluun, jonka perustamisessa hän itse oli ollut mukana. Useat tunnetut suunnittelijat aloittivat opiskelu-uransa juuri täällä – Poul Kjærholm, Børge Mogensen, Hans J. Wegner ja Ole Wanscher.

 

Isänsä kuoltua vuonna 1930 Kaare Klint otti vastuulleen Kööpenhaminan Grundtvigin kirkon suunnittelun, jonka hänen isänsä aloitti vuonna 1921. Kirkko valmistui vuonna 1940, ja sieltä tunnetaan myös Kaaren Church Chair -tuoli. Hän suunnitteli myös isänsä luonnoksista Kööpenhaminan Betlehemin kirkon, joka rakennettiin vuosina 1935–37. 

Kaare Klintin klassiset ja funktionalistiset ihanteet leimasivat osaltaan maailmankuulua tanskalaista muotoilua 1930-luvulta lähtien. Hänen tyylinsä oli hyvin itsenäinen, erilaiset virtaukset eivät vaikuttaneet siihen, ja painopiste oli toiminnallisuuden analyysissä, materiaalien valinnassa ja työstämisessä.

 

Kaare Klint kuoli 28. maaliskuuta 1954 Kööpenhaminassa.

 

Kaare Klint tunnetaan erityisesti vuoden 1933 Safari-tuolista, litteässä pakkauksessa toimitetusta huonekalusta, jota kutsutaan joskus maailman ensimmäiseksi "itse koottavaksi" -huonekaluksi. Arne Jacobsen, joka oli läheinen ystävä, osti tuolin ensimmäisten joukossa. Safari-tuolia pidetään klassikkona, ja sitä valmistaa nykyään Carl Hansen & Søn. 

Kaare Klint sai useita palkintoja, mukaan lukien Eckersberg-mitali vuonna 1924 ja C. F. Hansen -mitali vuonna 1954.

 

Kaare Klint osallistui myös perheyritykseen Le Klint, jossa laskostettiin paperia tunnettuihin valaisimiin. Le Klintin alkuaskeleet otettiin jo vuonna 1901, kun arkkitehti Peder Vilhelm Jensen-Klint kehitti laskostetusta paperista valmistetun lampunvarjostimen. Seuraava sukupolvi päätti vuonna 1943 tehdä perheen toiminnasta yrityksen, ja he perustivat Klintin. Klintin laskostetut lampunvarjostimet ovat tunnettuja ja rakastettuja kaikkialla Tanskassa.

Valikko