RONAN & ERWAN BOUROULLEC

Suunnittelija

Ronan & Erwan Bouroullec

 

Ronan & Erwan Bouroullec on kahden veljeksen omistama ranskalainen designstudio, joka sijaitsee Pariisissa. Heitä pidetään eräinä Ranskan kaikkien aikojen johtavista teollisista suunnittelijoista.

Merkkipaalut

  • 1998 Perustivat nimeään kantavan suunnittelustudion
  • 2002 Kaksikon ensimmäinen näyttely, Design Museum
  • 2002 Ensimmäinen tuote Vitralle

 

Ylhäältä alas:
1. Copenhagen on kaksikon Haylle suunnittelema huonekalusarja, joka on tarkoitettu Kööpenhaminan hiljattain remontoituun yliopistoon.
2. Leikkisän ja minimalistisen Flosin valmistaman Aim-valaisimen voi järjestellä haluamallaan tavalla.
3. Kaunis ja suupuhallettu Ruutu on Ronan & Erwan Bouroullecin suunnittelema Iittalan lasimaljakkosarja.
4. Palissade – ulkokäyttöön tarkoitettu huonekalumallisto Haylle, esitelty London Design Festival 2015 -tapahtumassa.

Merkkipaalut

  • 1998 Perustivat nimeään kantavan suunnittelustudion
  • 2002 Kaksikon ensimmäinen näyttely, Design Museum
  • 2002 Ensimmäinen tuote Vitralle

Ronan Bouroullec syntyi vuonna 1971 ja Erwan Bouroullec vuonna 1976 pienessä Quimperin kylässä Ranskan Bretagnessa. Vanhemmat työskentelivät lääketieteen parissa, ja niin äidin- kuin isänpuoleiset isovanhemmat olivat maanviljelijöitä. Kenelläkään perheessä ei ollut kokemusta suunnittelusta, ja oli odottamatonta, että veljekset valitsivat sellaisen tien. Molemmilla oli vaikeuksia koulussa, mutta kun he molemmat alkoivat opiskella teollista muotoilua, oli kuin he olisivat löytäneet kodin. Valmistuttuaan École Supérieure des Arts Décoratifsista Pariisista ja École nationale supérieure des Artsista Cergystä he alkoivat työskennellä yhdessä.

 

Ranskan valtion stipendin ansiosta Ronan pystyi aloittamaan omat suunnitteluprojektinsa heti valmistuttuaan vuonna 1998 vielä opiskelevan pikkuveljen Erwanin ollessa apuna. Yksi Ronanin ensimmäisistä tuotteista oli muuntautuva keittiösisustus, jota voitiin muokata tarpeen mukaan ja joka voidaan myös ottaa mukaan muutettaessa. Cappellini nappasi nerokkaan idean, ja he saivat näin ensimmäisen suuren projektinsa.

 

Ensimmäisen toimeksiannon yhteydessä vuonna 1999 veljekset perustivat nimeään kantavan suunnittelustudion. Jo kaksi vuotta myöhemmin he lanseerasivat Hole-tuolin. Muutamaa vuotta myöhemmin ilmestyi tuoli Spring Chair, ja kaksikko on sittemmin suunnitellut useita tuotteita Cappellinille. Tänä aikana kaksikko teki yhteistyötä useiden merkkien kanssa, ja vuonna 2002 lanseerattiin ensimmäinen tuote Vitralle – Joyn, mallisto toimistoihin. Sen jälkeen kaksikolla on ollut useita yhteistyökumppaneita, ja heidän tuotteensa ovat menestyneet erittäin hyvin. Nykyään yhteistyökumppaneiden joukossa on useita brändejä, kuten esimerkiksi Hay, Iittala, Flos, Kartell ja Nanimarquina.

 

Ronan ja Erwan Bouroullec haastavat ja täydentävät toisiaan selkeiden mutta erilaisten persoonallisuuksiensa ansiosta. Heidän työnsä kattaa useita alueita, ja laajuus on valtava – pienistä sisustusesineistä suuriin sisustusprojekteihin. Kotikäyttöön ja julkisiin tiloihin tarkoitettujen kalusteiden suunnittelun lisäksi heidän fokuksensa on koruissa, posliinissa ja muissa sisustustuotteissa, joita he käyttävät sisustaessaan ja suunnitteleessaan erilaisia interiöörejä.

Riippumatta siitä, kuka idean takana on, he molemmat ovat suunnittelijoina. Syynä on se, että on mahdotonta sanoa, kuka teki mitäkin – he molemmat vaikuttavat kokonaisuuteen ja heillä on erilaisia heikkouksia ja vahvuuksia. Yhteistyö ja se, että he täydentävät toisiaan, tekee heistä niin menestyneitä.

Valikko