Ole Wanscher

Suunnittelija

Ole Wanscher

(1903–1985)

Hän syntyi Kööpenhaminassa vuonna 1903 ja oli arkkitehti ja arkkitehtuurin professori, joka on erikoistunut huonekalusuunnitteluun. Hän vaikutti tanskalaiseen huonekalusuunnitteluun sekä aktiivisena suunnittelijana että opettajana.

Merkkipaalut

  • 1955 Siirtyi professoriksi Tanskan kuninkaalliseen taideakatemiaan, jossa työskenteli eläkkeelle jäämiseensä vuonna 1973.
  • 1960 Suunnitteli kuuluisimman teoksensa "Egyptian Stool".

 

OW149 Colonial Chair nojatuoli + jakkara.

Merkkipaalut

  • 1955 Siirtyi professoriksi Tanskan kuninkaalliseen taideakatemiaan, jossa työskenteli eläkkeelle jäämiseensä vuonna 1973.
  • 1960 Suunnitteli kuuluisimman teoksensa "Egyptian Stool".

Hänen huonekalujaan pidetään nykyään moderneina klassikkoina – hienostuneina ja samalla käytännöllisinä, yksityiskohtaisina ja harvinaisen perusteellisina.

 

Mittasuhteet ja muoto olivat äärimmäisen tärkeitä Ole Wanscherille, joka piti huonekalusuunnittelua arkkitehtuurin osana. Hän opiskeli Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa Kaare Klintin johdolla ja työskenteli myös itse mestarin palveluksessa vuosina 1924–1927, ennen kuin hänestä tuli itsenäinen huonekalusuunnitteluun erikoistunut arkkitehti. Myöhemmin hän seurasi myös Kaare Klintin jalanjälkiä Akatemian professorina. Vuonna 1958 tanskalainen sanomalehti Politiken kirjoitti Ole Wanscherin tuotteiden poikkeuksellisesta laadusta ja tunnelmasta:  "Jos sinulla on Wanscher-tuoli, se on elämys joka päivä, ehkä useita satoja vuosia tulevaisuuteen, niin kauan se kestää."

 

Ole Wanscher loi tunnetuimmat tuotteena pääasiassa 40-luvun lopun ja 60-luvun alun välisenä aikana. Hänen kiinnostuksensa laatuhuonekalujen massatuotantoon työllisti häntä suuresti, ja hän suunnitteli useita huonekaluja tätä näkökohtaa ajatellen. Tämä oli tunnettua "design for all" -filosofiaa. Hänen parhaat tuotteensa valmistettiin tiiviissä yhteistyössä tunnettujen puuseppien kanssa. Ole Wanscher opiskeli myös huonekalusuunnittelua matkustaessaan Egyptin ja Euroopan halki. Hän omaksui nämä vaikutelmat, inspiroitui ja antoi niiden heijastua työssään. Ole Wanscherin suunnittelu pyrkii siroihin mittasuhteisiin ja elastisiin muotoihin. Hänen tuolinsa ovat usein hienostuneita, ja niissä on hieman kaarevat käsinojat, jotka nousevat ylöspäin tyylikkäässä yläosassa ennen kuin jatkavat pystysuoraan alaspäin kohti lattiaa. Erittäin kaunis esimerkki Ole Wanscherin töistä on kuuluisa tuoli "Colonial Chair".

Valikko