Tom Dixon

Suunnittelija

Tom Dixon

 

Tom Dixon syntyi 21. toukokuuta 1959 ja on itseoppinut brittiläinen teollinen muotoilija. Hän  syntyi Sfaxissa, Tunisiassa, ja hänellä on ranskalais-latvialainen äiti ja englantilainen isä.  Tom Dixon teki läpimurtonsa 1980-luvun puolivälissä "lahjakkaana kouluttamattomana suunnittelijana" metalliromusta valmistettujen hitsattujen huonekalujen sarjan kautta.

Merkkipaalut

  • 1994 Suunnitteli Jackin – monikäyttöesine ja lamppu
  • 2002 Perusti Tom Dixon -tuotemerkin
  • 2007 Perusti Dixon Design Research Studion
  • 2008 Valittiin vuoden suunnittelijaksi

 

Ylhäältä alas:
1. Tom Dixonin lyijykynäluonnoksia Block Watch -rannekellosta.
2. Iconic S -tuoli lanseerattiin italialaiselle Cappelinille vuonna 1994.
3. Beat Light -kattovalaisinta on saatavana neljää eri mallia ja useissa väreissä. Inspiraatio tulee pään päällä kannettavista vesiastioista, joita yhä käytetään ympäri Intiaa.

Merkkipaalut

  • 1994 Suunnitteli Jackin – monikäyttöesine ja lamppu
  • 2002 Perusti Tom Dixon -tuotemerkin
  • 2007 Perusti Dixon Design Research Studion
  • 2008 Valittiin vuoden suunnittelijaksi

Kun Tom Dixon oli neljävuotias, perhe muutti Englantiin, missä hän aloitti opiskelut Chelsea College of Art and Designissa. Hän kuitenkin jätti koulun kesken soittaakseen bassoa Funkapolitan-yhtyeessä, ennen kuin aloitti kokeilut hitsauksen ja huonekalujen valmistuksen parissa.

 

Tom Dixon teki läpimurtonsa 1980-luvun puolivälissä "lahjakkaana kouluttamattomana suunnittelijana" metalliromusta valmistettujen hitsattujen huonekalujen sarjalla. 80-luvulla hän perusti myös Spacen, luovan ajatushautomon sekä showroomin itselleen ja muille nuorille suunnittelijoille. Hänen tunnetuin työnsä tältä ajalta on tuoli "Iconic S" italialaiselle Cappelinille.

 

1990-luvulla hän perusti yrityksen Eurolounge, ja vuonna 1994 julkaistiin palkittu "Jack Light" – monikäyttöinen polyeteenistä valmistettu esine, joka toimii valaisimena, tuolina ja koristeena. Vuonna 1998 hänestä tuli Habitatin suunnittelupäällikkö ja muutamaa vuotta myöhemmin luova johtaja vuoteen 2008 asti. Hän toimi julkisena kasvona kollektiiviselle ryhmälle, joka vastasi Habitatin tuotemerkin nuorentamisesta.

 

Vuonna 2002 Tom Dixon ja David Begg perustivat oman brittiläisen tuotemerkin "Tom Dixon" keskittyen valaistukseen ja huonekaluihin. Vahvasti sitoutuneena innovaatioihin ja tavoitteenaan elvyttää brittiläinen huonekaluteollisuus yritys on saanut inspiraationsa ainutlaatuisesta perinnöstä, yksilöllisestä uuden luomisesta ja vankasta, konstailemattomasta insinööritaidosta, joka on niin tyypillistä Britannialle. ​

 

Vuonna 2007 Tom Dixon perusti arkkitehtonisen design-studion – Dixon Design Research Studion. Valmiisiin projekteihin lukeutuvat Lontoon The Royal Academyn ravintola, Jamie Oliverin Barbecoa-ravintola ja Shoreditch House. 

 

Maailman tunnetuimmat museot ovat hankkineet Tom Dixonin tuotteita, ja ne ovat edustettuina pysyvissä näyttelyissä ympäri maailmaa Victora & Albert Museumista New Yorkin, Bostonin, Pariisin ja Tokion museoihin. 

 

Hänen Majesteettinsa Englannin kuningatar myönsi Tom Dixonille Order of the British Empire (OBE) -tunnustuksen vuonna 2001, ja Architektur & Wohnen Magazine valitsi hänet vuoden suunnittelijaksi vuonna 2008.

Valikko