Le Corbusier

Suunnittelija

Le Corbusier

(1887–1965)

Le Corbusieria, oikealta nimeltään Charles-Édouard Jeanneret, pidetään modernismin merkittävimpänä teoreetikona ja yhtenä sen merkittävimmistä tyylinluojista yhdessä Ludwig Mies van der Rohen ja Walter Gropiuksen kanssa. 

Merkkipaalut

  • 1912 Villa Jeanneret-Perret, La Chaux-de-Fonds, Sveitsi
  • 1950 Notre Dame du Haut, Ronchamp, Ranska
  • 1952 Hallintorakennukset ja kaupunkisuunnitelma, Chandigarh, Intia
  • 1961 Carpenter Visual Arts Center Harvardin yliopistossa, Cambridge, Yhdysvallat

 

Ylhäältä alas:
1. Yksi Le Corbusier'n lukemattomista luonnoksista ja piirustuksista.
2. LC4 Lounge Chair vuodelta 1928 suunniteltiin alun perin esikaupunkihuvilaan Pariisissa.
3. Carpenter Visual Arts Center Harvardin yliopistossa Cambridgessa, Yhdysvalloissa, joka valmistui vuonna 1963.
4. Le Corbusier suunnitteli Projecteur-valaisimen jo vuonna 1954, ja se oli tarkoitettu Intian Chandigarhin korkeimpaan oikeuteen.

Merkkipaalut

  • 1912 Villa Jeanneret-Perret, La Chaux-de-Fonds, Sveitsi
  • 1950 Notre Dame du Haut, Ronchamp, Ranska
  • 1952 Hallintorakennukset ja kaupunkisuunnitelma, Chandigarh, Intia
  • 1961 Carpenter Visual Arts Center Harvardin yliopistossa, Cambridge, Yhdysvallat

Le Corbusier oli ranskalais-sveitsiläinen itseoppinut arkkitehti, taiteilija ja kirjailija. Hän syntyi 6. lokakuuta 1887 La Chaux-de-Fondsissa Sveitsissä. Le Corbusierin isä työskenteli kelloteollisuudessa omassa työpajassaan, ja hänen äitinsä oli muusikko. 

 

Opiskellessaan École d'Art -taidekoulussa hän valmistui kaivertajaksi ja kiinnostui myös maalauksesta ja arkkitehtuurista. Tänä aikakautena hän sai inspiraationsa Arts and Crafts -liikkeestä ja Art Nouveausta. 

 

Vuonna 1905 hän teki ensimmäisen toimeksiantonsa arkkitehtinä, kun hän suunnitteli talon taidekoulun opettajalle. Kaksi vuotta myöhemmin hän teki opintomatkan Milanoon, Firenzeen, Sienaan, Bolognaan, Padovaan ja Venetsiaan sekä sitten Budapestiin ja Wieniin. Wienissä hän viipyi kuusi kuukautta arkkitehti Josef Hoffmannin luona.

 

Vuonna 1908 Le Corbusier vieraili Pariisissa ensimmäistä kertaa ja tapasi useita merkittäviä arkkitehteja. 

 

Muutaman vuoden matkustamisen jälkeen hän muutti Pariisiin vuonna 1916 ja otti neljä vuotta myöhemmin käyttöön nimen "Le Corbusier", joka on muunnos hänen isoisänsä sukunimestä "Lecorbésier". Vuonna 1922 hän ja hänen serkkunsa Pierre Jeanneret avasivat studion Rue de Sèvresille. Le Corbusier ja Pierre Jeanneret suunnittelivat yhdessä monia yksityisasuntoja ympäri Pariisia.

 

Vuonna 1933 Le Corbusier osallistui Nedre Norrmalmin uudelleensuunnittelukilpailuun Tukholmassa, mutta hänen ehdotuksensa ei voittanut. Hän mainitsee myös kirjassaan La maison des hommes vuodelta 1936, kuinka hän haluaa rakentaa Tukholman ja useat muut kaupungit uudelleen "ihmisten kaupungeiksi". 

 

Tämä on myös ominaista hänen suunnittelulleen ja ajatuksilleen siitä, että kaupunkien ja kotien tulee olla toimivia, rehellisiä ja "koneita, joissa asutaan". Kaupunki jaettaisiin vyöhykkeisiin eri toimintojen mukaan – asumiseen, virkistykseen, työhön, liikenteeseen ja historiallisiin rakennuksiin. Asuinrakennukset olisivat korkeita, erillisiä ja harvaan sijoitettuja puistomaisemassa. 

 

Le Corbusier työskenteli neuvonantajana uusien kaupunginosien suunnittelussa, kehitti useita kaupunkisuunnitelmia ja suunnitteli erilaisia hallintorakennuksia. Upea Notre Dame du Haut -pyhiinvaelluskirkko vuoren huipulla lähellä Ronchampia Keski-Ranskassa uhmaa kaikkia geometrisia ja rationaalisia periaatteita, joita Le Corbusier oli kunnioittanut aikaisemmissa teoksissaan. 

 

Le Corbusier kuoli 27. elokuuta 1965 Roquebrune-Cap-Martinissa Ranskassa, jonne hänet myös on haudattu. 

 

Arkkitehtitöidensä lisäksi Le Corbusier suunnitteli myös valaisimia ja huonekaluja, joista osaa valmistaa edelleen Cassina S.p.A. lisenssillä Milanossa, Italiassa. Le Corbusier on kuvattu Sveitsin 10 frangin seteliin.

Valikko