Nisse Strinning

Suunnittelija

Nisse Strinning

(1917–2006)

Arkkitehti Nils Strinning oli 1900-luvun puolivälissä yksi niistä suunnittelijoista, jotka auttoivat luomaan perustan sille, mitä nykyään yleisesti kutsutaan nimellä Scandinavian Design.

Merkkipaalut

 

Ylhäältä alaspäin:
1. String-hyllyn mainos vuodelta 1958.
2. String-hylly on yhtä ajankohtainen nykyään kuin sen suunnitteluvaiheessa vuonna 1949, ja hyllyä on vuosien varrella täydennetty useilla uusilla osilla.
3. Strinningin pariskunta ei onnistunut ihan yhtä hyvin myöhemmissä huonekaludesigneissaan. Monet rakastavat kuitenkin heidän muoviesineitään. Kuvassa on kulho "Vispi" vuodelta 1951.

Merkkipaalut

Nils Strinning, s. 8. joulukuuta 1917 Kramfors, oli ruotsalainen arkkitehti ja suunnittelija. Hänen isänsä oli kansakoulunopettaja, ja perhe on kotoisin Strinningin tilalta Bjärtråsta. Kun Nisse oli teini-ikäinen, perhe muutti Örnsköldsvikiin. Nisse kiinnostui puutyöstä jo varhain ja työskenteli loma-aikoina puusepänverstaassa.

 

Vuosina 1940-1947 hän opiskeli arkkitehtuuria Tukholman kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa (KTH), jossa hän tapasi Kajsa Svanholmin. Pariskunta avioitui vuonna 1944. Opintojensa ohessa pariskunta suunnitteli muovipinnoitetuista metallilangoista valmistetun astiankuivaustelineen. Telines, joka sai nimekseen "elfa", tuli nopeasti hyvin suosituksi, ja sen jälkeen markkinoille tulivat jätekorit, kattilatelineet, saippua- ja kylpyammetelineet sekä metallikorit. Idea "elfa"-teräsrakenteesta myytiin Arne Lydmarille. Arne perusti insinööritoimisto Elfan, joka on nykyään Euroopan markkinajohtaja alallaan.

 

Astiankuivausteline oli myös lähtökohtana, kun pariskunta suunnitteli hyllyn, joka voitti Bonniers folkbibliotekin ja Svenska Slöjdföreningenin vuonna 1949 käynnistämän kilpailun. Kilpailun tavoitteena oli suunnitella hylly, joka olisi halpa, helppo toimittaa ja koota sekä pystyttää. Tuloksena oli kustannustehokas ja joustava kirjahyllyjärjestelmä, jota voitiin täydentää omistajien kirjakokoelmien kasvaessa.

 

Tyylikkäät ja hennot langat tuovat mieleen seiniä pitkin kiipeävät hoikat tikkaat. String-hyllyille ominaisen tyylin antavat hyllyjen päädyt. Nerokkaasta ratkaisusta ja yksinkertaisesta modernistisesta muotoilusta tuli nopeasti suosittu, kun se esiteltiin yleisölle, ja siitä tuli nopeasti myyntimenestys. Ajan myötä hylly vietiin ensin Skandinaviaan, mutta pian koko maailmaan.

 

Vuonna 1952 hän perusti kaksi yritystä, String Design AB ja Swedish Design AB. Samaan aikaan, 1950- ja 1960-luvuilla, hyllystä syntyi iso, kehittynyt hyllyjärjestelmä. Loppumattomien yhdistelymahdollisuuksien ansiosta on kehittynyt monen kokoisia sekä lattialle että seinälle asennettavia hyllyjä. 1950-luvun loppupuolella lattiakirjahyllyt saivat syvemmän hyllylevyn televisiota varten. Pariskunta kokeili myös vaihtoehtoja klassiselle teräslangalle. Tämä johti vuonna 1954 String Plex -sarjaan, jossa oli pleksilasiset hyllynpäädyt

 

Nisse Strinning ei aivan onnistunut enää myöhemmin onnistunut saavuttamaan String-hyllyn kaltaista menestystä. Hänen tuolinsa eivät herättäneet suurta huomiota, ja hänen pöytäsuunnitelmansa, jossa pöytien jalat olivat jännitteiset, jäivät kakkoseksi hänen omille kumppaneilleen Bruno Mathssonille ja Piet Heinille.

 

Nisse ja Kajsa suunnittelivat kuitenkin 1960- ja 1970-luvuilla useita muoviesineitä, jotka menestyivät. Nykyään esineet ovat saaneet uutta suosiota ja ovat keräilijöiden haluamia. Grythyttan Stålmöblerille hän suunnitteli High Tech -tuolin vuonna 1984.

String-design on saanut useita arvostettuja kansainvälisiä palkintoja vuonna 1949 tapahtuneesta luomisestaan lähtien. Nykyään String-hylly on saanut merkittävän piristysruiskeen, ja sitä valmistetaan jälleen sekä vakioversiona, jossa on teräslankaiset päädytt, että String Plex -lplexilasilla varustettuna versiona.

Valikko