Robert Dudley Best

Suunnittelija

Robert Dudley Best

(1892–1984)

Robert Dudley Bestiä, Birminghamissa vuonna 1840 perustetun maailman suurimman valaistustehtaan perillistä, pidetään nykyään yhtenä 1900-luvun menestyneimmistä suunnittelijoista.

Merkkipaalut

  • 1925 Vieraili Pariisin maailmannäyttelyssä
  • 1926 Suunnitteli lampun BL1
  • 1930 Bestlite BL1 otettiin tuotantoon

 

Ylhäältä alas:
1. Vanha piirros Bestlite-lampusta.
2. Pöytävalaisimen BL1 yksityiskohta.

Merkkipaalut

  • 1925 Vieraili Pariisin maailmannäyttelyssä
  • 1926 Suunnitteli lampun BL1
  • 1930 Bestlite BL1 otettiin tuotantoon

Robert Dudley Best vieraili vuoden 1925 maailmannäyttelyssä Pariisissa ja vaikuttui vahvasti Le Corbusierin ja Mies van de Rohen teoksista. Vuosina 1928–1929 hän opiskeli teollista muotoilua Pariisissa ja Düsseldorfissa ja ystävystyi Bauhaus-liikkeen perustajan Walter Gropiuksen kanssa. Vuosien 1919 ja 1933 välillä voimissaan ollut radikaali suunnitteluliike yhdistetään sellaisiin sanoihin kuin funktionaalisuus ja pelkistäminen. Tyyli on hakenut paljon inspiraatiota varhaisesta teollisesta suunnittelusta. 

 

Luova ympäristö, jossa Robert asui, inspiroi häntä, ja tänä aikana hän teki ensimmäiset luonnokset siitä, mistä tulisi Bestlite-valaisin ja hänen nimensä synonyymi. Robertilla oli kuitenkin vaikeuksia löytää valmistajaa, mutta pienen suostuttelun jälkeen hänen isänsä ja perheyritys Best & Lloyd otti valaisimen tuotantoon vuonna 1930. Hyvämaineisessa aikakauslehdessä julkaistun artikkelin jälkeen koko englantilainen arkkitehtuurieliitti otti valaisimen omakseen ja ylisti sitä ensimmäisenä Bauhausin inspiroimana teoksena Isossa-Britanniassa.

 

Toisen maailmansodan aikana Bestlite tunnettiin myös nimellä "Churchill-lamppu", kun suositulla pääministerillä oli juuri tuo lamppu pöydällään sotavuosina.

 

Robert Dudley Best oli Best & Lloydin perillinen, mutta yrityksen komeasta historiasta huolimatta tehtaan valaisimien muoto oli Bestin mielestä vanhentunut,  mikä  oli perusta hänen omalle valaisimelleen, josta tuli myyntimenestys sukupolvien ajaksi.

 

Tänään, 90 vuotta myöhemmin, Bestlite säilyttää edelleen teolliset juurensa ja alkuperäisen muotoilunsa – yksinkertaisen ja ajattoman. Bestlite on pysyvissä näyttelyissä sekä Victoria & Albert Museumissa että Design Museumissa Lontoossa.

Valikko