Miguel Milá

Suunnittelija

Miguel Milá

 

 

Miguel Milá on espanjalainen sisustussuunnittelija, joka edustaa espanjalaista nykymuotoilua paremmin kuin kukaan muu. Hän kuuluu 1950-luvun uraauurtavaan sukupolveen, ja monet hänen huonekaluistaan ja sisustustuotteistaan ovat nykyään todellisia klassikoita.

Merkkipaalut

Alkuperäinen Cesta-valaisin, jonka seuraajaa valmistaa nykyään Santa & Cole.

Merkkipaalut

Miguel Milá aloitti sisustussuunnittelijana veljensä arkkitehtitoimistossa. Tämä tapahtui 1950-luvun lopulla, kriisiaikana, jolloin Espanjassa tuskin tiedettiin, mitä teollinen muotoilu oli. Suurin osa tuotannosta oli käsintehtyjä, mikä oli myös Miguelin suunnittelun lähtökohta - hän käytti perinteisiä materiaaleja ja menetelmiä, joiden avulla lopputulosta oli mahdollista muuttaa ja vaikuttaa siihen työskentelyn aikana.

 

Materiaalien ja rahoituksen puutteesta huolimatta Miguel Milá teki kaikkensa suunnitellakseen valaisimia ja huonekaluja, joita hän valmisti Tramo-yrityksessä. Tramoa johdettiin yhdessä ystävien ja arkkitehtien F. Ribas Barangén ja E. Pérez Ullibarin kanssa. Tunnetuimpia teoksia tältä ajanjaksolta ovat TMC- ja TMM-valaisimien varhaiset versiot (1958 ja 1961) - ajattomia klassikoita, jotka ovat edelleen myynnissä.

 

Jonkin ajan kuluttua Miguel Milá perusti oman studion. Hän työskenteli ahkerasti edistääkseen espanjalaista muotoilua ja luodakseen yhteyden nuorten suunnittelijoiden ja kansainvälisen muotoilun välille. Hänen työnsä on aina ollut aitoa ja sen tavoitteena on ollut siirtää käsityöperinnettä eteenpäin. Monet hänen tuotteistaan ovat säilyneet ajan saatossa ja niitä myydään edelleen.

 

Miguel Milá sai vuonna 1987 Premio Nacional de Diseño -palkinnon ja vuonna 2008 Compasso d'Oro -palkinnon urastaan ja panoksestaan espanjalaisen muotoilun edistämisessä.

Valikko