Verner Panton

Suunnittelija

Verner Panton

(1926–1998)

Tanskalainen arkkitehti ja muotoilija Verner Panton on provosoivilla materiaalivalinnoillaan, leikkisillä muodoillaan ja rohkealla värimaailmallaan luonut aikamme ikonisimpia design-esineitä. 

Merkkipaalut

  • 1950 Meni naimisiin kuuluisan suunnittelijan Poul Henningsenin tytärpuolen kanssa
  • 1960 Suunnitteli Panton Chairin
  • 1969 Muotoili valaisimen Flowerpot
  • 1972 Gute Form Bundespreis -palkinto Flowerpot-valaisimesta
  • 1988 Cross of Honour -kunnianosoitus Tanskan kuningattarelta

 

Ylhäältä alas:
1. Flowerpot VP4 -pöytävalaisin &Traditionilta.
2. Verner Panton studiossaan.
3. Tyyli- ja design-ikoni Panton Chair oli vuonna 1960 maailman ensimmäinen yhtenä kappaleena valettu muovituoli.
4. Kangaskuosi Geometri 1, yksi monista tekstiilikuoseista.

Merkkipaalut

  • 1950 Meni naimisiin kuuluisan suunnittelijan Poul Henningsenin tytärpuolen kanssa
  • 1960 Suunnitteli Panton Chairin
  • 1969 Muotoili valaisimen Flowerpot
  • 1972 Gute Form Bundespreis -palkinto Flowerpot-valaisimesta
  • 1988 Cross of Honour -kunnianosoitus Tanskan kuningattarelta

Verner Panton syntyi vuonna 1926 Funenin saarella Tanskassa. Hän aloitti luovan uransa maalarina ennen arkkitehtuuriopintojaan Royal Danish Academy of Fine Artsissa Kööpenhaminassa. Valmistuttuaan vuonna 1951 hän työskenteli jonkin aikaa kuuluisan arkkitehdin ja suunnittelijan Arne Jacobsenin palveluksessa, missä hän sai avustaa mestaria muun muassa Muurahais-tuolin parissa. Hän sai tehtävän Poul Henningsenin pienellä avustuksella, kun tästä oli vuotta ennen 1950 tullut hänen appensa Vernerin mennessä naimisiin hänen tytärpuolensa kanssa. 

 

Verner Panton sai vahvoja vaikutteita Arne Jacobsenin orgaanisesta suunnittelusta, mutta hänen sydämensä sykki lujempaa ekstravagantille, geometrialle ja vahvoille väreille. Kaikki oli enemmän tai vähemmän taputeltua ja valmista Verner Pantonille loistavaan uraan perinteisenä arkkitehtina ja suunnittelijana. Mutta "itsepäisellä ja ikuisesti nuorella" Verner Pantonilla oli muita suunnitelmia. Hän teki kolmen vuoden Euroopan-kiertueen muunnetussa Volkswagen-pakettiautossa ja palasi Tanskaan täynnä ideoita. Hän perusti oman studion ja alkoi muuttaa matkoiltaan saatuja vaikutelmia ainutlaatuisiksi ja rohkeiksi design-esineiksi. "Työni päätarkoituksena on haastaa ihmiset käyttämään mielikuvitustaan", hänen kerrotaan sanoneen. Tänä aikana hän suunnitteli karakteristisen Cone Chairin ja Panton Chairin, josta tuli maailman ensimmäinen yhtenä kappaleena valettu muovituoli. 

 

Verner Panton kokeili 1960- ja 70-luvuilla kokonaisten miljöiden suunnittelua tyylillä, jota kuvaillaan radikaaliksi, psykedeeliseksi ja avaruusaikakauteen sopivaksi. 80- ja 90-luvuilla hän jatkoi tuottavaa työtään ja suunnitteli paljon uusia huonekaluja ja malleja sekä rakensi ja kunnosti rakennuksia. Useiden suurten tuottajien, kuten Fritz Hansenin, Louis Poulsenin ja Vitran kanssa tehdyn yhteistyön ansiosta hän sai ideansa markkinoille ja vei teknologian äärirajoille. Tuloksena on muun muassa design-ikoni Flowerpot.  

 

Verner Panton kuoli 5. syyskuuta 1998, vain muutama päivä ennen hänen työnsä suuren retrospektiivinäyttelyn avajaisia. 

 

Vuonna 1972 Verner Panton sai saksalaisen Gute Form Bundespreis -muotoilupalkinnon Flowerpot-kattovalaisimesta. Vuosina 1981-1986 hän voitti saksalaisen muotoilupalkinnon Deutsche Auswahlin peräti viisi kertaa, ja vuonna 1998 hän sai Cross of Honour av Dannebrog -kunnianosoituksen Tanskan kuningattarelta.

Valikko