Poul Henningsen

Suunnittelija

Poul Henningsen

(1894–1967)

Poul Henningsen syntyi Kööpenhaminassa kuuluisan tanskalaisen näyttelijän Agnes Henningsenin poikana.

Merkkipaalut

  • 1925 Alkoi työskennellä Louis Poulsenin kanssa

 

Luonnos valaisimesta "PH Snowball".

Merkkipaalut

  • 1925 Alkoi työskennellä Louis Poulsenin kanssa

Hän ei koskaan valmistunut arkkitehdiksi, vaan opiskeli Frederiksbergin teknillisessä koulussa Tanskassa vuosina 1911–1914 ja sitten Kööpenhaminan teknillisessä yliopistossa vuosina 1914–1917.

 

Hän aloitti työskentelyn perinteisen funktionalistisen arkkitehtuurin parissa, mutta vuosien mittaan hänen ammatillinen kiinnostuksensa alkoi keskittyä lähinnä valaistukseen, josta hänet tunnetaan parhaiten. Hän myös laajensi ammattialaansa kirjoittamiseen ja ryhtyi toimittajaksi ja kirjailijaksi. Lyhyen ajan toisen maailmansodan alussa hän oli Kööpenhaminan Tivoli-huvipuiston pääarkkitehti. Saksan miehityksen aikana hänen, kuten monien muiden luovien ihmisten, täytyi paeta Tanskasta, mutta hänestä tuli pian elintärkeä voima Ruotsissa asuvassa tanskalaisessa taiteilijasiirtokunnassa.

 

Hänen elinikäinen yhteistyönsä Louis Poulsenilla alkoi vuonna 1925 ja kesti hänen kuolemaansa saakka. Vielä nykyäänkin Louis Poulsen hyötyy hänen neroudestaan. Poul Henningsen oli myös Louis Poulsenin NYT-lehden ensimmäinen toimittaja. Louis Poulsenin silloinen toimitusjohtaja Sophus Kaastrup-Olsen antoi lehden PH:lle lahjaksi, koska hänet oli irtisanottu tanskalaisesta sanomalehdestä, jossa hän työskenteli (hänen näkemyksensä olivat liian radikaaleja).

 

Poul Henningsenin uraauurtava työ valorakenteiden, varjojen, luminanssin ja värintoiston keskinäisten suhteiden parissa ja toisaalta niiden suhde ihmisen valon tarpeisiin on edelleen Louis Poulsenin soveltamien valaistusteorioiden perusta.

Valikko